Η τρομοκρατία αλλάζει αμετάκλητα τη Νορβηγία

Η τρομοκρατία αλλάζει αμετάκλητα τη Νορβηγία Facebook Twitter
0

Η χθεσινή σοκαριστική διπλή επίθεση στη Νορβηγία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 91 ανθρώπων, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από την βομβιστική επίθεση χθες το απόγευμα σε κυβερνητικά κτίρια στο Όσλο ενώ λίγο αργότερα στο νησί Ουτόγια, άγνωστος ντυμένος αστυνομικός φώναξε πολίτες που βρισκόταν στο νησί για συνέδριο του Εργατικού κόμματος να συγκεντρωθούν μπροστά του και όταν αυτοί υπάκουσαν, εκείνος άρχισε να πυροβολεί εναντίον τους αδιακρίτως.

Η τρομοκρατία αλλάζει αμετάκλητα τη Νορβηγία Facebook Twitter

Αποτέλεσμα 84 άνθρωποι νεκροί ενώ υπάρχουν φόβοι ότι τελικά ο άριθμος των θυμάτων θα είναι μεγαλύτερος. Λίγο αργότερα συνελήφθη 32χρονος ο οποίος φορούσε στολή αστυνομικού. Σύμφωνα με τις αρχές στην ιστοσελίδα του στο ίντερνετ εμφανίζεται ως χριστιανός εθνικιστής. Αν αποδειχθεί ένοχος αλλά και παράφρων με το νόμο τότε δεν θα τιμωρηθεί. Θα αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τους νόμους της Νορβηγίας, ως ψυχολογικά ασθενής και θα κλειστεί στον θάλαμο ενός νοσοκομείου.

Η τρομοκρατία αλλάζει αμετάκλητα τη Νορβηγία Facebook Twitter

Όπως να να είναι τα πράγματα το αποτέλεσμα είναι ένα. Εκεί στη βόρεια άκρη της Ευρώπης, όπου η λέξη τρομοκρατία ερχόταν μόνο μέσα από τα δελτία ειδήσεων, ως εξωτερική είδηση, ο φόβος κάνει τις καρδιές των Νορβηγών να χτυπούν πιο δυνατά.

Το λέει και ο πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας Nationen, Kato Nykvist στο άρθρο του με τίτλο “Ημέρα τρόμου”. “Η τρομοκρατία έφερε κάτι ανεπανόρθωτο στη Νορβηγία. Τώρα πρέπει να κρατήσουμε ψυχρό το αίμα μας και ζεστή την καρδιά μας”.

Η τρομοκρατία αλλάζει αμετάκλητα τη Νορβηγία Facebook Twitter

“ Ο 32χρονος ύποπτος Anders Breivik Behring, γράφει ο Nykvist, δεν αμφισβητεί πλέον την αστυνομία του Όσλο. Αλλά σήμερα καθόμαστε πάνω σε αμέτρητες ερωτήσεις.Είναι περισσότερα τα άτομα που εμπλέκονται στην τερατώδη ανομία; Είναι το έργο ενός μόνο τρελού ανθρώπου και δεν υπάρχουν πολιτικά και θρησκευτικά κίνητρα πίσω από αυτό; Με λίγα λόγια...Γιατί;”

“Στις προσωπικές του σελίδες στο ίντερνετ ο Breivik περιγράφει τον εαυτό του ως χριστιανό και πολιτικά συντηρητικό, ως εθνικιστή. Προς το παρόν είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα για αυτό χρειάζεται νηφαλιότητα μέχρι να μάθουμε τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης”.

“Υπάρχουν προειδοποιήσεις, σημειώνει ο δημοσιογράφος, για φήμες που εξαπλώνονται μέσω των social media. Ο ρόλος του τύπου είναι σημαντικός. Να δημοσιεύει πληροφορίες που είναι διασταυρωμένες 100%. Αλλά ακόμη κι αν δεν έχουμε απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα για τις επιθέσεις, αυτό που μας μένει για την ημέρα του τρόμου στο Όσλο και στο Ουτόγια είναι ότι η τρομοκρατία έχει αλλάξει ανεπανόρθωτα τη Νορβηγία.

Η τρομοκρατία αλλάζει αμετάκλητα τη Νορβηγία Facebook Twitter

Είμαστε υπερήφανοι για την ανοιχτή και ειρηνική κοινωνία μας, καυχιόμαστε για τους άοπλους αστυνομικούς μας και τη μικρή απόσταση μεταξύ των πολιτικών ηγετών μας και των πολιτών”.

Η τρομοκρατία αλλάζει αμετάκλητα τη Νορβηγία Facebook Twitter

“Τώρα μάθαμε τον φόβο. Πως θα είναι την επόμενη φορά που το Εργατικό κόμμα θα επιστρέψει στο Ουτόγια; Τι είδους μηχανισμοί ασφαλείας θα περιβάλλον το νησί; Θα είναι τόσο εύκολο για έναν απλό πολίτη να μπεί στο πολιτικό συνέδριο και να ακούσει τις ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων; Θα μπορούν οι υπουργοί να ταξιδεύουν τόσο εύκολα, να κάνουν δημόσιες συναντήσεις στις πόλεις και στην ύπαιθρο;”

Η τρομοκρατία αλλάζει αμετάκλητα τη Νορβηγία Facebook Twitter

“Ας ελπίσουμε ότι θα μείνουν τα πράγματα έτσι όπως τα ξέρουμε. Η εμπιστοσύνη και η ασφάλεια που έχει επικρατήσει μεταξύ του λαού και των εκλεγμένων αξιωματούχων του αποτελεί σημαντική νορβηγική αξία. Είναι σοφό το ότι ο Πρωθυπουργός κ. Jens Stoltenberg δήλωσε ότι η Νορβηγία δεν επιτρέπει τη σιωπή για τη βομβιστική επίθεση. Ας διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και ας θυμηθούμε τι μας κάνει περήφανους στην κοινότητά μας”.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ