Ένας δημοσιογράφος που κάλυπτε τα γεγονότα της συγκέντρωσης της 15ης Ιουνίου στο κέντρο της Αθήνας, ο Μανώλης Κυπραίος, έχασε την ακοή του και από τα δύο του αυτιά, από έκρηξη δίπλα του χειροβομβίδας κρότου-λάμψης που πέταξαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ. Μάλιστα στη συνέχεια τον ξυλοκόπησαν αστυνομικοί. Σε ανακοίνωση της η ΕΣΗΕΑ καταγγέλει το γεγονός και αναφέρεται σε βάναυσο ξυλοδαρμό του δημοσιογράφου από αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ, όταν αυτός καταλαβαίνοντας ότι τραυματίστηκε μετά την έκρηξη, προσπάθησε να φτάσει να φτάσει σε κάποιο νοσοκομείο πεζός. Οι γιατροί του Ερυθρού Σταυρού όπου νοσηλεύεται ο Μανώλης Κυπραίος δεν κατάφεραν να σώσουν την ακοή του.
Η ΕΣΗΕΑ κάνει λόγο για σκηνές που παραπέμπουν «σε αλλοτινές εποχές, όπου η καταλυμένη Δημοκρατία επέτρεπε τέτοιες συμπεριφορές και απέτρεπε την ελεύθερη άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος".
Και συνεχίζει η ανακοίνωση:
"Η ΕΣΗΕΑ δηλώνει πως δε θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Θα σταθεί στο πλευρό του δημοσιογράφου, που κατέστη ανάπηρος και ανήμπορος να εργαστεί στον τόσο απαιτητικό κλάδο της ενημέρωσης, και θα ασκήσει όλα τα νόμιμα μέσα για τη δικαίωσή του αλλά και για την ανεμπόδιστη άσκηση του λειτουργήματος της ενημέρωσης από όλα τα μέλη της!"
Εν τω μεταξύ έρευνα για τις καταγγελίες που αφορούν τη χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις αλλά και τη βία που ασκήθηκε από την αστυνομία σε βάρος διαδηλωτών στις 29 Ιουνίου, διενεργείται με παραγγελία της Εισαγγελίας.
Σε συνέντευξη τύπου χθες για τα γεγονότα της 29ης Ιουνίου, συγκλονιστικές ήταν οι μαρτυρίες των γιατρών που μετέφεραν την εικόνα που επικρατούσε τόσο στην πλατεία, όσο και στο μετρό του Συντάγματος. Οι παρευρισκόμενοι τόνισαν ότι από τύχη δεν υπήρξε νεκρός και επιφυλάχθηκαν να κινηθούν νομικά κατά της αστυνομίας. Να θυμίσουμε ότι οι γιατροί έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει από το Δεκέμβριο του 2010 για την βία της αστυνομίας το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα το Μάιο είχαμε το βαρύ τραυματισμό του διαδηλωτή Γιάννη Καυκά, ο οποίος παρά λίγο να χάσει τη ζωή του.
Στη συνέντευξη τύπου μίλησε και ο δικηγόρος Γιάννης Ραχιώτης ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: "Από τις δικογραφίες φαίνεται καθαρά ότι η καταστολή δεν σχετίζεται με κάποια προηγούμενα επεισόδια, ήταν καταστολή πλήθους, στόχος ήταν η διάλυση του πλήθους, δεν συσχετιζόταν με άλλη ενέργεια. Σχηματίστηκαν δικογραφίες για ανθρώπους που βρισκόταν στην… Ακρόπολη ή την Σταδίου. Το δεύτερο είναι ότι οι συλλήψεις αποσκοπούσαν στην πρόκληση πανικού, φόβου και αποτροπή συμμετοχής. Ολοι βασανίστηκαν μετά την σύλληψή τους. Όταν ένα πρόσωπο φοράει χειροπέδες και δέχεται χτυπήματα, τότε μιλάμε για βασανιστήρια".