Εγώ αν ήμουν Ευρωπαίος πολιτικός θα αυτοκτονούσα”

Εγώ αν ήμουν Ευρωπαίος πολιτικός θα αυτοκτονούσα” Facebook Twitter
0

Από κάποια απόσταση η κριτική για την αναταραχή στην Ευρωζώνη, με τη ματιά του Ρώσου επιχειρηματία Vlantimir Potanin, μεγαλομετόχου της μεγαλύτερης εταιρίας παραγωγής νικελίου και παλλαδίου στον κόσμο και 4ου πλουσιότερου Ρώσου, σύμφωνα με το Forbes.

Για τον κύριο Ποτάνιν, που μίλησε σε συνέδριο για τις επενδύσεις στη Μόσχα, η κρίση χρέους της Ευρωζώνης είναι ένα άλυτο πρόβλημα που θα οδηγήσει σε οικονομική ύφεση με απώλεια της “βιομηχανικής” εξουσίας που θα "καρπωθούν" οι ανταγωνιστές της Ευρώπης.

"Εγώ, αν ήμουν πολιτικός στην Ευρώπη, θα ήθελα να αυτοκτονήσω», δήλωσε ο ο Potanin, ο οποίος επικεντρώνει στο “χάσμα” συμφερόντων που υπάρχει ανάμεσα στις χώρες του ευρώ. "Υπάρχει πραγματικά μια τέτοια μεγάλη διαφορά μεταξύ των συμφερόντων των διαφόρων χωρών, που ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί να ταιριάζουν τα συμφέροντα της Γερμανίας με αυτά της Ελλάδας», λέει ο Ρώσος Κροίσος που έχει περάσει κι αυτός από τον “τυφώνα” της πτώσης της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, κερδίζοντας μια θέση στη νέα ρωσική ολιγαρχία.

Για τον Ποτάνιν, η κρίση είναι αποτέλεσμα της γρήγορης επέκτασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έγινε χωρίς να δημιουργηθεί κάποιος μηχανισμός εξισορρόπησης των συμφερόντων των διαφόρων μελών της.

“Τώρα-σημειώνει- η ευρωζώνη έχει δυο πολύ κακές επιλογές. Είτε να δείξει στην Ελλάδα την έξοδο από το ευρώ, είτε να περικόψει κι άλλο τις δαπάνες. Αλλά δεν είναι έτοιμος ο καθένας να περικόψει τις δαπάνες του”.

Η αιτία του κακού για τον Ρώσο επιχειρηματία είναι ότι υπήρξε μια παγκόσμια στροφή προς τις αναδυόμενες αγορές που αποστράγγισε τον πλούτο πολλών ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες επέλεξαν να στηρίξουν τεχνητά το υψηλό βιοτικό τους επίπεδο με δανεισμό.

Εκτός από τη συμβουλή για αυτοκτονία στους Ευρωπαίους πολιτικούς, ο Ποτάνιν έχει όμως και μια πιο "χρηστική" στη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής και στην αντιμετώπιση του προβλήματος “Greece”: “ Στις επιχειρήσεις τα πράγματα είναι πολύ σαφή. Αν έχεις μια μονάδα που δεν δουλεύει, δίνεις στον μάνατζερ της μονάδας το χρόνο για να την αλλάξει. Αν και πάλι δεν δουλέψει την κλείνεις. Αλλά δεν είναι εύκολο να κλείσεις μια χώρα, όπως η Ελλάδα”.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

LiFO politics / Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Άρη Δημοκίδη και τον Γιάννη Παντελάκη για τα πολυσυζητημένα γεγονότα και πρόσωπα μιας χρονιάς που τα είχε όλα: από εκλογές και ανασχηματισμούς μέχρι απρόσμενες διαγραφές και επεισοδιακές καθαιρέσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πολιτική / ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισαν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά και υπογράμμισαν πως το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω κοινής δήλωσης που συνυπέγραψαν η Ελλάδα, η Αυστρία και η Κύπρος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Η σύνοδος διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις, καθιστώντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών πιο επιτακτική από ποτέ
LIFO NEWSROOM