Στους νέους απευθύνθηκε, κυρίως, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια της σημερινής του δικαναλικής συνέντευξης ενόψει των εκλογών της Κυριακής.
Ανέπτυξε τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού προγράμματος του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη. Ταυτοχρόνως, όμως, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Αλέξη Τσίπρα αλλά και του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη, απορρίπτοντας μεταξύ άλλων την κυβέρνηση ειδικού σκοπού ενώ έκανε και δύο - θετικές - αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου.
Πυρά κατά κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ
Επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι «ένα ελάχιστο κοινό πρόγραμμα ρήξης για να εκπονηθεί και να συμφωνηθεί έστω και επί της αρχής, χρειάζεται πολλούς μήνες», εστίασε τα πυρά του κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.
«Δεν θέλουν ούτε ελάχιστο κοινό πρόγραμμα ρήξης με την ολιγαρχία ούτε κοινό μέτωπο που θα στήριζε μια κοινή κυβέρνηση ρήξης με την ολιγαρχία. Γιατί; Επειδή η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει, από καιρό, επιλέξει να μην προβεί σε καμία ρήξη με την ολιγαρχία».
Απαντώντας δε, στην αναφορά του Αλέξη Τσίπρα ένα 24ωρο πριν, ότι «ο κ. Βαρουφάκης αυτοεξαιρέθηκε από το προσκλητήριο των προοδευτικών δυνάμεων», ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη αντέτεινε πως «αυτοεξαιρέθηκα από τη νομή υπουργείων που οργανώνει ο κ. Τσίπρας σε εκείνους που θέλουν να συγκυβερνήσουν με προοδευτικό προσωπείο ελέω της ολιγαρχίας. Αυτό έλειπε να μην αυτό-εξαιρεθούμε από ένα τέτοιο αλισβερίσι […] Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ζητά από εμάς ψήφους που του λείπουν για να κυβερνήσει με την ανοχή της ολιγαρχίας. Δεν θα τις έχει. Τελεία και παύλα», ξεκαθάρισε.
Το πρόγραμμα 100 ημερών του ΜέΡΑ25
Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη παρουσίασε επίσης το πρόγραμμα των 100 Ημερών. Συνοπτικώς:
- «Νομοθετούμε την ίδρυση δημόσιας εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων, που την ονομάζουμε "Οδυσσέα", με τον οποίο θα αντικαταστήσουμε τον "Ηρακλή"».
- «Νομοθετούμε πλαφόν στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που δεν θα ξεπερνά κατά 5% το μέσο κόστος παραγωγής και διανομής του, κάτι που συνιστά ντε φάκτο κατάργηση του "Χρηματιστηρίου Ενέργειας". Αμέσως μετά δρομολογούμε την επανασύσταση της Ενιαίας ΔΕΗ με τη μεγάλη διαφορά - σε σχέση με την παλιά ΔΕΗ - πως η διοίκηση θα διορίζεται από, και θα λογοδοτεί σε, Διαβουλευτικό Συμβούλιο. Αυτό θα αποτελείται από κληρωτούς, που θα έχουν την πλειοψηφία και μια μειοψηφία διορισμένων από τη Βουλή ειδικών και πολιτών».
- «Νομοθετούμε την κατάργηση του αποικιακού "Υπερταμείου" και μετατρέπουμε τη δημόσια περιουσία στην κεφαλαιακή βάση, των νέων "δίδυμων" δημόσιων τραπεζών, τη νέα αναπτυξιακή και τη νέα αγροτική τράπεζα».
- «Εφαρμόζουμε το σχέδιο ελάφρυνσης των μικρομεσαίων από την φορομπηχτική φορολόγηση. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον ΦΠΑ, ο συντελεστής 24% θα κατέβει στο 15%, ο συντελεστής 13% στο 6%, τα βασικά είδη διαβίωσης στο 0%. Επί πλέον, θα καταργηθούν όλες οι προπληρωμές φόρων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ενώ ο φορολογικός συντελεστής των μικρών θα πέσει το 10% και των μεσαίων (μεγέθους από 10 ως 500 εργαζόμενους) στο 20%. Όσο για τις μεγάλες επιχειρήσεις (άνω των 500 εργαζόμενων), ο συντελεστής φόρου θα ανέβει στο 30%».
- «Νομοθετούμε την κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας για όλους τους κλάδους και εισάγουμε συλλογικές συμβάσεις για κάθε κλάδο».
- «Σχεδιάζουμε την παραγωγική αναδιάρθρωση και την Πράσινη Βιομηχανική Επανάσταση της χώρας».
- «Ιδρύουμε Νέους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς με έμφαση στις τράπεζες γηγενών σπόρων».
- «Εισάγουμε θεσμικό πλαίσιο για Νέες Συνεταιριστικές Αυτοδιαχειριζόμενες Μεταποιητικές Εταιρείες, στο πρότυπο της ΒΙΟΜΕ».
- «Διπλασιάζουμε τις δαπάνες για τη δημόσια παιδεία και το ΕΣΥ εντός τετραετίας, με παράλληλη συρρίκνωση των ιδιωτικών δαπανών για παραπαιδεία και ιδιωτικές κλινικές».
- «Νομοθετούμε το σύστημα "Δήμητρα"». Αναπτύσσοντας, εκ νέου, τον τρόπο λειτουργίας του, επανέλαβε, εξ άλλου, ότι, δια αυτού, «καταναλωτές και επιχειρήσεις γλυτώνουν το χαράτσι των τραπεζών, που σήμερα τους κοστίζουν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και το οποίο φθάνει ετησίως το αστρονομικό ποσό των 2 δισ.». Το «Δήμητρα», σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, «μειώνει το κοινωνικό κόστος μιας τραπεζικής κρίσης, μιας νέας προσπάθειας της Φρανκφούρτης να εκβιάσει μια κυβέρνησή μας - όπως έκανε το 2015 - και, ό μη γένοιτο, της μετάβασης σε εθνικό νόμισμα».