Νομοσχέδιο για το νερό: «Έχουν και τα fake news τα όρια τους» απαντά ο Σκέρτσος- Ονομαστική ψηφοφορία ζητούν ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ

Νομοσχέδιο για το νερό: Ονομαστική ψηφοφορία επί άρθρων-Αντιπαράθεση κυβέρνησης- αντιπολίτευσης Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Μετά την χθεσινή συζήτηση στη Βουλή και τις διαβεβαιώσεις Σκρέκα και μετά τις κινητοποιήσεις στο Σύνταγμα, σήμερα αιτήματα ονομαστικής ψηφοφορίας, επί άρθρων του επίμαχου νομοσχεδίου για το νερό κατέθεσαν ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. 

Τα αιτήματα ονομαστικής ψηφοφορίας αφορούν σε συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου για τις υπηρεσίες ύδατος. Η ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί στις 7μμ.

Συγκεκριμένα τα αιτήματα για την ονομαστική ψηφοφορία κατέθεσαν εκ μέρους του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μ. Κατρίνης και Ευ. Λιακούλη, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου, για τη «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων».

Αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν υπάρχει καμία διάθεση ιδιωτικοποίησης του νερού», επανέλαβε ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, κατά την έναρξη της δεύτερης ημέρας συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου για τη «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων».

«Οι μόνοι που μπορούν να παρέχουν πόσιμο νερό και αρδευτικό νερό στη χώρα είναι δημόσιοι δημοτικοί οργανισμοί και ο Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων», τόνισε ο Κώστας Σκρέκας, διαβεβαιώνοντας ότι «το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό, όσο είμαστε εμείς κυβέρνηση τουλάχιστον».

Νωρίτερα, ο βουλευτής της ΝΔ, Παναγιώτης Καππάτος επανέλαβε όσα είχε αναφέρει και χθες το βράδυ ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, δηλαδή ότι σε κανένα σημείο του νομοσχεδίου δεν αναφέρεται, αυτό που λέει η αντιπολίτευση, για ιδιωτικοποίηση του νερού.

«Το νομοσχέδιο για πρώτη φορά αναφέρεται συγκεκριμένα στους παρόχους υπηρεσιών ύδατος ως δημόσιους και δημοτικούς οργανισμούς, δεν ασχολείται σε κανένα άρθρο του με το ιδιοκτησιακό καθεστώς ούτε με τη μετοχική σύνθεση των παρόχων υπηρεσιών ύδατος, η νέα Ρυθμιστική Αρχή έχει καθαρά εποπτικές και γνωμοδοτικές αρμοδιότητες, ενώ οι κανονιστικές αρμοδιότητες για την κοστολόγηση του νερού παραμένουν αρμοδιότητα των υπουργών και για τον σκοπό αυτό εκδίδουν ΚΥΑ», είπε ο κ. Καππάτος.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός είπε ότι «η ιδιωτικοποίηση του νερού θα φέρει νέες επιβαρύνσεις και ανισότητες» και ισχυρίστηκε ακόμη πως ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη ιδιωτικής κερδοσκοπικής δραστηριότητας, γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια και σε σοβαρή επιβάρυνση των δημοτών, των αγροτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Για νομοσχέδιο-συνονθύλευμα «φωτογραφικών» διατάξεων με έντονο ρουσφετολογικό χαρακτήρα, μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας, ενώ ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο «έρχεται να επιταχύνει την παραχώρηση του νερού και των αστικών αποβλήτων στους επιχειρηματικούς ομίλους». 

Τέλος σύμφωνα με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Δημήτρη Κωνσταντόπουλο η ιδιωτικοποίηση του νερού εγείρει ζητήματα αντισυνταγματικότητας. 

Παρέμβαση Σκέρτσου για το νερό

Στην ευρεία συζήτηση για το νομοσχέδιο για την παροχή υπηρεσιών ύδατος παρενέβη και ο Άκης Σκέρτσος. Ο υπουργός Επικρατείας μιλά για fake news της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τονίζει πως «το νερό δεν είναι εμπορεύσιμο προϊόν».

Σε μακροσκελή ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook αναφέρει: «Αλήθεια πιστεύετε ότι ιδιωτικοποιείται το νερό με την ανάθεση της ρυθμιστικής και ελεγκτικής εποπτείας των δημοσίων φορέων που το διαχειρίζονται σε ανεξάρτητη αρχή; Έχουν και τα fake news τα όρια τους».

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας: 

- Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ρυθμίζεται κατά τρόπο συνεκτικό, και σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και τις κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, το πεδίο της Ρυθμιστικής και Ελεγκτικής εποπτείας των φορέων που διαθέτουν το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής υπηρεσιών ύδατος στη γεωγραφική περιοχή τοπικής τους αρμοδιότητας, δηλαδή σε δήμους, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΟΤΑ, ΔΕΥΑ) κλπ.

-Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 295 φορείς παροχής ύδατος. Μόλις το 42% από αυτούς αναρτά δημόσια τα στοιχεία που οφείλει βάσει νόμου και δεν γνωρίζουμε καν αν μετρούν συστηματικά την ποιότητα του νερού που παρέχουν στους πολίτες. Σύμφωνα με στοιχεία που δηλώνουν οι ίδιες οι ΔΕΥΑ, έχουν απώλειες υδάτων μέχρι και 62%. Υπάρχουν ΔΕΥΑ που χρεώνουν έως και δυο φορές πιο ακριβά το νερό στους δημότες τους, με βάση τα στοιχεία που εκείνες αναφέρουν. Αυτό το πλαίσιο εποπτείας υπερασπίζεται η αντιπολίτευση;

-Μια Ανεξάρτητη Δημόσια Ρυθμιστική Αρχή είναι δημόσιος έλεγχος που εξασφαλίζει την αναγκαία θεσμική συνέχεια και εποπτεία στο πιο κρίσιμο δημόσιο αγαθό, το νερό, όπου η πολιτεία διαχρονικά δεν κατάφερε έως σήμερα να δημιουργήσει ένα συνεκτικό πλαίσιο ελέγχου. Για ποιο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παραμείνει αυτός ο έλεγχος και η εποπτεία στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος; Μήπως για να αποφασίζει ο εκάστοτε Υπουργός και η εκάστοτε κυβέρνηση αν θα επιβάλλει πρόστιμα στους Δήμους; Αυτά είναι ρουσφέτια, όχι εκείνα που αναπόδεικτα μας κατηγορεί η αντιπολίτευση.

-2015-2019: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επιβλήθηκαν συνολικά μόλις 9 πρόστιμα. 2019- 2020: Κυβέρνηση ΝΔ, επιβλήθηκαν συνολικά 62 πρόστιμα. Είμαστε ευχαριστημένοι; Όχι. Γι’αυτό είναι αναγκαίο ο έλεγχος να περάσει στα χέρια μιας ανεξάρτητης αρχής ώστε να προστατεύουμε το πιο πολύτιμο αγαθό και να πιέσουμε όλους τους δημόσιους φορείς που το διαχειρίζονται να παρέχουν πιο ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες.

-Αναθέτουμε αρμοδιότητες μόνο εποπτείας και ελέγχου στη νέα ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή. Δεν αναθέτουμε σε καμία περίπτωση τον καθορισμό της τιμολογιακής πολιτικής.

Καταλήγει σημειώνοντας πως δεν προβλέπεται και δεν υποκρύπτεται καμία παρούσα ή μελλοντική ιδιωτικοποίηση των φορέων διαχείρισης υδάτων και καλεί την αντιπολίτευση να αποφασίσει «αν είναι με τις ανεξάρτητες αρχές μόνο όταν τη συμφέρει αντιπολιτευτικά ή πιστεύει με ιδεολογική εντιμότητα στο ρόλο τους ή αν είναι υπέρ του περιβάλλοντος α λα καρτ και όποτε τη βολεύει». 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM