Ήταν τελικά αποτελεσματικά τα lockdown της πανδημίας πέντε χρόνια πριν;

Ήταν τελικά αποτελεσματικά τα lockdown της πανδημίας πέντε χρόνια πριν; Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Πέντε χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, η συζήτηση για την αποτελεσματικότητα των lockdown και την ορθότητα της στρατηγικής που ακολούθησαν διάφορες χώρες παραμένει ανοιχτή. 

Νέα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν σε εκείνες τις κρίσιμες στιγμές είχαν μακροχρόνιες επιπτώσεις τόσο στη δημόσια υγεία όσο και στις κοινωνίες και τις οικονομίες παγκοσμίως.

Η Σουηδία ήταν μια από τις λίγες χώρες που δεν επέβαλαν αυστηρά lockdown. Αντί για νομικά δεσμευτικές εντολές παραμονής στο σπίτι, βασίστηκε στη συνειδητή συμμόρφωση των πολιτών και σε ελαφρές κοινωνικές αποστάσεις. Ωστόσο, οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι αυτή η στρατηγική οδήγησε σε υψηλότερη θνησιμότητα κατά τα αρχικά κύματα της πανδημίας, ιδιαίτερα σε γηροκομεία, σε σχέση με τις γειτονικές Νορβηγία, Δανία και Φινλανδία, που εφάρμοσαν αυστηρότερα μέτρα.

Ωστόσο, οικονομολόγοι που συνέκριναν τα δεδομένα των τέσσερις σκανδιναβικών χωρών, υποστηρίζουν ότι η στρατηγική της Σουηδίας μείωσε το οικονομικό κόστος της πανδημίας, καθώς η χώρα απέφυγε τις εκτεταμένες διακοπές λειτουργίας επιχειρήσεων και σχολείων, σύμφωνα με το BBC. 

Τα lockdown έσωσαν ζωές, αλλά με ποιο κόστος;

Μελέτες δείχνουν ότι τα lockdown ήταν αποτελεσματικά στη μείωση των θανάτων στην πρώτη φάση της πανδημίας, όταν δεν υπήρχαν εμβόλια. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων και το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων μείωσαν τη μετάδοση του ιού κατά 35%, ενώ οι αυστηρές εντολές παραμονής στο σπίτι είχαν μικρότερη πρόσθετη επίδραση (κάτω από 17,5%).

Ωστόσο, οι ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις των lockdown αποδείχθηκαν βαθιές. Πολλοί πολίτες υπέφεραν από μοναξιά και απομόνωση, ενώ υπήρξαν αύξηση στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και καθυστερήσεις στην πρόσβαση σε κρίσιμες ιατρικές υπηρεσίες. Τα παιδιά και οι μαθητές επηρεάστηκαν επίσης αρνητικά, με έρευνες να δείχνουν πτώση των επιδόσεων στα μαθηματικά κατά 14% λόγω της διακοπής της δια ζώσης εκπαίδευσης.

Οι εναλλακτικές στρατηγικές: Από την Ιαπωνία στην Ταϊβάν

Ορισμένες χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Ταϊβάν, κατάφεραν να ελέγξουν την πανδημία χωρίς καθολικά lockdown, στηριζόμενες σε τεχνολογικά προηγμένα συστήματα ανίχνευσης επαφών, αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους και καθολική χρήση μάσκας.

Η Ταϊβάν, για παράδειγμα, αξιοποίησε δεδομένα από κινητά τηλέφωνα και έξυπνες κάρτες μετακινήσεων για την ιχνηλάτηση επαφών, εφαρμόζοντας στοχευμένες καραντίνες αντί για γενικό lockdown. Αντίστοιχα, η Ιαπωνία επέλεξε μια στρατηγική με ήπια μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και αρχικά κατάφερε να διατηρήσει τη θνησιμότητα σε χαμηλά επίπεδα, μέχρι που το στέλεχος Όμικρον αύξησε ραγδαία τους θανάτους το 2022.

Το δίλημμα της επόμενης πανδημίας

Οι εμπειρίες των διαφορετικών χωρών δείχνουν ότι δεν υπάρχει μία και μοναδική λύση στην αντιμετώπιση μιας πανδημίας. Ενώ τα lockdown έσωσαν ζωές, είχαν βαθιές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Αντίθετα, χώρες που ακολούθησαν εναλλακτικές στρατηγικές ίσως πέτυχαν καλύτερη ισορροπία μεταξύ δημόσιας υγείας και οικονομικής λειτουργίας.

Πέντε χρόνια μετά, η παγκόσμια κοινότητα καλείται να αναλύσει τα δεδομένα και να διαμορφώσει ένα ξεκάθαρο σχέδιο δράσης για μελλοντικές πανδημίες. Όπως τονίζουν ειδικοί, η καλύτερη επικοινωνία των κυβερνήσεων με το κοινό και η έγκαιρη προετοιμασία θα βελτιώσει την αποδοχή και αποτελεσματικότητα των μέτρων στο μέλλον.

Το μεγάλο ερώτημα παραμένει: ήταν τα lockdown αναγκαία ή θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί;

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κόλαση επί της γης η Γάζα», λέει η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού - Εξαντλούνται οι προμήθειες των νοσοκομείων

Διεθνή / «Κόλαση επί της γης η Γάζα», λέει η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού - Εξαντλούνται οι προμήθειες των νοσοκομείων

«Σε δύο εβδομάδες, θα μείνουμε χωρίς τα εφόδια που χρειαζόμαστε για να συνεχίσει το νοσοκομείο τη λειτουργία του», σχολίασε η Μιριάνα Σπόλιαριτς
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Οι πρώτες επιπτώσεις για τον αμερικανικό τουρισμό στην Ευρώπη

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Οι πρώτες επιπτώσεις για τον αμερικανικό τουρισμό στην Ευρώπη

Ο τουριστικός κλάδος «επηρεάζεται σημαντικά από το γενικό μακροοικονομικό κλίμα, την αγοραστική δύναμη και τη συναλλαγματική ισοτιμία», δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Τουρισμού
LIFO NEWSROOM
«Πανδημία παιδικής κακοποίησης»: Νέα μελέτη καταδεικνύει τη σύνδεση των dating apps με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Διεθνή / «Πανδημία παιδικής κακοποίησης»: Νέα μελέτη καταδεικνύει τη σύνδεση των dating apps με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Σχεδόν τετραπλάσια πιθανότητα να χρησιμοποιούν dating apps έχουν οι δράστες παιδικής κακοποίησης, σύμφωνα με νέα έρευνα που αναδεικνύει τα τεχνολογικά κενά στην προστασία των ανηλίκων
LIFO NEWSROOM