Η πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στις αρχές Οκτωβρίου μαζί με το Ισραήλ σε γεώτρηση στο λεγόμενο “Οικόπεδο 12” στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των δυο χωρών προκαλεί την αντίδραση της Τουρκίας που “χοντραίνει” το παιχνίδι, όσο πλησιάζει η ημέρα που θα αρχίσουν οι εργασίες. Οι Τούρκοι που θεωρούν παράνομη τη γεώτρηση για φυσικό αέριο την οποία θα κάνουν οι κύπριοι σε συνεργασία με την ισραηλινή εταιρία Delek και την αμερικανική Noble, απειλούσαν ως τώρα με διακοπή των συνομιλιών για το Κυπριακό. Όμως σήμερα ο αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης υπουργός της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Ζαμάν, απείλησε και με στρατιωτική επέμβαση, αν γίνουν πράξη τα σχέδια των Κύπριων. Όπως γράφει το www.tovima.gr , ο Μπαγίς σε ερώτηση για το πως θα αντιδράσει η Τουρκία απάντησε “για αυτό υπάρχει ο στόλος”, προσθέτοντας: “Και στο παρελθόν η Ελληνοκυπριακή πλευρά είχε επιχειρήσει να κάνει παρόμοια πράγματα, αλλά υπάρχουν αυτοί που θυμούνται τι αντιμετώπισε».
«Είναι παράνομο να κάνουν έρευνες σε ύδατα που δεν τους ανήκουν. Η Τουρκία θα κάνει στο έπακρο χρήση όλων των δικαιωμάτων της, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και θα πράξει τα δέοντα. Γνωρίζουν τη σοβαρότητα που διακρίνει την Τουρκία»,είπε ο κύριος Μπαγίς. Στην παρατήρηση του συντάκτη ότι κατά τις έρευνες που είχαν γίνει στο παρελθόν, πλοία του τουρκικού πολεμικού στόλου είχαν σπεύσει στην περιοχή, ο Μπαγίς είπε: «Γι΄αυτόν τον λόγο φτιάξαμε το στρατό μας και εκπαιδεύσαμε τους στρατιώτες».
Η κατάσταση επιβαρύνεται και από την διακοπή των σχέσεων με το Ισραήλ που ανακοίνωσε η Τουρκία σήμερα. Η διακοπή των σχέσεων έγινε μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΟΗΕ για τα αιματηρά γεγονότα με την επιδρομή στο Mavi Marmara. Η έκθεση αναγνωρίζει ότι υπήρξε υπέρμετρη βία από το Ισραήλ αλλά χαρακτηρίζει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, νόμιμο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Νταβούτογλου χαρακτήρισε "όχι δίκαιη" την έκθεση και ανακοίνωσε τη διακοπή των σχέσεων, επειδή το Ισραήλ δεν ζήτησε συγγνώμη. Σε αυτό το γεωπολιτικό παιχνίδι(στο πλαίσο του οποίου το Ισραήλ αναγνώρισε την ελληνική Α.Ο.Ζ, την οποία επίσης αμφισβητούν οι τούρκοι) ισορροπεί η Κύπρος, έχοντας εξασφαλίσει τη συνεργασία του Ισραήλ, την συμμετοχή της αμερικανικής εταιρίας Noble με πρωτοβουλία των ισραηλινών και την έμμεση υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Και η Τουρκία ευρισκόμενη σε δύσκολη θέση και ενώ δεν την ευνοεί το διεθνές περιβάλλον βρυχάται, απειλώντας με στρατιωτική επέμβαση ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε στην οποία προσπαθεί να εισέλθει.