Εκλογές 2023: Το σκεπτικό του Άρειου Πάγου για την έγκριση συμμετοχής του «ΕΑΝ»

Εκλογές 2023: Το σκεπτικό για την έγκρισης συμμετοχής του «ΕΑΝ» Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Δεν αναγνωρίζει εμπλοκή του Ηλία Κασιδιάρη με το κόμμα «ΕΑΝ» η χθεσινή απόφασή του Αρείου Πάγου, η οποία αφήνει εκτός εκλογών το κόμμα του πρώτου, ενώ παράλληλα εγκρίνει την συμμετοχή για το κόμμα Κανελλόπουλου. 

Το σκεπτικό της απόφασης του Α1 πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου, με την οποία ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία ανακήρυξης των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου, ως προς το κόμμα «ΕΑΝ» είναι πολύ συγκεκριμένο. 

Σχετικά, λοιπόν, με το κόμμα «ΕΑΝ» του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Αναστάσιου Κανελλόπουλου, στην απόφαση των αρεοπαγιτών τονίζεται:

«Ενόψει και του κατατεθέντος υπομνήματος εκ μέρους του πολιτικού κόμματος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που επικαλείται ενδείξεις περί υποκρυπτόμενης ηγεσίας του κόμματος αυτού από τον Ηλία Κασιδιάρη, το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου συγκροτούμενο από όλα τα μέλη του, δεν οδηγείται, βάσει των μέχρι σήμερα στοιχείων, σε κρίση περί μη συνδρομής των προϋποθέσεων του άρθρου 32 π.δ. 26/2012, όπως ισχύει, για την συμμετοχή του στην εκλογική διαδικασία της 20ης και 21ης Μαΐου 2023».

Τι ορίζει το άρθρο 32 του προεδρικού διατάγματος 26/2012

Συγκεκριμένα το άρθρο 32 του προεδρικού διατάγματος 26/2012 για τα υποψήφια κόμματα στις εκλογές ορίζει τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 

1. Οι υποψήφιοι προτείνονται από τους εκλογείς κάθε εκλογικής περιφέρειας. Η πρόταση είναι γραπτή και υπογράφεται, το λιγότερο, από δώδεκα εκλογείς. Την πρόταση πρέπει να αποδεχτεί εγγράφως ο ίδιος ο προτεινόμενος, ή ο σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου αυτού πληρεξούσιός του. Οι υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα επίσης να προτείνουν εγγράφως την υποψηφιότητά τους οι ίδιοι προσωπικά ή με τον παραπάνω πληρεξούσιό τους.

2. Κανείς δεν μπορεί να υποβάλει ή ν’ αποδεχτεί υποψηφιότητα που προτείνεται από εκλογείς σε περισσότερες από μία εκλογικές περιφέρειες. Κατ’ εξαίρεση έχει δικαίωμα να υποβάλει ή να αποδεχθεί υποψηφιότητα σε δύο εκλογικές περιφέρειες ο αρχηγός ή πρόεδρος κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων.

3. Στην πρόταση υποψηφιότητας αναγράφεται το όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, η ιδιότητα και η ακριβής διεύθυνση του προτεινόμενου. Στην πρόταση ή τη δήλωση αποδοχής υποψηφιότητας πρέπει να επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση εκείνου που προτείνει τον εαυτό του ή εκείνου που αποδέχεται την πρόταση εκλογέων ή του πληρεξουσίου του με την οποία να δηλώνεται:

α) Σε ποίου δήμου του Κράτους το Μητρώο αρρένων ή το δημοτολόγιο είναι γραμμένος ο υποψήφιος,

β) το έτος γέννησης καθώς και η ημερομηνία για την περίπτωση της παρ. 2 του άρθρου 29 και

γ) ότι δεν έχει στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και δεν υπέβαλε ούτε αποδέχτηκε πρόταση υποψηφιότητας σε άλλη εκλογική περιφέρεια. Αυτός που ψευδώς δηλώνει υπόκειται στις ποινές της παραγράφου 3 του άρθρου 117.

4. Η πληρεξουσιότητα για υποβολή πρότασης ή για αποδοχή προτάσεων εκλογέων πρέπει να είναι ειδική και παρέχεται με συμβολαιογραφική πράξη. Στην πρόταση υποψηφιότητας που γίνεται από πληρεξούσιο καθώς και στη δήλωση αποδοχής πρότασης εκλογέων που γίνεται επίσης από πληρεξούσιο, επισυνάπτεται πάντοτε αντίγραφο της συμβολαιογραφικής πράξης, με την οποία δόθηκε η πληρεξουσιότητα.

5. Στην πρόταση επισυνάπτονται για κάθε υποψήφιο γραμμάτιο δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας για κατάθεση χρηματικού ποσού εκατόν σαράντα έξι € και εβδομήντα τεσσάρων λεπτών (146,74). Το χρηματικό αυτό ποσό αποτελεί έσοδο του τακτικού προϋπολογισμού και είναι δυνατό να αυξομειώνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.

6. Η επίδοση των προτάσεων υποψηφίων γίνεται με παραγγελία των ίδιων ή κάθε εκλογέα με δικαστικό επιμελητή στον πρόεδρο του αρμόδιου για την ανακήρυξη των υποψηφίων δικαστηρίου εννέα (9) το αργότερο ημέρες μετά την κατά το άρθρο 31 παράγραφος 3 έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

7. Αν λείπουν οι δώδεκα υπογραφές εκλογέων ή η αποδοχή του προτεινόμενου ή η υπογραφή αυτού ή του πληρεξουσίου του ή τα γραμμάτια ή κάποιο από τα στοιχεία της παραγράφου 3, η πρόταση είναι απαράδεκτη.

Το χρονικό του κόμματος Κανελλόπουλου 

Ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος κατέθεσε στις 26 Απριλίου στον Άρειο Πάγο την πρότασή του για το κόμμα «ΕΑΝ» ώστε να κατέλθει στις επικείμενες εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η κίνησή του αυτή ακολούθησε την υπερψήφιση της τροπολογίας-μπλόκο στο κόμμα του καταδικασμένου για τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη. Ήδη ήταν γνωστό πάντως πως ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα επανέφερε το κομματικό σχηματισμό, τον οποίο είχε ιδρύσει στις 13 Φεβρουαρίου του 2022. 

Μέχρι πρότινος ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος ήταν επικεφαλής του κόμματος «Εθνικό Κόμμα Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη εξ'ου και η απόφασή του να επαναφέρει το κόμμα τέθηκε στο μικροσκόπιο του Αρείου Πάγου.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παύλος Μαρινάκης για διαγραφή Σαμαρά: Θα περιμέναμε να κοιτά το 2024 και όχι το 1993

Πολιτική / Παύλος Μαρινάκης για διαγραφή Σαμαρά: Θα περιμέναμε να κοιτά το 2024 και όχι το 1993 - Δεν υπάρχουν «Σιμπιλίδηδες»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε άκαιρη τη συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι η σχετική απόφαση ανήκει στον πρωθυπουργό, αλλά υπογράμμισε ότι αυτό δεν ήταν ο λόγος της διαγραφής
LIFO NEWSROOM
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για διαγραφή Σαμαρά: «Σωστά έπραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης»

Πολιτική / Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για διαγραφή Σαμαρά: «Σωστά έπραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης»

«Οι Έλληνες υπέφεραν από λαϊκιστές που έβγαιναν στις πλατείες και έλεγαν ψέματα, που κυβέρνησαν την Ελλάδα και τώρα είναι κουρέλια» ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
LIFO NEWSROOM
ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: «Σχολιάζει την πραγματικότητα ως σαν να κυβερνά κάποιος άλλος»

Πολιτική / ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: «Σχολιάζει την πραγματικότητα ως σαν να κυβερνά κάποιος άλλος»

«Μαθήματα δημοκρατίας και μετασχηματισμού του νοήματος του Πολυτεχνείου με άμεσους συνεργάτες τον Μάκη Βορίδη, τον 'Αδωνι Γεωργιάδη και τον Θάνο Πλεύρη περιττεύουν»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: 51 χρόνια μετά το μήνυμα του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να σηματοδοτεί την αφοσίωση στη Δημοκρατία

Πολιτική / Μητσοτάκης: 51 χρόνια μετά το μήνυμα του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να σηματοδοτεί την αφοσίωση στη Δημοκρατία

«Η Ελλάδα του 2024 τιμά τους αγωνιστές του ‘73 με τα πανεπιστήμιά της ανοιχτά στη σύγχρονη γνώση. Θυμίζοντας πως η χούντα ήταν εκείνη που πρώτη τα βεβήλωσε και τα κατέστρεψε» επισημαίνει ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM