Οι Έλληνες γίνονται ξανά αγρότες

Οι Έλληνες γίνονται ξανά αγρότες Facebook Twitter
0




Το ρεπορτάζ  που υπογράφει η δημοσιογράφος Ρέιτσελ Ντονάντιο με ανταπόκριση από τη Χίο, αναφέρεται στην αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα λόγω της ανεργίας που φέτος άγγιξε το 18% ( σε σχέση με 12% που ήταν πέρσι) αναζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής την ελληνική επαρχία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αγροτικός τομέας στην χώρα μας παρουσιάζει μεγάλη άνοδο, με τη δημιουργία 32.000 νέων θέσεων εργασίας μεταξύ 2008-10 και ως εκ τούτου καταγράφεται αύξηση των Ελλήνων που να ψάχνουν για επαγγελματικές ευκαιρίες που έχουν να κάνουν με αγροτικές και κτηνοτροφικές εφαρμογές.

Στην δημοσιογράφο μιλάει ανάμεσα σε άλλους και ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη, Πάνος Κανέλλης, που τονίζει ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν τριπλασιαστεί οι αιτήσεις για μαθήματα όπως τυροκομία και οινοποιία. Ο κ. Κανέλλης λέει επίσης ότι τον πλησιάζουν πολλοί νέοι άνθρωποι λέγοντας του: « Έχω δυο στρέμματα που κληρονόμησα από τους παππούδες μου. Με ποιο τρόπο μπορώ να τα εκμεταλλευτώ;» Το δημοσίευμα καταγράφει παραδείγματα νέων που επέλεξαν αυτό το δρόμο. Για παράδειγμα, οι 31 ετών γεωπόνοι, Νίκος Γαβαλάς και Αλεξάνδρα Τρίχα, οι οποίοι πήραν την απόφαση να μετακομίσουν από την Αθήνα στη γενέτειρά τους Χίο, λόγω προβλήματος εξεύρεσης εργασίας και υψηλού κόστους ζωής στην Αθήνα, την περασμένη χρονιά ξεκίνησαν μια νέα εργασία με εξαγωγή βρώσιμων σαλιγκαριών, χρησιμοποιώντας τις οικονομίες μιας ζωής των οικογενειών τους.

Ωστόσο, η οικονομική κρίση δεν είναι ο μόνος παράγοντας που οδηγεί τους Έλληνες στην εγκατάλειψη των αστικών κέντρων. Ο 40χρονος συγγραφέας, Γιάννης Μακριδάκης, αντιπροσωπεύει ένα άλλου είδους εσωτερικό μετανάστη, με περισσότερο πολιτικό υπόβαθρο. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, μετακόμισε από την Αθήνα στη Χίο το 2010, ως αντίδραση απέναντι στο οικονομικό σύστημα. Εκεί, αγόρασε ένα κτήμα με ένα πηγάδι όπου και ζει καλλιεργώντας τον λαχανόκηπό του.


Φυσικά από το ρεπορτάζ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις των ανθρώπων που ασχολούνται με την παραδοσιακή μαστιχοκαλλιέργεια του νησιού όπως αυτή της κυρίας Μπούρα με τον σύζυγό της κύριο Μπάλα που επέστρεψαν στο νησί των προγόνων τους και τώρα έχουν γίνει καλλιεργητές μαστίχας και των παραγώγων της.


Τέλος, μια ηλικιωμένη Χιώτισσα, η Γεωργία Πούμπουρα ομολογεί πως δεν θα της πολυάρεσε η ιδέα τα παιδιά της τα οποία έχουν σπουδάσει στην Αθήνα αλλά είναι άνεργα να επιστρέψουν στο νησί για να καλλιεργήσουν τη γη. «Έχω δουλέψει πολύ σκληρά για να καταφέρω να σπουδάσω τα παιδιά μου και δεν θέλω να επιστρέψουν πίσω στο χωριό. Θα ήταν σαν να πηγαίνει χαμένη όλη αυτή η προσπάθει», λέει η κ. Πούμπουρα που νιώθει σαν προσωπική της αποτυχία την περίπτωση που τα παιδιά της ξαναγυρίσουν στο χωριό.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δωδεκαθεϊστές κατά Netflix για το KAOS: «Ακολουθεί την πεπατημένη της σύγχρονης χριστιανικής οπτικής»

TV & Media / Δωδεκαθεϊστές κατά Netflix για το KAOS: «Ακολουθεί την πεπατημένη της σύγχρονης χριστιανικής οπτικής»

Οι δημιουργοί της σειράς παραποιούν σε τέτοιο βαθμό την ελληνική αντίληψη για το θείο που φθάνουν να παρουσιάσουν τον Δία και την Ήρα ως δολοφόνους μωρών, αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM