Δεύτερες εκλογές 2023- Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα αναγνωρίζει μία μόνο διαφορά για την οποία θα μπορούσε να πάει με την Τουρκία στη Χάγη»

Κυριάκος Μητσοτάκης Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI
0

Συνέντευξη παραχωρεί αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. 

Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανήλθε στις εμφανίσεις και την περιοδεία ενόψει των δεύτερων εκλογών 2023, έπειτα από την ολιγοήμερη διακοπή καθώς ήταν θετικός στον κορωνοϊό.

Σε ερώτηση γιατί όχι debate των δύο με τον ίδιο και τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής λέγοντας πως αυτό αποτελεί περιφρόνηση για τα υπόλοιπα κόμματα. «Από τη στιγμή που υπάρχει πλαίσιο διακομματικής εξάλλου το εκλογικό αποτέλεσμα σε ένα βαθμό ακύρωσε τη χρησιμότητα ενός τέτοιου debate. Το debate των 5 είναι χρήσιμο και σε αυτή τη συγκυρία» σημείωσε ενώ εξέφρασε την ελπίδα να «μιλήσουμε περισσότερο για προγράμματα, ελληνοτουρκικά κλπ».

«Πολλά προϋποθέτουν ότι ο λαός θα εναποθέσει στη Νέα Δημοκρατία και σε εμένα την εμπιστοσύνη στις κάλπες 25ης Ιουνίου» μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης για Τουρκία

Μιλώντας για τις πρόσφατες εκλογές στην Τουρκία είπε ότι έχει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση ενώ η Ελλάδα έχει υπηρεσιακή. Εάν οι εκλογές είχαν γίνει με ενισχυμένη αναλογική θα είχαμε και εμείς ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση χωρίς να χρειάζεται να ξαναπάμε σε κάλπες» τόνισε μεταξύ άλλων.

«Υπήρχε τους τελευταίους μήνες βελτίωση στο κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων» σημείωσε ενώ τόνισε ότι «πάντα μία εκλογική αναμέτρηση μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για νέο ξεκίνημα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι «θα ήθελα συνάντηση με τον Ερντογάν, θα βρεθούμε στο Βίλνιους μαζί για να επαναπροσδιορίσουμε τον οδικό χάρτη».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που θα συναντηθώ με τον πρόεδρο Ερντογάν. Γνωριζόμαστε πια καλά. Έχει αυτό και νομίζω μια αξία διότι και ο ίδιος γνωρίζει ποιες είναι οι δικές μου θέσεις και εγώ γνωρίζω και τη δικιά του προσέγγιση. Όμως θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η επαναπροσέγγιση Ελλάδος και Τουρκίας περνάει πιστεύω μέσα από μια συνολικά διαφορετική θεώρηση της σχέσης της Τουρκίας με τη Δύση συνολικά, με την Ευρώπη, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενδεχομένως μια πιο ορθολογική οικονομική πολιτική. Βλέπουμε κάποια τέτοια δείγματα από τη νέα τουρκική κυβέρνηση, αλλά είναι ακόμα νωρίς να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα».

»Έχουμε ακολουθήσει πολύ συνεκτική εξωτερική πολιτική, ενίσχυση των συμμαχιών των ενόπλων δυνάμεων μας και ανάδειξη της Ελλάδας ως απαραίτητου πόλου σταθερότητας, επιμείναμε στην ανάγκη δίκαιης αλλά αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής. Αυτή μετά βεβαιότητάς θα συνεχιστεί από την επόμενη κυβέρνηση» τόνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι μόνο μία διαφορά θα μπορούσε να οδηγήσει στη Χάγη. «Η Ελλάδα αναγνωρίζει μία μόνο διαφορά για την οποία θα μπορούσε όντως να πάει με την Τουρκία στη Χάγη. Και αυτή είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα ήμουνα σε καμία περίπτωση διατεθειμένος να βάλω οποιοδήποτε άλλο γεωπολιτικό ζήτημα στην ατζέντα των συζητήσεων με την Τουρκία.

»Η Ελλάδα δεν συζητά ζητήματα στρατικοποίησης ή αποστρατικοποίησης των νησιών και προφανώς δεν συζητά θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Αυτά δυστυχώς αποτελούν συνεκτικό τμήμα της ρητορικής της «γαλάζιας πατρίδας» διευκρίνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναστάτωση στον ΣΥΡΙΖΑ από το βίντεο Κασσελάκη- Δεν λέει πουθενά ότι είναι υποψήφιος

Πολιτική / Αναστάτωση στον ΣΥΡΙΖΑ από το βίντεο Κασσελάκη- Δεν λέει πουθενά ότι είναι υποψήφιος

Η απουσία της συγκεκριμένης δήλωσης έχει προκαλέσει υποψίες ότι ο Κασσελάκης ενδεχομένως επιδιώκει την ανατροπή της απόφασης της καθαίρεσής του στο επικείμενο Συνέδριο του κόμματος
LIFO NEWSROOM
Δημοσκόπηση MRB: Προηγείται σταθερά η ΝΔ, πέμπτος ο ΣΥΡΙΖΑ – «Ντέρμπι» Ανδρουλάκη και Δούκα στο ΠΑΣΟΚ

Πολιτική / Δημοσκόπηση MRB: Προηγείται σταθερά η ΝΔ, πέμπτος ο ΣΥΡΙΖΑ – «Ντέρμπι» Ανδρουλάκη και Δούκα στο ΠΑΣΟΚ

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία διατηρεί τη θέση της, ενώ το ΠΑΣΟΚ κερδίζει έδαφος, με την εσωκομματική μάχη για την ηγεσία να παραμένει αμφίρροπη
LIFO NEWSROOM