Φωτιά στη Ρόδο: Αυτές τις ώρες αναμένονται αναζωπυρώσεις - Έρχονται ενισχύσεις και με drones

Φωτιά στη Ρόδο: Αυτές τις ώρες αναμένονται αναζωπυρώσεις - Έρχονται ενισχύσεις και με drones Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Ο εκπρόσωπος τύπου της πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης μίλησε για την μεγάλη φωτιά που συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα στη Ρόδο.

«Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αλλά ενεργές καύσεις, είναι η συνηθισμένη πρωινή αποτύπωση των πυρκαγιών που εξελίσσονται κοντά σε θάλασσα όταν η ένταση των ανέμων έχει χαμηλώσει και όταν κατά τη διάρκεια της νύχτας έχει μειωθεί η θερμοκρασία περιβάλλοντος», ανέφερε στο OPEN για τη φωτιά στη Ρόδο. Ωστόσο όπως είπε αναμένουμε αναζωπυρώσεις μέσα στην ημέρα και κυρίως το χρονικό διάστημα μεταξύ 12 το μεσημέρι και 5 το απόγευμα .

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του σε λίγο φτάνουν στον νησί επιπρόσθετες δυνάμεις με 41 πυροσβέστες και 11 υδροφόρα οχήματα, η ομάδα «Ίκαρος» Αττικής που θα διαθέτει συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών για επί τόπου εναέρια επιτήρηση, το κινητό συντονιστικό κέντρο «Όλυμπος» για τις επίγειες δυνάμεις, ενώ από χθες έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις στη Ρόδο με 25 πυροσβέστες. 

Είπε ακόμη πως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία έχουν μετακινηθεί περίπου 4000 άτομα. Σημείωσε πως η πυρκαγιά της Ρόδου θα μας απασχολήσει πολλές μέρες. 

Αξιοσημείωτο πάντως είναι κι αυτό που είπε πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ούτε σύλληψη ούτε προσαγωγή, παρά τις αντίθετες πληροφορίες από τοπικό μέσο. Σύμφωνα με τον ίδιο στο νησί βρίσκεται ισχυρή ομάδα τη διεύθυνσης εγκλημάτων εμπρησμού και μελετάει όλα τα ενδεχόμενα. 


Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός δήλωσε στην ΕΡΤ πως τα κύρια μέτωπα της φωτιάς νωρίς το πρωί της Κυριακής είναι στις περιοχές νότια του Απόλλωνα, δυτικά από τα Λάερμα και σε μία χαράδρα ανάμεσα στο Κιοτάρι και το Γεννάδι. «Προσπαθούμε να κινηθούμε όπως πάνε τα μέτωπα και όπως κινείται ο άνεμος» δήλωσε. 

Στο μεταξύ και η αστυνομία συνέδραμε με κάθε τρόπο στις προσπάθειες για τις εκκενώσεις στη Ρόδο, οι οποίες συνεχίστηκαν και το βράδυ.  Γύρω στις 3 το πρωί οι αρχές έδωσαν εντολή οι κάτοικοι των χωριών Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι της Ρόδου να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τις κοινότητες αυτές και να κινηθούν προς την πόλη της Ρόδου. Είχαν προηγηθεί άλλες εκκενώσεις οικισμών. 

Νωρίτερα, είχε ζητηθεί η εσπευσμένη απομάκρυνση όσων βρίσκονταν στα χωριά της Λίνδου και της Καλάθου καθώς και στον οικισμό των Πεύκων, σύμφωνα με επείγουσα ειδοποίηση του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής. Αυτά τα δύο χωριά και ο οικισμός βρίσκονται στις πλέον τουριστικές περιοχές της Ρόδου.

Πιο πριν, στάλθηκε μήνυμα από το 112 για τους οικισμούς Γεννάδι και Κιοτάρι που καλούσε τους κατοίκους να απομακρυνθούν, να κατευθυνθούν προς το Πλημμύρι. Είχαν προηγηθεί εκκενώσεις τουριστών από ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες κάηκαν. Αρκετό κόσμο απεγκλώβισε το λιμενικό από θαλάσσης στις περιοχές Κιοτάρι και Λάρδος, ενώ για το λόγο αυτό επιτάχθηκαν τουριστικά σκάφη.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ