Meteo: Σημαντική επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών – Οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο

Meteo: Σημαντική επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών – Οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο Facebook Twitter
Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ EUROKINISSI
0

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προειδοποιεί για σημαντική επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών λόγω του καιρού τύπου Hot-Dry-Windy. 

Η σωρευτική επίδραση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, στην ευκολία ανάφλεξης των δασικών καυσίμων έχει ως αποτέλεσμα η ευφλεκτότητα να είναι υψηλή ή πολύ υψηλή στο σύνολο σχεδόν της χώρας, επισημάνθηκε, την ώρα που συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη.

Οι πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που ήδη επηρεάζουν τη χώρα μας και οι οποίες θα επιμείνουν έως και την ερχόμενη Παρασκευή, σε συνδυασμό με την πολύ υψηλή ευκολία ανάφλεξης των δασικών καυσίμων και τους κατά τόπους ενισχυμένους ανέμους, αναμένεται να διαμορφώσουν ιδιαίτερα επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες, ικανές να δυσχεράνουν τον έλεγχο τυχόν δασικών πυρκαγιών που εκδηλωθούν.

μετεο Facebook Twitter
Εκτιμώμενη ευκολία ανάφλεξης των δασικών καυσίμων το Σάββατο 19.08.2023, όπως υπολογίζεται από μετρήσεις των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ - Φωτ.: meteo.gr

Με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, πολύ υψηλή έως και ακραία επικινδυνότητα με καιρό τύπου Hot-Dry-Windy αναμένεται σήμερα και αύριο σε μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας και των νησιών του Βόρειου Αιγαίου.

Πιο αναλυτικά, σήμερα αναμένεται υψηλότερη επικινδυνότητα για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Θράκη, Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο, Αν. Λέσβο, Κ. και Β. Εύβοια, Αττική, Κορινθία, Αργολίδα και κατά τόπους σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Βοιωτία και Αιτωλοακαρνανία.

μετεο Facebook Twitter
Σύνοψη πυρομετεωρολογικών συνθηκών την Κυριακή 20.08.2023 - Φωτ.: meteo.gr

Για τη Δευτέρα αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών και έως και ακραία επικινδυνότητα για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Θράκη, Αν. και Κ. Μακεδονία, Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Εύβοια, Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Ηλεία και κατά τόπους σε Θεσσαλία, Αρκαδία, Αχαΐα, Μεσσηνία, Αιτωλοακαρνανία, και Λευκάδα.

μετεο Facebook Twitter
Σύνοψη πυρομετεωρολογικών συνθηκών τη Δευτέρα 21.08.2023. - Φωτ.: meteo.gr

Το ΕΑΑ εφιστά την προσοχή σε περιοχές όπου οι άνεμοι θα «ευθυγραμμίζονται» με την τοπογραφία και τα δασικά καύσιμα (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Ο καιρός τύπου Hot-Dry-Windy θα συνεχιστεί έως και την Τετάρτη, σύμφωνα με τα έως τώρα προγνωστικά στοιχεία. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ