Ισπανία: Άγαλμα-παρωδία για τον Χουάν Κάρλος σε αξιοθέατο της Μαδρίτης

Ισπανία: Άγαλμα-παρωδία για τον Χουάν Κάρλος σε αξιοθέατο της Μαδρίτης Facebook Twitter
Φωτ.: Instagram/nico_miranda_art
0

Ένα άγαλμα-παρωδία του πρώην βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, έκανε την «εμφάνισή» του - για λίγα λεπτά - σε ένα από τα γνωστότερα αξιοθέατα της Μαδρίτης.

Το έργο του Χιλιανού γλύπτη Νίκολας Μιράντα με τον τίτλο «Παρασιτικές στρατηγικές για την επιβίωση σε έναν σκληρό κόσμο» αποτυπώνει τον πρώην μονάρχη να κρατά μία καραμπίνα και να στοχεύει. Τοποθετήθηκε για λίγα λεπτά απέναντι από το άγαλμα με την αρκούδα που τινάζει μια κουμαριά, για να ψέξει την αγάπη του Χουάν Κάρλος για το κυνήγι.

Το πάθος του για το κυνήγι μεγάλων θηραμάτων είχε προκαλέσει σκάνδαλο στη χώρα το 2012, δύο χρόνια πριν ανακοινώσει την παραίτησή του από τον θρόνο. 

Τότε, είχε ταξιδέψει στην Μποτσουάνα για να συμμετάσχει σε ένα πολυτελές σαφάρι-κυνήγι ελεφάντων, εν μέσω της οικονομικής κρίσης στη χώρα του. Ο κάποτε αξιοσέβαστος βασιλιάς, για τον ρόλο που έπαιξε στη μετάβαση της Ισπανίας στη δημοκρατία, σήμερα θεωρείται από πολλούς βαρίδι για τον γιο του, τον βασιλιά Φελίπε.

Το άγαλμα του Χουάν Κάρλος, ύψους 170 εκατοστών, φτιαγμένο από πολυουρεθάνη και πηλό και περασμένο με μεταλλική μπογιά για να θυμίζει πατίνα, έμεινε για οκτώ λεπτά δίπλα στην ορειχάλκινη αρκούδα.

Η αρκούδα και η κουμαριά, τα επίσημα σύμβολα της Μαδρίτης, βρίσκονται στο κέντρο της πλατείας Πουέρτα δελ Σολ και κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες φωτογραφίζονται μπροστά στο άγαλμα.

Αν και το έργο-παρέμβαση ξάφνιασε κάποιους τουρίστες και περαστικούς, άλλοι εξέφρασαν την επιδοκιμασία τους.

Ο Μιράντα θα εκθέσει τα έργα του στη Μαδρίτη τον επόμενο μήνα – μεταξύ αυτών θα είναι και φωτογραφίες από το σημερινό χάπενινγκ στην Πουέρτα δελ Σολ.

«Το έργο μου ως καλλιτέχνη είναι παρασιτικό. Παρασιτώ κάτι που ήδη υπάρχει. Για παράδειγμα, συνδέω το μνημείο της Μαδρίτης με την ισπανική μοναρχία για να παρωδήσω το σύμβολο της πόλης» είπε ο ίδιος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Διεθνή / Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μίλησε για Οθωμανική Αυτοκρατορία, για τουρκική μειονότητα στη Θράκη - «Δεν είναι η Ελλάδα το 'έτερο εγώ' μας», είπε ο Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Η αναζήτηση των «ελβετικής κατασκευής» ρολογιών του Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε στο Ουαϊόμινγκ

Διεθνή / Η αναζήτηση των «ελβετικής κατασκευής» ρολογιών του Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε στο Ουαϊόμινγκ

Λίγα είναι γνωστά για την εταιρεία που συνεργάζεται τώρα με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου ή των προσώπων που βρίσκονται πίσω από αυτήν
LIFO NEWSROOM
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου ως «ημέρα αγάπης» ενόψει των εκλογών

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου ως «ημέρα αγάπης» ενόψει των εκλογών

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στους χιλιάδες υποστηρικτές του που ταξίδεψαν στην Ουάσινγκτον εκείνη την ημέρα, υποστηρίζοντας ότι το έκαναν επειδή «πίστευαν ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες
LIFO NEWSROOM
Τι σημαίνει η απόφαση της Μελόνι να εξισώσει την παρένθετη μητρότητα με εγκλήματα διεθνούς χαρακτήρα

Διεθνή / Η Μελόνι εξισώνει την παρένθετη μητρότητα με έγκλημα και εξαϋλώνει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ιταλία

Από την Τετάρτη, τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, απαγορεύεται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό - Τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες
LIFO NEWSROOM