ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

To doodle της Google τιμά την εργατική Πρωτομαγιά

To doogle της goodle τιμά την εργατική Πρωτομαγιά Facebook Twitter
Φωτ.: Google
0

Την Εργατική Πρωτομαγιά τιμά σήμερα η Google με το doodle, απεικονίζοντας με κάθε γράμμα της και ένα επάγγελμα.

Το κεφαλαίο γράμμα «G» απεικονίζει έναν μάγειρα που κρατάει ένα μπολ, ενώ τα δύο συνεχόμενα «o» απεικονίζουν έναν αγρότη να κάθεται πάνω σε ένα πορτοκάλι και έναν ελαιοχρωματιστή, που βάφει, αντίστοιχα.

Το μικρό «g» δείχνει έναν γιατρό που κρατά το στηθοσκόπιο του, το «l» έναν εργάτη και το τελικό «e» σχηματίζεται από έναν πυροσβέστη με έναν πωλητή ρούχων.

Η ιστορία της εργατικής Πρωτομαγιάς

Η 1η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Εργατική Πρωτομαγιά τιμώντας την εξέγερσης των εργατών στο Σικάγο, η οποία αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές της πάλης των τάξεων στη σύγχρονη ιστορία.

Τον Μάιο του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας 8ωρο ωράριο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η Πρωτομαγιά έχει θεσπιστεί ως εργατική απεργία.

Οι αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο στις αρχές του Μαΐου του 1886 έγιναν μετά από επιτυχημένες διεκδικήσεις των εργατών στον Καναδά το 1872. Δύο χρόνια νωρίτερα, το 1884, στο συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας ελήφθη η απόφαση να γίνουν την πρώτη Μαΐου του 1886 απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο Σικάγο, το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ.

Σύνθημα τω εργατών για την Πρωτομαγιά ήταν «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο».

Την 1η Μαΐου του 1886, 600.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που έγιναν στις ΗΠΑ, με πάνω από 80.000 εργάτες στο Σικάγο.

To doogle της Google τιμά την εργατική Πρωτομαγιά Facebook Twitter
Φωτ.: Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο Σικάγο

Εκείνο το Σάββατο του 1886, εργάσιμη μέρα, οι εργάτες ξεκίνησαν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης, στην πλατεία Haymarket. Στη γύρω περιοχή είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις με 1.350 οπλισμένους με οπλοπολυβόλα και περίστροφα αστυνομικούς.

Ενώ το πλήθος παρακολουθούσε τις ομιλίες, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης διατάσσει να διαλυθεί η συγκέντρωση. Μια χειροβομβίδα εκτοξεύτηκε από την πλευρά των διαδηλωτών εναντίον των ένστολων και επί τόπου σκοτώθηκαν επτά αστυνομικοί.

Οι αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως και μέχρι και σήμερα παραμένει άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων αφού πολλοί τραυματισμένοι κατέληξαν τις επόμενες ημέρες. Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν οκτώ νεκρούς αστυνομικούς και τέσσερις διαδηλωτές. 

Οκτώ διαδηλωτές συνελήφθησαν, δικάστηκαν και τέσσερις εξ αυτών καταδικάστηκαν σε θάνατο. Ένας αυτοκτόνησε στη φυλακή. Η διεθνής προβολή αυτής της δίκης δημιούργησε τα θεμέλια της Εργατικής Πρωτομαγιάς ως Εργατικής Γιορτής.

Η Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα

Η Εργατική Πρωτομαγιά καθιερώθηκε στην Ελλάδα ως Εθνική Εργατική Εορτή καπό τον Ιωάννη Μεταξά, στις 7 Απριλίου 1937.

Τα πρώτα εργατικά κινήματα στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν ταυτόχρονα με την ανάπτυξη της καπνοκαλλιέργειας το 19ο αιώνα. Η πρώτη απεργία, τότε υπό οθωμανική διοίκηση, έγινε την Πρωτομαγιάς του 1888 στην Δράμα με κύριο αίτημα των καπνεργατών τις δέκα ώρες εργασίας, καθώς εκείνη την εποχή οι εργάτες απασχολούνταν από δώδεκα έως και δεκατρείς ώρες ημερησίως.

Το 1892 έγινε η πρώτη συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά στο νεοελληνικό κράτος, από το Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη.

Τον επόμενο χρόνο, 2.000 εργάτες διαδήλωσαν ζητώντας 8ωρο, αργία την Κυριακή και κρατική περίθαλψη στα θύματα εργατικών ατυχημάτων.

Το 1894 ακολουθεί μια μεγάλη συγκέντρωση, με τα ίδια αιτήματα, που καταλήγει σε 10 συλλήψεις. Τον Αύγουστο ακολουθεί η σύλληψη του σοσιαλιστή Σταύρου Καλλέργη.

To doogle της Google τιμά την εργατική Πρωτομαγιά Facebook Twitter
Φωτ.: Wikipedia/ O θρήνος της μάνας του νεκρού Τάσου Τούση

Οι διαδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά κορυφώνονται το 1936 με τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης. Τα γεγονότα ξεκίνησαν γύρω στο Φεβρουάριο, με κατάληψη ενός εργοστασίου ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων των εργατών.

Ακολούθησαν κινήματα συμπαράστασης από τους καπνεργάτες άλλων εργοστασίων, όπου όλοι απέναντί τους βρήκαν στρατό και αστυνομία.

Κεντρική συγκέντρωση δεν υπήρξε παρά μικρές με ομιλητές σε διάφορα μέρη της πόλης.

Οι εργατικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη κορυφώθηκαν το Μάιο του 1936, με τη μεγάλη απεργία και διαδήλωση των καπνεργατών. Η καταστολή ήταν αιματοβαμμένη. Υπήρξαν συνολικά 12 νεκροί, ανάμεσα στους οποίους και ο 25χρονος αυτοκινητιστής, Τάσος Τούσης, στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου.

Η φωτογραφία που απαθανάτισε τη μητέρα του να τον θρηνεί μόνη στο μέσον του δρόμου δημοσιεύθηκε στον Τύπο και αποτέλεσε την έμπνευση του Γιάννη Ρίτσου για τον «Επιτάφιο».

Με πληροφορίες του sansimera

Ελλάδα
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ελλάδα / Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ποιοι και πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες - «Η σύσταση μας είναι ισχυρή, καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών» τονίζει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
LIFO NEWSROOM