Λέκκας: Γιατί κλείνει το «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο - «Συγκεντρώνει κινδύνους»

Λέκκας: Γιατί κλείνει το «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο - «Συγκεντρώνει κινδύνους» Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Για την απόφαση να κλείσει ξανά το «Ναυάγιο» της Ζακύνθου, με εισήγηση του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), μίλησε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, παρέχοντας διευκρινίσεις για τους λόγους του νέου κλεισίματος. 

Σε συνέντευξή του στο Mega, ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για κινδύνους για τους επισκέπτες. «Είναι μία από τις πιο διάσημες παραλίες που υπάρχουν στον κόσμο. Είναι μία παραλία όπου συγκεντρώνεται κόσμος αλλά και μία παραλία που λόγω της φυσικής ομορφιάς της συγκεντρώνει και κινδύνους. Αυτά είναι αλληλένδετα, όπου υπάρχει ομορφιά υπάρχει και ο κίνδυνος. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία παραλία με πολύ μεγάλο πρανές, γύρω στα 110 μέτρα. Και από το πρανές κατά περιόδους αποσπώνται βραχώδεις όγκοι, έχουμε, δηλαδή, κατολισθήσεις που πολλές φορές έχουν προκαλέσει ατυχήματα, με πιο ιδιαίτερο ατύχημα το 2018 που είχαμε τον τραυματισμό πολλών ατόμων. Και πέρσι βέβαια είδαμε μία μεγάλη κατολίσθηση» σημείωσε, ειδικότερα.

Αναφερόμενος στα στοιχεία που οδήγησαν στη νέα απόφαση, εξήγησε πως οι επανεκτιμήσεις που έγιναν, έδειξαν διαφοροποιήσεις σε σχέση με την κατάσταση το 2018-2019. «Τότε είχαμε κάνει τρεις ζώνες κατολισθήσεων, η μία ήταν η επικίνδυνη που δεν επιτρεπόταν να επισκεφθούν οι τουρίστες στην περιοχή αυτή, μία ζώνη αυστηρής επιτήρησης που μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις θα έπρεπε να παρευρίσκονται επισκέπτες, και μία ζώνη ελεύθερης πρόσβασης, που οι τουρίστες θα μπορούσαν να μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα» εξήγησε και συμπλήρωσε πως η τελευταία αυτοψία έδειξε πως οι ανάγκες είναι άλλες. 

«Με βάση την τελευταία αυτοψία που κάναμε, υπάρχουν όγκοι κατολίσθησαν, υπάρχει έντονη σεισμικότητα αλλά και έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή τα οποία διευκολύνουν και επιταχύνουν τις κατολισθήσεις» δήλωσε.

Ο κ. Λέκκας, διευκρίνισε πως η απόφαση δεν ορίζει την μη προσέγγιση της παραλίας, αλλά την μη παραμονή σε αυτή. «Κάναμε μία εισήγηση η οποία δεν είναι η απαγόρευση της προσέγγισης στο Ναυάγιο. Στη χερσαία ζώνη, μόνο σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών, θα μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε και οι τουρίστες θα μπορούν να επισκέπτονται την περιοχή από τη θάλασσα έτσι ώστε να κάνουν το μπάνιο τους, να φωτογραφίζουν το Ναυάγιο αλλά, όμως, η προσέγγιση στο χερσαίο κομμάτι της παραλίας είναι επικίνδυνη». 

Παράλληλα, ζήτησε να τοποθετηθεί περίφραξη στο φρύδι του πρανούς, ώστε να μην υπάρχουν ατυχήματα. «Μπορεί να γίνει η προσέγγιση μέσω μίας εξέδρας που υπάρχει, αλλά να γίνει οπωσδήποτε σηματοδότηση και περίφραξη του απότομου κομματιού του πρανούς» τόνισε. 

Ερωτώμενος για το πόσο διάστημα θα παραμείνει κλειστή η παραλία, ανέφερε πως δεν γνωρίζει, αλλά υπάρχει συνεχής επιτήρηση. 

«Με μία επιτήρηση και έναν διάλογο η παραλία του Ναυαγίου θα καταστεί ασφαλής. Εάν έχουμε ατύχημα σε μία τέτοια εμβληματική παραλία καταλαβαίνετε τις τεράστιες επιπτώσεις που θα έχει και θα ψάχνουμε πάλι να βρούμε ποιος φταίει. (...) Δεν ξέρουμε μέχρι πότε θα ισχύουν γιατί γίνονται συνεχώς μετρήσεις με μηχανήματα και drones και όποτε δούμε ότι αυτός ο κίνδυνος μειωθεί θα εισηγηθούμε να ξανά ανοίξει». 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM