Το ρολόι του τελευταίου Κινέζου αυτοκράτορα βγαίνει σε δημοπρασία - Τουλάχιστον 3 εκατ. δολάρια

Το ρολόι του τελευταίου Κινέζου αυτοκράτορα βγαίνει σε δημοπρασία - Τουλάχιστον 3 εκατ. δολάρια Facebook Twitter
Φωτ.: Jess Hoffman (CNN)
0

Ένα ρολόι χειρός που κάποτε ανήκε στον τελευταίο αυτοκράτορα της Κίνας, Aisin-Gioro Puyi, αναμένεται να πουληθεί σε δημοπρασία για τουλάχιστον 3 εκατομμύρια δολάρια.

Η εν λόγω εκτίμηση της αξίας του ρολογιού οφείλεται από τη μία στη σπανιότητα του ρολογιού, ένα Patek Philippe Reference 96 Quantieme Lune, και από την άλλη η ιστορία του, σύμφωνα με την Phillips.

Το πλατινένιο ρολόι διαμέτρου 1,2 ιντσών διαθέτει καντράν με αραβικούς αριθμούς, ροζ χρυσούς δείκτες και λειτουργία «φάσης της σελήνης» που δείχνει πόσο ορατό είναι το φεγγάρι από τη Γη σε κάθε δεδομένη στιγμή.

Ορισμένοι από τους εσωτερικούς μηχανισμούς του χρονολογούνται από το 1929. Δεν είναι γνωστό πώς ο Puyi απέκτησε το ρολόι, αν και τα αρχεία δείχνουν ότι αρχικά πωλήθηκε μέσω ενός πολυτελούς καταστήματος στο Παρίσι.

Ο οίκος Phillips πρόσθεσε ότι ιστορικά έγγραφα αποδεικνύουν ότι ο πρώην αυτοκράτορας το πήρε μαζί του σε σοβιετικό στρατόπεδο αιχμαλώτων στο Χαμπαρόφσκ. Αργότερα το χάρισε στον Γκεόργκι Περμιάκοφ ο οποίος μιλούσε κινεζικά και χρησίμευσε ως δάσκαλος και μεταφραστής του στα ρωσικά κατά τη διάρκεια της κράτησής του.

Το ρολόι του τελευταίου Κινέζου αυτοκράτορα βγαίνει σε δημοπρασία - Τουλάχιστον 3 εκατ. δολάρια Facebook Twitter
Φωτ.: Jess Hoffman (CNN)

Η ιστορία του τελευταίου αυτοκράτορα

Ο Puyi, η ζωή του οποίου αποτέλεσε τη βάση της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας του 1987 «Ο τελευταίος αυτοκράτορας», ανέβηκε στο θρόνο ως μικρό παιδί το 1908. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί λιγότερο από τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν μια δημοκρατική εξέγερση ανέτρεψε τη δυναστεία των Τσινγκ. Ωστόσο, του επετράπη να συνεχίσει να ζει στο αυτοκρατορικό παλάτι στο Πεκίνο.

Το 1924 εγκατέλειψε το Πεκίνο και συμμάχησε με την Ιαπωνία, η οποία αργότερα τον εγκατέστησε ως αυτοκράτορα του κράτους-μαριονέτας της, του Μαντσουκούο, στην περιοχή της Μαντζουρίας της βορειοανατολικής Κίνας. Μετά την ήττα της Ιαπωνίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Puyi συνελήφθη από τις σοβιετικές δυνάμεις και κρατήθηκε ως αιχμάλωτος πολέμου.  Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ο πρώην αυτοκράτορας επέστρεψε στην Κίνα για να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου.

Σχεδόν μια δεκαετία μετά την επιστροφή του στην Κίνα, ο Puyi έλαβε χάρη και έζησε ως απλός πολίτης στο Πεκίνο μέχρι το θάνατό του το 1967.

Ο Περμιάκοφ εν τω μεταξύ, κράτησε το ρολόι μέχρι τον θάνατό του το 2005. Το ρολόι πέρασε στους κληρονόμους του και τελικά δόθηκε στον οίκο Phillips το 2019. Το ρολόι έχει ήδη εκτεθεί στη Νέα Υόρκη, τη Σιγκαπούρη, το Λονδίνο και την Ταϊπέι και θα ταξιδέψει στη Γενεύη πριν επιστρέψει στο Χονγκ Κονγκ, όπου θα πωληθεί στα κεντρικά γραφεία της Phillips στις 23 Μαΐου.

Με πληροφορίες από CNN


 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τζέρι Σάινφελντ δηλώνει πλέον ότι δεν πιστεύει ότι η «ακραία αριστερά» έχει καταστρέψει την κωμωδία

Πολιτισμός / Ο Τζέρι Σάινφελντ δηλώνει πλέον ότι δεν πιστεύει ότι η «ακραία αριστερά» έχει καταστρέψει την κωμωδία

Παραδέχεται πως αυτή η άποψη ήταν λανθασμένη και αναφέρει πως οι κωμικοί πρέπει να προσαρμόζονται στις αλλαγές της κοινωνίας, όπως κάνουν οι σκιέρ όταν πλοηγούνται σε δύσκολες πίστες
LIFO NEWSROOM
Η Τζέιν Φόντα θα τιμηθεί με το βραβείο Lifetime Achievement SAG 2025

Πολιτισμός / Η Τζέιν Φόντα θα τιμηθεί με το βραβείο Lifetime Achievement SAG 2025

Η πρόεδρος του σωματείου, Φραν Ντρέσερ, χαρακτήρισε τη Φόντα «μια πρωτοπόρο και εξαιρετικά ταλαντούχα, μια δυναμική προσωπικότητα που έχει διαμορφώσει το τοπίο της ψυχαγωγίας, της ακτιβιστικής δράσης και της κουλτούρας με αδιάκοπο πάθος»
LIFO NEWSROOM
65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Έναρξη με «Maria» και Αντζελίνα Τζολί

Πολιτισμός / 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Έναρξη με «Maria» και Αντζελίνα Τζολί

Η πολυαναμενόμενη ταινία του Πάμπλο Λαραΐν για τη Μαρία Κάλλας θα ανοίξει το φετινό φεστιβάλ - Λήξη με την ταινία «The End» του Τζόσουα Οπενχάιμερ, παρουσία του υποψήφιου για Όσκαρ σκηνοθέτη.
LIFO NEWSROOM
«Joker: Folie à Deux»: Αναμένεται να χάσει έως 200 ελατ. δολάρια από τις εισπράξεις

Πολιτισμός / «Joker: Folie à Deux»: Αναμένεται να χάσει έως 200 εκατ. δολάρια από τις εισπράξεις

Η Warner Bros. υπερασπίστηκε την ταινία, τονίζοντας ότι συνεχίζει να παίζεται στους κινηματογράφους και αναμένεται να κερδίσει περισσότερα έσοδα όταν κυκλοφορήσει στις πλατφόρμες οικιακής ψυχαγωγία
LIFO NEWSROOM
Φονικά χαμόγελα, Ιρλανδοί ράπερ και ο Ντόναλντ Τραμπ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Φονικά χαμόγελα, Ιρλανδοί ράπερ και ο Ντόναλντ Τραμπ από αύριο στους κινηματογράφους

Από τη βιογραφία του Ντόναλντ Τραμπ και το κοψοχολιαστικό «Smile 2» μέχρι τη ρομαντική φαντασία του «Beast» και το απόλυτο crowdpleaser «Kneecap», το κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας προέκυψε πολύ δυνατό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ελίζαμπεθ Τέιλορ: «Ήμασταν τρομοκρατημένοι»- Ο γιος της θυμάται την εποχή όπου ήταν εθισμένη σε αλκοόλ και ναρκωτικά

Πολιτισμός / Ο γιος της Ελίζαμπεθ Τέιλορ αποκαλύπτει πώς η μητέρα του δέχτηκε να μπει σε κέντρο αποκατάστασης

Η διάσημη σταρ ήταν εθισμένη στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά - Ο γιος της, Christopher Wilding, εξηγεί ότι η Τέιλορ υπέφερε από φυσικούς πόνους, ιδιαίτερα στην πλάτη, που την οδήγησαν στη χρήση ισχυρών αναλγητικών φαρμάκων
LIFO NEWSROOM
Ο Πολ Μεσκάλ στο νέο εξώφυλλο της GQ: Ο άνθρωπος πίσω από τους ρόλους και η νέα πρόκληση του «Gladiator II»

Πολιτισμός / Ο Πολ Μεσκάλ στο νέο εξώφυλλο του GQ: Ο άνθρωπος πίσω από τους ρόλους και η νέα πρόκληση του «Gladiator II»

Αναφερόμενος στην επαγγελματική του πορεία, ο Μεσκάλ παραδέχεται ότι ο ρόλος του Connell στο Normal People τον εκτόξευσε σε μια νέα κλίμακα δημοσιότητας, αλλά του έδωσε και την ευκαιρία να εξελιχθεί ως ηθοποιός
LIFO NEWSROOM