Ενδεχόμενη στροφή πολιτικής της Νότιας Κορέας στον πόλεμο της Ουκρανίας παραδέχτηκε ο πρόεδρος της χώρας Γιουν Σουκ Γιολ.
Αναλυτικότερα, η Νότια Κορέα ενδέχεται να επεκτείνει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία πέραν της ανθρωπιστικής και οικονομικής βοήθειας, εάν υπάρξει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στον άμαχο πληθυσμό, δήλωσε ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γιολ, σηματοδοτώντας για πρώτη φορά μια αλλαγή στη στάση του κατά του εξοπλισμού στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως το ενδεχόμενο αυτό έρχεται μετά την αποκάλυψη πως ένα εκ των εγγράφων του Πενταγώνου που διέρρευσε πρόσφατα και επικαλέστηκε το BBC είχε αποκαλύψει «μια ευαίσθητη συζήτηση» μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Νότιας Κορέας. Η συζήτηση είχε να κάνει με την πώληση όπλων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία. Η υποκλοπή αφορούσε δύο από τους ανώτερους συμβούλους του προέδρου Γιουν Σουκ Γιολ. Εμφανίζονταν διχασμένοι μεταξύ της πίεσης των ΗΠΑ να στείλουν πυρομαχικά στην Ουκρανία και της πολιτικής τους να μην εξοπλίζουν χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο.
Επίσης η διαφαινόμενη στροφή της Νότιας Κορέας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία έρχεται και σε μια συγκρυρία που επίσης από τις διαρροές εγγράφων του Πενταγώνου η Ουάσινγκτον φέρεται να κατασκόπευε την στενή σύμμαχό της.
Σε συνέντευξή του στο Reuters, λοιπόν, ενόψει της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα, ο Γιουν Σουκ Γιολ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του διερευνά πώς μπορεί να βοηθήσει στην υπεράσπιση και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, όπως ακριβώς η Νότια Κορέα έλαβε διεθνή βοήθεια κατά τη διάρκεια του Κορεατικού Πολέμου 1950-53. «Εάν υπάρχει μια κατάσταση την οποία η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να συγχωρήσει, όπως οποιαδήποτε επίθεση μεγάλης κλίμακας κατά αμάχων, σφαγή ή σοβαρή παραβίαση των νόμων του πολέμου, μπορεί να είναι δύσκολο για εμάς να επιμείνουμε μόνο σε ανθρωπιστική ή οικονομική υποστήριξη», δήλωσε ο Γιουν Σουκ Γιολ.
Ήταν η πρώτη φορά που η Σεούλ άφησε να εννοηθεί ότι είναι πρόθυμη να παράσχει όπλα στην Ουκρανία, περισσότερο από ένα χρόνο αφότου απέκλεισε το ενδεχόμενο αντίστοιχης βοήθειας.
Νότια Κορέα: Είχε διατηρήσει ισορροπημένη στάση
Βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ και σημαντικός παραγωγός πυρομαχικών πυροβολικού, η Νότια Κορέα έχει μέχρι στιγμής προσπαθήσει να αποφύγει τον ανταγωνισμό με τη Ρωσία λόγω των εταιρειών της που δραστηριοποιούνται εκεί και της επιρροής της Μόσχας στη Βόρεια Κορέα, παρά την αυξανόμενη πίεση από τις δυτικές χώρες για την προμήθεια όπλων.
«Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξουν περιορισμοί στην έκταση της υποστήριξης για την υπεράσπιση και την αποκατάσταση μιας χώρας στην οποία έχουν εισβάλει παράνομα τόσο βάσει του διεθνούς όσο και του εσωτερικού δικαίου», δήλωσε ο Γιουν Σουκ Γιολ. «Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τη σχέση μας με τα μέρη που συμμετέχουν στον πόλεμο και τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης, θα λάβουμε τα καταλληλότερα μέτρα», πρόσθεσε.
Ο Γιουν Σουκ Γιολ πρόκειται να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα για μια σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με αφορμή την 70ή επέτειο της συμμαχίας των δύο χωρών.
Νότια Κορέα: Θα ζητήσει απαντήσεις για τις απειλές από τη Βόρεια Κορέα
Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, ο Γιουν Σουκ Γιολ δήλωσε ότι θα επιδιώξει «απτά αποτελέσματα» σχετικά με τις προσπάθειες των συμμάχων να βελτιώσουν τις απαντήσεις στις εξελισσόμενες απειλές από τη Βόρεια Κορέα, η οποία έχει αυξήσει τις στρατιωτικές δοκιμές και εκτόξευσε τον πρώτο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο την περασμένη εβδομάδα.
Η Σεούλ, από την πλευρά της, θα ενισχύσει την ικανότητα επιτήρησης, αναγνώρισης και ανάλυσης πληροφοριών και θα αναπτύξει «όπλα υπερ-υψηλής απόδοσης και μεγάλης ισχύος» για να αποκρούσει τις απειλές του Βορρά, δήλωσε ο Γιουν Σουκ Γιολ.
«Εάν ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος μεταξύ της Νότιας και της Βόρειας Κορέας, αυτό πιθανόν να μην είναι μόνο ένα πρόβλημα μεταξύ των δύο πλευρών μόνο, αλλά ολόκληρη η βορειοανατολική Ασία πιθανόν να γίνει στάχτη. Αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε.
«Όσον αφορά την απάντηση σε μια ισχυρή πυρηνική επίθεση, νομίζω ότι πρέπει να προετοιμαστούν ισχυρότερα μέτρα από αυτά που έχει το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γιουν. «Νομίζω ότι δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα αν η Ιαπωνία συμμετάσχει, αλλά δεδομένου ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος μεταξύ των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, θα ήταν πιο αποτελεσματικό να δημιουργήσουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι αυτό το σύστημα», πρόσθεσε.
Ο Μεντβέντεφ απείλησε τη Σεούλ
Στον αντίποδα των λεγομένων του Νοτιοκορεάτη προέδρου επίθεση στη Σεούλ εξαπέλυσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
«Εμφανίστηκαν νέοι άνθρωποι που θέλουν να βοηθήσουν τους εχθρούς μας», έγραψε στο Telegram. «Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ είπε ότι, κατ' αρχήν, το κράτος του είναι έτοιμο να προμηθεύσει όπλα στο καθεστώς του Κιέβου, ενώ, μέχρι πρόσφατα, οι Νοτιοκορεάτες διαβεβαίωναν ένθερμα ότι η πιθανότητα προμήθειας θανατηφόρων όπλων στο Κίεβο ήταν εντελώς αποκλεισμένη».
«Αναρωτιέμαι τι θα πουν οι άνθρωποι αυτής της χώρας όταν δουν τα τελευταία σχέδια ρωσικών όπλων από τους γείτονές τους, τους συμμάχους μας τη Βόρεια Κορέα», κατέληξε.
Με πληροφορίες από Reuters και BBC