Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Ήχησε ξανά το 112- Εκκένωση οικισμών

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Ήχησε ξανά το 112- Εκκένωση οικισμών Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ/ΜΠΕ
0

Για μία ακόμη φορά ήχησε το 112 εξαιτίας της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη, η οποία μαίνεται για ένατη ημέρα. 

Περίπου στις 14:00 δόθηκε εντολή για την εκκένωση δύο οικισμών μέσα σε λίγα λεπτά, εξαιτίας της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη. «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Λευκίμμη, απομακρυνθείτε προς Τυχερό», ανέφερε το πρώτο μήνυμα που εστάλη από το 112. 

«Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Κασσιτέρα απομακρυνθείτε προς Σάπες», ανέφερε το επόμενο μήνυμα που έστειλε το 112, λίγα λεπτά μετά το πρώτο. 

Οι δυνάμεις που επιχειρούν στις φωτιές στον Έβρο θα ενισχυθούν, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Βασίλης Κικίλιας. Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, προειδοποίησε πως από αύριο- όταν αναμένεται να στραφούν σε νοτιάδες οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή- η απειλή θα μεγαλώσει, αν οι δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα

Η φωτιά συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη σε πολλά πύρινα μέτωπα στον Έβρο. Δύσκολη είναι η κατάσταση στην περιοχή της Αισύμης- Λεπτοκαρυάς, αλλά και στη Δαδιά. Αυτή την ώρα στα πύρινα μέτωπα στον Έβρο επιχειρούν 295 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 16 πεζοπόρα τμήματα ενώ από αέρος συνδράμουν 7 αεροπλάνα και 5 ελικόπτερα.

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη- Κικίλιας: Θα ενισχυθούν οι δυνάμεις 

Οι δυνάμεις που επιχειρούν στη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη, τόσο οι επίγειες όσο και τα εναέρια μέσα, θα ενισχυθούν, δήλωσε νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας που επισκέφθηκε τον Έβρο και πέταξε με Super Puma πάνω από τα πύρινα μέτωπα. 

«Είναι πολύ μεγάλη η περίμετρος της φωτιάς. Ενώθηκαν οι δύο πυρκαγιές, της Αλεξανδρούπολης και της Δαδιάς», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας. «Υπάρχει όντως μια νοητή ευθεία, στην οποία εκκίνησαν 14 πυρκαγιές εκείνη την ημέρα, κάτι που θα διερευνήσουν η πυροσβεστική, η αστυνομία και η ΕΥΠ. Δεν θα κάνουμε άλλες εικασίες μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα», συμπλήρωσε. «Στο τέλος, θα αξιολογηθεί και επιχειρησιακά η πυρκαγιά, όπως με όλες τις φωτιές», συμπλήρωσε και κατέληξε ότι έρχονται αποφάσεις για την πρόληψη, τη δασοπροστασία και τις ζώνες που πρέπει να δημιουργηθούν. 

«Αλλάζουν οι άνεμοι από αύριο, μεγαλώνει η απειλή» 

Από αύριο, που αναμένεται να αλλάξουν οι άνεμοι και να στραφούν σε νοτιάδες, μεγαλώνει η απειλή λόγω της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη, προειδοποίησε σήμερα το πρωί ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, κάνοντας έκκληση για ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων. 

«Δυστυχώς, βλέπουμε ότι το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί, να τεθεί υπό έλεγχο. Και αυτό προβληματίζει περισσότερο», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Πέτροβιτς. «Χθες είχαμε συναγερμό στην Αύρα, τη Συκορράχη, την Αισύμη. Άλλαξαν οι άνεμοι και είχαμε απειλή, αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν μπορεί να περιοριστεί η φωτιά στη Δαδιά», συμπλήρωσε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, περιγράφοντας την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα. 

«Από τη Δευτέρα αλλάζουν οι άνεμοι, άρα η απειλή μεγαλώνει και μετά δεν γνωρίζουμε πώς και αν θα μπορέσει να σταματήσει η επέλαση του πύρινου μετώπου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτροβιτς, αναφερόμενος στο γεγονός ότι από αύριο οι άνεμοι αναμένεται να στραφούν σε νοτιάδες. 

Ερωτηθείς γιατί δεν μπορεί να σβήσει η φωτιά στον Έβρο, ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το δάσος της Δαδιάς δεν έχει καθαριστεί ποτέ. «Το δάσος της Δαδιάς είναι παρθένο. Είχαμε μια φωτιά στο δάσος και μία βόρεια της Αλεξανδρούπολης και τώρα έχουμε μια ενιαία πυρκαγιάς», σημείωσε αρχικά. 

«Τις πρώτες ημέρες, η φωτιά της Δαδιάς έφτασε μέσα σε δύο ώρες βόρεια της Αλεξανδρούπολης. Οι άνεμοι ήταν 7-8 μποφόρ, η πυρκαγιά απέκτησε πολύ μεγάλη ταχύτητα, περνούσε και έκαιγε τα πάντα», συμπλήρωσε. 

«Το δάσος δεν είχε καθαριστεί ποτέ. Θα έπρεπε να έχει διαφορετική διαχείριση», συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης. «Ας απαντήσουν οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση του δάσους. Κάποια στιγμή πρέπει να διαχωρίσουμε τις δασικές από τις αστικές πυρκαγιές, να υπάρχει μια άλλη δομή που θα έχει τη συνδρομή των δασικών υπηρεσιών», πρόσθεσε. 

Καλύτερη η εικόνα από τη φωτιά στην Άνδρο 

Καλύτερη είναι αυτή την ώρα η εικόνα από τη φωτιά στην Άνδρο, σύμφωνα με την πυροσβεστική. 

Η φωτιά εκδηλώθηκε χθες, λόγω κεραυνών και από το πρωί της Κυριακής οι προσπάθειες είχαν επικεντρωθεί στο μέτωπο στο Βιτάλι. Μάχη με τις φλόγες δίνουν εκεί 73 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 18 οχήματα, ενώ αυτή την ώρα δεν επιχειρούν εναέρια μέσα.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ