Την πρόθεσή τους να αναγνωρίσουν de facto την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος φέρονται να εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε πρόσφατες συνομιλίες με Ουκρανούς αξιωματούχους, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, εντείνοντας τις διεθνείς πιέσεις προς το Κίεβο για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.
Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, η αμερικανική αντιπροσωπεία, κατά τις διαβουλεύσεις της περασμένης εβδομάδας στο Παρίσι, παρουσίασε πρόταση στην οποία περιλαμβάνεται η επίσημη αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία και η σταδιακή άρση των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία θα δεσμευόταν να τερματίσει τις εχθροπραξίες και να αποδεχθεί ένα καθεστώς παγώματος των πολεμικών γραμμών, διατηρώντας τον έλεγχο των κατεχόμενων εδαφών.
Η πρόταση –που δεν επιβεβαιώνεται επίσημα από την Ουάσιγκτον– έχει προκαλέσει αμηχανία και έντονες αντιδράσεις στο Κίεβο, το οποίο ανησυχεί ότι υφίσταται σημαντική πίεση από τις ΗΠΑ να δεχθεί επώδυνους συμβιβασμούς. Όπως δήλωσε σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ορισμένα στοιχεία της πρότασης είναι αποδεκτά, ενώ άλλα απορρίπτονται κατηγορηματικά.
Η κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, εκφράζει όλο και πιο ανοιχτά την απογοήτευσή της για τον ρυθμό των διαπραγματεύσεων, ενώ ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως «δεν γίνεται να εκδικάζονται ξεχωριστά όλες οι υποθέσεις απέλασης ή στρατιωτικής απομάκρυνσης». Από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε ότι υπάρχει πρόθεση επιβολής τετελεσμένων στην Ουκρανία.
Η Washington Post αναφέρει ακόμη ότι Βρετανοί, Γάλλοι και Γερμανοί διαπραγματευτές αναμένεται να στηρίξουν τις θέσεις της Ουκρανίας σε προσεχή συνάντηση στο Λονδίνο, προτάσσοντας την ανάγκη για εγγυήσεις ασφαλείας και προγράμματα ανοικοδόμησης, εν μέρει χρηματοδοτούμενα από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Δυτικοί αξιωματούχοι φέρεται να αναγνωρίζουν ότι είναι απίθανο το Κίεβο να ανακτήσει άμεσα όλα τα κατεχόμενα εδάφη, με την έμφαση πλέον να μετατοπίζεται στο τι μπορεί να εξασφαλίσει η Ουκρανία σε αντάλλαγμα για οποιαδήποτε εδαφική παραχώρηση.
Όπως σχολιάζει ο αναλυτής Mujtaba Rahman της Eurasia Group: «Το τελικό ερώτημα είναι: τι παίρνει η Ουκρανία σε αντάλλαγμα αν αναγκαστεί να αποδεχθεί την απώλεια μέρους της επικράτειάς της;»