Έβρος: Μάχη για να διασωθεί ό,τι απέμεινε στη Δαδιά

Έβρος: Μάχη για να διασωθεί ότι απέμεινε στη Δαδιά Facebook Twitter
Φωτ.: Sooc
0

Μάχη να διασωθεί ό,τι απέμεινε από το δασικό οικοσύστημα της Δαδιάς το οποίο φλέγεται για έκτη ημέρα δίνεται στον Έβρο. Οι απώλειες είναι τεράστιες. Έχει ήδη καταστραφεί όλο το εθνικό πάρκο, εκτός από το βόρειο κομμάτι του.

Στον Έβρο, με τη θλιβερή πανευρωπαϊκή πρωτιά καμένων εκτάσεων, γίνονται ήδη οι πρώτες καταγραφές των ζημιών. Ποιες είναι οι περιοχές που δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα.

Μια σκληρή μάχη θα δοθεί το επόμενα 24ωρα για να μη χαθεί και το βόρειο εναπομείναν τμήμα του εθνικού πάρκου της Δαδιάς. Όπως εξηγεί στη LiFO η Δώρα Σκαρτσή επικεφαλής της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης «είναι πολύ κρίσιμο να μην περάσει η φωτιά στα βόρεια και και στον μικρό πυρήνα του εθνικού πάρκου, όπου θα κατακάψει το υπόλοιπο δάσος, οικισμούς, μαντριά, περιουσίες και τις τελευταίες φωλιές μαυρόγυπα»,

Η περιβαλλοντική οργάνωση έκανε έκκληση σήμερα προς τις δυνάμεις δασοπυρόσβεσης «να χτυπήσουν τις φωτιές στα βόρεια μέτωπα, όσο υπάρχει αντίθετος και ευνοϊκός άνεμος», όπως ανέφερε.  Ολες τις προηγούμενες ημέρες μέχρι και την περασμένη Τετάρτη, οι δυνάμεις δασοπυρόσβεσης ήταν διασπασμένες, λόγω των πολλαπλών πυρκαγιών σε όλη την περιοχή του Έβρου. Τα περιθώρια όμως στενεύουν, και όπως υποστηρίζει η περιβαλλοντική οργάνωση «αν δεν χτυπηθεί τώρα η φωτιά, τα επόμενα 24ωρα ο άνεμος γυρίζει δυτικός και θα καεί ό,τι έχει απομείνει από το εθνικό πάρκο και προς βόρεια, ενώ θα απειληθούν κι άλλοι οικισμοί, περιουσίες και οικόσιτα ζώα».

Έβρος: Μάχη για να διασωθεί ότι απέμεινε στη Δαδιά Facebook Twitter
Φωτ.: Sooc

Δύσκολη η φυσική αποκατάσταση

Παρόλο που η επόμενη ημέρα του απολογισμού για το εθνικό πάρκο Δαδιάς–Λευκίμης–Σουφλίου δεν έχει έρθει ακόμη, η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια και υπάρχουν δάση του εθνικού πάρκου για τα οποία θα είναι πολύ δύσκολη η φυσική αποκατάσταση. «Υπάρχουν δάση που έχουν καεί και ξανακαεί σε πολύ κοντινά χρονικά διαστήματα όπως είναι η περιοχή βόρεια της Νίψας, Είχε καεί το 2009, το 2011 το 2020 και τώρα. Αυτά θα είναι δύσκολο να αποκατασταθούν φυσικά», λέει η Δώρα Σκαρτσή.

Εξηγεί ακόμη πως, ό,τι «σώθηκε από την περσινή φωτιά καίγεται φέτος με μεγαλύτερη ένταση και ακόμη πιο καταστροφικές συνέπειες». 

Η φωτιά ξεκίνησε από τον μεγάλο πυρήνα του Εθνικού Πάρκου (θέση Γκίμπραινα), ο οποίος φιλοξενεί τις περισσότερες από τις φωλιές του εμβληματικού μαυρόγυπα, αλλά και πολλών άλλων σπάνιων αρπακτικών πουλιών και ακόμη κατακαίει το δάσος της Δαδιάς.

Εκτός από τις φωλιές αρπακτικών καίγονται και τα λιγοστά μαντριά που έχουν απομείνει στο δάσος της Δαδιάς και τα κτηνοτροφικά ζώα των οποίων προσέφεραν πολύτιμη υπηρεσία στο δάσος.

Έβρος: Μάχη για να διασωθεί ότι απέμεινε στη Δαδιά Facebook Twitter
Φωτ.: Sooc

Τα έργα που δεν έγιναν

Ο Ηλίας Βίντσης  πρόεδρος της κοινότητας Δαδιάς λέει στη LiFO ότι ενώ την πρώτη ημέρα, την περασμένη Δευτέρα δηλαδή, έσπευσαν οι άμεσα οι πυροσβεστικές δυνάμεις, το επόμενο διήμερο επιχειρούσαν πολύ λίγα πυροσβεστικά μέσα: «Χθες Πέμπτη και σήμερα Παρασκευή επιχείρησαν για πρώτη φορά πολλές εναέριες και επίγειες δυνάμεις και ελπίζουμε να ανακοπεί το μέτωπο». Η εικόνα που μας δίνει από τη Δαδιά, είναι, πως «όλα είναι μαύρα».

Θα μπορούσαν να είχαν πάει καλύτερα τα πράγματα; Απαντά ότι «ναι θα μπορούσε να υπάρξει και καλύτερος επιχειρησιακός συντονισμός, με πιο στοχευμένες ενέργειες, μεγαλύτερη ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων αλλά και καλύτερες ενέργειες πρόληψης. Οι αντιπυρικές ζώνες δεν μεγάλωσαν. Είχαμε ζητήσει να γίνει διαπλάτυνση των υπαρχουσών εφόσον δεν μπορούσαν να γίνουν κάποιες καινούριες. Είχαμε ζητήσει επίσης να γίνουν επισκευές σε κάποια φράγματα ώστε να έχουν περισσότερο νερό, για να μπορούν τα ελικόπτερα και τα πυροσβεστικά να παίρνουν νερό από αυτά», λέει.

Μετράνε πληγές και κοιτάνε μαυρίλα

Αβαντας, Κίρκη, Αετοχώρι, Δωρικό, Νίψα, Αετοχώρι και Πλάκα, είναι οι κοινότητες πέριξ της Αλεξανδρούπολης που υπέστησαν τις σοβαρότερες ζημιές λέει στη LiFO o Γιώργος Χατζηγεωργίου πρόεδρος της κοινότητας του Αβαντα: «Εμείς τώρα μετράμε πληγές. Τα πάντα είναι μαύρα. Τα σπίτια  που επλήγησαν δεν είναι πολλά στον αριθμό. Αλλά αν προσθέσουμε αποθήκες, κτήματα, αγροτόσπιτα που υπήρχαν μέσα στα κτήματα και τη φύση που έχει καεί η οποία επηρεάζει και παραλύει διάφορα επαγγέλματα της περιοχής, η κατάσταση είναι πραγματικά θλιβερή. Δεν έχει καεί ένα κομμάτι. Κάηκαν τα πάντα», λέει.

Ο Χατζηγεωργίου αναφέρει ότι στις κοινότητες αυτές από σήμερα βρίσκονται τα πρώτα συνεργεία από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και τον δήμο Αλεξανδρούπολης για να καταγράψουν τις ζημιές. «Τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν από τον ΕΛΓΑ τον οργανισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και  οι πρώτες καταγραφές  για τις μεγάλες απώλειες  στο γεωργικό και ζωικό κεφάλαιο».

Κοινή παραδοχή όλων όσων ζουν τις καταστροφικές πυρκαγιές στο δάσος της Δαδιάς, ήταν τι όλες τις προηγούμενες ημέρες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής που διατέθηκαν «δεν επαρκούσαν για μια τόσο τρομακτική, από την πρώτη μέρα κιόλας, πυρκαγιά».  

Το επόμενο 24ωρο είναι κρίσιμο για να διασωθεί ό,τι ελάχιστο απέμεινε από το πολύτιμο οικοσύστημα. 

 
Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ