Εκλογές στην Τουρκία: Γιατί η πολιτική Ερντογάν αντέχει ακόμη παρά τη φθορά και τις ακραίες πολιτικές επιλογές

Εκλογές στην Τουρκία-Ερντογάν: Ο survivor της πολιτικής Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία οδήγησαν σε δεύτερο γύρο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -και παρά τις πολύχρονες και δικαιολογημένες αντιδράσεις εναντίον της ακραίας πολιτικής του- να αποδεικνύεται ακόμη και τώρα σκληρός αντίπαλος, όταν ουκ ολίγοι είχαν ήδη προδιαγράψει το πολιτικό του φινάλε.

Μιλώντας στην «Lifo» για τις τουρκικές εκλογές ο Θόδωρος Τσίκας  τον χαρακτηρίζει «survivor της τουρκικής πολιτικής». Ο Θόδωρος Τσίκας πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Ομοσπονδία της Ευρώπης, επισημαίνει πως για μια ακόμα φορά ο Ταγίπ Ερντογάν αποδεικνύει ότι είναι ένας «survivor της πολιτικής». Παρά την φθορά 20 χρόνων εξουσίας, συνεχίζει να συγκινεί ένα σημαντικό τμήμα της τουρκικής κοινωνίας, που «πίνει νερό στο όνομα του».

«Αν δεν είχε βεβαιώσει ότι αυτή η φορά είναι η τελευταία που βάζει υποψηφιότητα, είναι πιθανόν να μην έπαιρνε την πρώτη θέση. Φαίνεται ότι για ένα τμήμα κυμαινόμενων ψηφοφόρων, λειτούργησε συναισθηματικά το κίνητρο της τελευταίας ευκαιρίας» επισημαίνει.

Σημειώνει δε πως η απουσία έγκαιρης συμφωνίας για το ποιος θα ηγηθεί του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, οι αντίθετες θέσεις σε βασικά ζητήματα μεταξύ των 6 κομμάτων της, καθώς και η σύγκριση μεταξύ του έντιμου αλλά «χλωμού» Κιλιτσντάρογλου με τον «χαρισματικό» Ερντογάν, υπήρξαν σημαντικοί παράγοντες.

«Από την στιγμή που ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης δεν κατορθώνει όχι μόνο να επικρατήσει από τον α' γύρο, αλλά ούτε καν να έχει το προβάδισμα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να νικήσει στον β΄ γύρο. Ο κ. Ερντογάν έχει αποκτήσει αέρα νικητή, ενώ ως εν ενεργεία πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να κινήσει μοχλούς του κρατικού μηχανισμού» τονίζει ο Θόδωρος Τσίκας.

Τέλος για την δεύτερη κάλπη ο Θόδωρος Τσίκας εκτιμάει πως με βάση τους απόλυτους αριθμούς, απαιτείται το σύνολο πρακτικά των ψήφων του τρίτου υποψήφιου να πάει στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ώστε να μπορέσει ο τελευταίος να επικρατήσει οριακά. «Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό», τονίζει.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Διεθνή / Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μίλησε για Οθωμανική Αυτοκρατορία, για τουρκική μειονότητα στη Θράκη - «Δεν είναι η Ελλάδα το 'έτερο εγώ' μας», είπε ο Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Η αναζήτηση των «ελβετικής κατασκευής» ρολογιών του Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε στο Ουαϊόμινγκ

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ «πουλάει» ρολόγια στις ομιλίες του - Μόνο που κανείς δεν γνωρίζει το πώς ακριβώς

Λίγα είναι γνωστά για την εταιρεία που συνεργάζεται τώρα με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου ή των προσώπων που βρίσκονται πίσω από αυτήν
LIFO NEWSROOM