Η αυλαία σηκώνεται και το μουσείο Σαίξπηρ ανοίγει στο Λονδίνο

Η αυλαία σηκώνεται και το μουσείο Σαίξπηρ ανοίγει στο Λονδίνο Facebook Twitter
Το Μουσείο του Σαίξπηρ πρόκειται να ανοίξει μέσα στα αρχαιολογικά ερείπια του Curtain Playhouse την άνοιξη του 2024.
0

Τον επόμενο χρόνο οι επισκέπτες του Ανατολικού Λονδίνου θα μπορούν να σταθούν τρία μέτρα κάτω από το σημερινό επίπεδο του δρόμου του Shoreditch και να κοιτάξουν από ψηλά μια σκηνή που γνώριζε από κοντά ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Το Curtain Playhouse, ένα από τα πρώτα θέατρα που χτίστηκαν ειδικά για το σκοπό αυτό στο Λονδίνο, ήταν το αρχικό του «ξύλινο O», όπως το περιέγραψε ο διάσημος πρόλογος του Ερρίκος 5ος – που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε αυτό το μέρος.

Το Μουσείο του Σαίξπηρ πρόκειται να ανοίξει μέσα στα αρχαιολογικά ερείπια του Curtain Playhouse την άνοιξη του 2024. Οι επισκέπτες θα μαθαίνουν τη σημασία του χώρου και θα γνωρίζουν ευρήματα, συμπεριλαμβανομένης μιας σφυρίχτρας σε σχήμα πουλιού που πιθανόν να τη χρησιμοποιούσαν για ηχητικά εφέ, «κουμπαράδες» πήλινοι – οι οποίοι έπρεπε να θρυμματιστούν για να αφαιρεθούν οι εισπράξεις από τα ταμεία της ημέρας – καθώς και κουμπιά, καρφίτσες, νομίσματα και καρύδια πιθανώς από τα «σνακς» που έτρωγαν οι θεατές. Οι επισκέπτες θα κοιτάξουν ψηλά τα θεμέλια της σκηνής και τη στρωμένη με χαλίκια αυλή όπου οι θορυβώδεις θεατές πλήρωναν έξι πένες για να σταθούν και να δουν την παράσταση.

Η αυλαία σηκώνεται και το μουσείο Σαίξπηρ ανοίγει στο Λονδίνο Facebook Twitter
Όταν οι αρχαιολόγοι από το MOLA το αποκάλυψαν σε ανασκαφές από το 2011 έως το 2016, μια παλιά πλάκα του δρόμου που σηματοδοτούσε την εικασία αποδείχθηκε εξαιρετικά ακριβής. Η είσοδος των θεατών γινόταν από μια ταβέρνα, πιθανότατα ακριβώς εκεί που χτίστηκε αργότερα μια ατημέλητη βικτοριανή παμπ.

Το μουσείο θα ανοίξει ως μέρος της «Σκηνής», μιας νέας εμπορικής εταιρείας  ανάπτυξης διαμερισμάτων, γραφείων και λιανικής που αναπτύχθηκε από την Cain International, η οποία υπόσχεται μια απρόβλεπτη αναπαράσταση του αρχικού θεάτρου και των «αξιοθέατων, μυρωδιών και ήχων» του Λονδίνου του Σαίξπηρ. Ο χώρος είναι ένα αρχαίο μνημείο παράλληλα και νέο αξιοθέατο, σχεδιασμένο από το δημιουργικό στούντιο Bompas and Parr, και αναπτύσσεται σε συνεργασία με την Ιστορική Αγγλία, το Μουσείο Αρχαιολογίας του Λονδίνου (MOLA) και ειδικούς στο σαιξπηρικό θέατρο.

Η κατά προσέγγιση τοποθεσία του Curtain Playhouse ήταν γνωστή, αλλά η ακριβής τοποθεσία χάθηκε στους τέσσερις αιώνες από τότε που έκλεισε τη δεκαετία του 1620. Όταν οι αρχαιολόγοι από το MOLA το αποκάλυψαν σε ανασκαφές από το 2011 έως το 2016, μια παλιά πλάκα του δρόμου που σηματοδοτούσε την εικασία αποδείχθηκε εξαιρετικά ακριβής. Η είσοδος των θεατών γινόταν από μια ταβέρνα, πιθανότατα ακριβώς εκεί που χτίστηκε αργότερα μια ατημέλητη βικτοριανή παμπ. Η αυλή της παμπ και οι πίσω κήποι των γύρω μικρών σπιτιών και εργαστηρίων είχαν διατηρήσει τον χώρο ανοιχτό, με τον χώρο της σκηνής, την αυλή και τα πλίνθινα θεμέλια των κλιμακωτών ξύλινων καθισμάτων εξαιρετικά καλά διατηρημένα.

Το Curtain, που χτίστηκε το 1577, ήταν μόνο μερικές εκατοντάδες μέτρα από ένα άλλο θέατρο πιο μακριά κατά μήκος της Curtain Road, που ονομάστηκε ευφάνταστα Theatre, του οποίου τα θεμέλια ανακαλύφθηκαν το 2008, επίσης από το MOLA.

Όταν ο διευθυντής του θεάτρου του Σαίξπηρ, Τζέιμς Μπέρμπατζ, συγκρούστηκε με τον ιδιοκτήτη του θεάτρου, σύμφωνα με τον λατρεμένο σκηνικό μύθο, η εταιρεία διέλυσε το κτίριο μέσα στο σκοτάδι και έστειλε τα ξύλα για να χτιστί το θέατρο που αργότερα έγινε διάσημο ως το θέατρo του Σαίξπηρ, το The Globe. Μέχρι να ετοιμαστεί το νέο θέατρο στο Southwark, για τουλάχιστον δύο χρόνια, από το 1597 η εταιρεία μίσθωσε το Curtain, όπου ανέβηκαν  για πρώτη φορά ο Ερρίκος Ε' και, πιστεύεται, ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα.

Το Theatre and the Globe ήταν όντως ξύλινα O σε σχήμα, αλλά αυτό που ενθουσίασε τους ιστορικούς του θεάτρου στο Curtain ήταν η αποκάλυψη ότι ήταν στην πραγματικότητα ένα ορθογώνιο κτίριο με μια μακρόστενη σκηνή, το παλαιότερο γνωστό παράδειγμα στο Λονδίνο.

Με πληροφορίες από Theartnewspaper

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Δήλο το πρώτο έργο σύγχρονης τέχνης που θα εκτίθεται μόνιμα σε ελληνικό αρχαιολογικό χώρο

Πολιτισμός / Στη Δήλο το πρώτο έργο σύγχρονης τέχνης που θα εκτίθεται μόνιμα σε αρχαιολογικό χώρο

Στο νησί της Δήλου, σημείο αναφοράς της συνομιλίας μεταξύ κλασικού και σύγχρονου πολιτισμού, τοποθετείται το έργο του Antony Gormley, μια δωρεά του οργανισμού ΝΕΟΝ στο υπουργείο Πολιτισμού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Απορρίφθηκε το αίτημα για γυρίσματα του Γιώργου Λάνθιμου στην Ακρόπολη – «Ασύμβατες οι σκηνές με τους συμβολισμούς του μνημείου»

Πολιτισμός / Απορρίφθηκε το αίτημα για γυρίσματα του Γιώργου Λάνθιμου στην Ακρόπολη – «Ασύμβατες οι σκηνές με τους συμβολισμούς του μνημείου»

Η απόφαση δημοσιοποιήθηκε σήμερα, 3 Απριλίου, και στηρίζεται στην κατά πλειοψηφία γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), κατά τη συνεδρίασή του την 1η Απριλίου
LIFO NEWSROOM
Ο Σεντ-Εξιπερί, η Νίκι ντε Σεν Φαλ και o Μπιλ Μάρεϊ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ο Σεντ-Εξιπερί, η Νίκι ντε Σεν Φαλ και o Μπιλ Μάρεϊ από αύριο στους κινηματογράφους

Μέτρια κινηματογραφική εβδομάδα, με δυο βιογραφικά δράματα που απογοητεύουν, μια κακόβουλη crime κωμωδία και μια διασκευή video game απευθυνόμενη στο οικογενειακό κοινό ανάμεσα στις νέες κυκλοφορίες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Τα Όσκαρ δεν φτιάχτηκαν για εμάς»: Η Χάλι Μπέρι λέει στις μαύρες ηθοποιούς να σταματήσουν να «ποθούν» τα χρυσά αγαλματίδια

Πολιτισμός / «Το σύστημα δεν φτιάχτηκε για εμάς»: Η Χάλι Μπέρι λέει στις μαύρες ηθοποιούς να σταματήσουν να «ποθούν» τα Όσκαρ

Η μόνη μαύρη γυναίκα που έχει κερδίσει Όσκαρ 'Α γυναικείου ρόλου δήλωσε ότι η ιστορική νίκη της τελικά επρόκειτο για ανωμαλία και όχι αλλαγή κατεύθυνσης από την Ακαδημία
LIFO NEWSROOM
Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζουν: 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Πολιτισμός / 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής: Μια κατανυκτική εμπειρία στους δρόμους και στα τοπόσημα της Αθήνας

Σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, το φεστιβάλ θα παρουσιάσει περισσότερες από 40 συναυλίες και καλλιτεχνικές δράσεις σε εκκλησίες, μουσεία, αρχαιολογικούς και συναυλιακούς χώρους, καλωσορίζοντας για πρώτη φορά στο πρόγραμμά του και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
LIFO NEWSROOM