Σχηματίστηκε υδροσίφωνας στο Αιγίνιο Πιερίας

Υδροσίφωνας εμφανίστηκε στο Αιγίνιο Πιερίας Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Ένα σπάνιο φαινόμενο είδαν σήμερα το πρωί οι κάτοικοι στο Αιγίνιο Πιερίας καθώς την εμφάνισή του έκανε στην περιοχή ένας υδροσίφωνας.

Την εμφάνιση του υδροσίφωνα κοντά στο Αιγίνιο Πιερίας, επιβεβαίωσε και το Meteo, με σχετική του ανάρτηση στο Twitter.

Τι είναι ο υδροσίφωνας

Ως υδροσίφωνας (στα αγγλικά waterspout) ορίζεται η στροβιλιζόμενη δίνη αέρα που έχει επαφή με το έδαφος και η οποία «κρέμεται» κάτω από νέφη καταιγίδας προκαλώντας υλικές ζημιές και απειλώντας αρκετές φορές ανθρώπινες ζωές στο πέρασμα της. Σημειώνεται πως αυτή η στροβιλιζόμενη αέρα δίνη όταν συμβεί στην ξηρά αποκαλείται ανεμοστρόβιλος.

Οι υδροσίφωνες είναι ασθενέστεροι από τους σίφωνες ξηράς ενώ και η ταχύτητα μετακίνησής τους από το ένα σημείο στο άλλο είναι πολύ πιο αργή. Η διάμετρός τους κυμαίνεται από 3 έως 50 μέτρα και πολύ σπάνια μπορεί να φτάσει τα 100-150 μέτρα ενώ η διάρκεια ζωής τους σχεδόν πάντα είναι μόλις μερικά λεπτά.

Σημειώνεται ότι οι πολύ ισχυροί υδροσίφωνες είναι ικανοί να καταστρέψουν μέχρι και σκάφη ενώ υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος να βγουν στην ξηρά, με κίνδυνο τότε να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές ή και θύματα.

Οι υδροσίφωνες στην Ελλάδα

Οι περιοχές με μεγάλη συχνότητα υδροσιφώνων στην Ελλάδα είναι το βόρειο Ιόνιο, η περιοχή της Ρόδου και η Χαλκιδική, αν και αρκετές φορές έχουν εμφανιστεί σε πολλές ακόμα περιοχές στο Αιγαίο. Οι υδροσίφωνες συχνά εμφανίζονται ως δίδυμοι ή τρίδυμοι ή και κατά μεγαλύτερες ομάδες ενώ είναι ένα καιρικό φαινόμενο με αυξητικές τάσεις συχνότητας εμφάνισης στη χώρα μας.

Πάντως, ο πιο θανατηφόρος υδροσίφωνας στην Ελλάδα συνέβη στις 7 Δεκεμβρίου 1959, ο οποίος προκάλεσε την καταστροφή μιας βάρκας στη λίμνη Πλαστήρα, με αποτέλεσμα 21 εργάτες να χάσουν τη ζωή τους. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και τον πρώτο Έλληνα επιστήμονα που μελέτησε διεξοδικά το φαινόμενο στη χώρα μας, Μιχάλη Σιούτα, σήμερα καταγράφονται ετησίως πάνω από 100 υδροσίφωνες στις ελληνικές θάλασσες.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χανιά: Θάνατος 19χρονου αθλητή πολεμικών τεχνών – Σε εξέλιξη η έρευνα για τις συνθήκες του τραγικού περιστατικού

Ελλάδα / Χανιά: Θάνατος 19χρονου αθλητή πολεμικών τεχνών – Σε εξέλιξη η έρευνα για τις συνθήκες του τραγικού περιστατικού

Όλα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια προπόνησης σε σχολή πολεμικών τεχνών στα Χανιά, όταν ο 19χρονος δέχθηκε ένα δυνατό χτύπημα στο κεφάλι από συναθλητή ή συναθλήτριά του
LIFO NEWSROOM
Χαλκιδική: Ο πατέρας του 19χρονου κατέθεσε μήνυση κατά αιρετών του Δήμου Κασσάνδρας

Ελλάδα / Χαλκιδική: Ο πατέρας του 19χρονου κατέθεσε μήνυση κατά αιρετών του Δήμου Κασσάνδρας

Η οικογένεια του αδικοχαμένου Γιάννη σύμφωνα με πληροφορίες θεωρεί πως ανοίγει ο δρόμος για την άσκηση ποινικών διώξεων σχετικά με τον θάνατο του γιου τους τον Αύγουστο του 2024
LIFO NEWSROOM