Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, το θερινό Συμπόσιο των Ομιλιών στο Βουνό/Lectures on the Mountain, σας προσκαλούν σ' ενα τετραήμερο διαλέξεων και συζητήσεων στη Βυζίτσα Πηλίου, με επίκεντρο τη φιλοσοφία, την ψυχαναλυτική θεωρία και τη λογοτεχνία.
«Η λογοτεχνία αρχίζει με τον θάνατο ενός σκαντζόχοιρου, σύμφωνα με τον Λώρενς, ή με τον θάνατο ενός τυφλοπόντικα, στον Κάφκα», γράφει ο Ντελέζ στο Κριτικά και Κλινικά, μια συλλογή δοκιμίων για τη σχέση λογοτεχνίας, φιλοσοφίας και ζωής, την οποία ο Γάλλος στοχαστής δημοσίευσε το 1993, λίγο πριν από τον θάνατό του. «Το να γράφεις λογοτεχνία δε σημαίνει να αφηγείσαι τις αναμνήσεις και τα ταξίδια σου, τις αγάπες και τις θλίψεις σου, τα όνειρα και τις φαντασιώσεις σου... Δε γράφουμε με τις νευρώσεις μας... Η ασθένεια δεν είναι μια διαδικασία αλλά ένα σταμάτημα της διαδικασίας». Τι είναι, τελικά, αυτό που χαρακτηρίζει τη σπουδαία λογοτεχνία; Ποια η σχέση λογοτεχνίας και υγείας; Τι κοινό έχουν οι συγγραφείς με τους γιατρούς;
Φέτος, ο κεντρικός διάλογος των Ομιλιών και της Ελληνικής Εταιρείας Ντελεζο-Γκουαταρικών Σπουδών αντλεί τη θεματογραφία του από την επικείμενη ελληνική έκδοση του Κριτικά και Κλινικά του Ζιλ Ντελέζ, βιβλίο που εγκαινιάζει την εκδοτική μας σειρά Ριζώματα, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Κέδρος.
Η θεματική θα περιστραφεί γύρω από μια γενικότερη κριτική για τις δυνητικές προεκτάσεις του βιβλίου που αφορούν έννοιες όπως Υγεία, Λογοτεχνία, Φθορά, Υποταγή, Ζωή/ψευτοζωή, Θανατοπολιτική, Περιορισμός, Απεδαφικοποίηση.
Υποδεχόμαστε διακεκριμένους/ες πανεπιστημιακούς, στοχαστές και καλλιτέχνες που θα παρουσιάσουν τις άπειρες δυνατότητες για αλλαγή και ελευθερία που μας παρέχει η Λογοτεχνία και η Τέχνη, και τις οποίες ο Ντελέζ στήνει δίπλα και απέναντι στην Ψυχανάλυση και την Κριτική Θεωρία, διαβάζοντας με τον δικό του μοναδικό τρόπο έργα κορυφαίων συγγραφέων όπως των H. Melville, W. Whitman, D. H. Lawrence, T. E. Lawrence, S. Beckett, A. Jarry, L. Carroll, αλλά και φιλοσοφικά/ψυχαναλυτικά κείμενα των Spinoza, Kant, Nietzsche, Heidegger.
«Ο όρος κλινική στον τίτλο του βιβλίου αναφέρεται στη νόσηση, την παθολογία, ενώ ο όρος κριτική δεν αφορά μόνο τη λογοτεχνική κριτική αλλά και τον κριτικό Λόγο. Αν ένας λογοτέχνης γίνεται κλινικός, τούτο συμβαίνει για να θεραπεύσει με αμείλικτη κριτική ένα παθολογικό τρόπο ζωής που έχει «διαγνώσει»[...] Όμως η λογοτεχνική μηχανή ωθεί τον λόγο στα όριά του για να συναντήσει το δικό του Έξωθεν. Αυτό το όριο κατοικείται από οράματα και ακούσματα που τα αναλαμβάνει η γλώσσα. Υπάρχει μουσική και ζωγραφική στη γραφή, αποχρώσεις και αντηχήσεις μέσα στις λέξεις. Οι λογοτέχνες χαράσσουν μονοπάτια στα όρια γλώσσας και ζωής και το καθένα δίνει μια θέα προς το άλλο. Μερικά γίνονται κλειστά, αδιέξοδα από την αρρώστια αλλά τα γειτονικά τους με τύχη και αναγκαιότητα οδηγούν σε ξέφωτα όπου αναπνέεις ελεύθερα».
**από το σημείωμα της μεταφράστριας, Κριτικά και Κλινικά, Ζιλ Ντελέζ, σειρά Ριζώματα, εκδόσεις Κέδρος.
Αναλυτικό πρόγραμμα
Πέμπτη 31 Αυγούστου
11:00 π.μ.
Ιωάννης Ρήγας: Οι Ντελεζογκατταρικές Καταφατικές Προβληματικές της Κλινικής μέσω της Κριτικής (The Deleuzoguattarian Affirmative Problematics of the Clinical through the Critical)
Συντονισμός: Κλάρα Βλαχοδημητροπούλου-Ροντρίγκεζ, Χλόη Κολύρη
7:00 μ.μ.
Ντάνα Παπαχρήστου: Το Όλον και το δείγμα: σκέψεις πάνω στην ελάσσονα τέχνη (Τhe Whole and the sample: thoughts on minor art)
Συντονισμός: Χάρης Καλαϊτζίδης
8:00 μ.μ.
Workshop: Ποίηση στο Βουνό
(Επιμέλεια: Ιώ Στεφανίδου)
9:00 μ.μ.
Προβολή Ντοκιμάντέρ των Κατερίνα Φωτεινάκη και Φάνη Σακελλαρίου, ανάθεση των Ομιλιών στο Βουνό
Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου
11:00 π.μ.
Γιάννης Πρελορέντζος: Η σπουδαιότητα του ύφους στο έργο του Deleuze και τα πεδία εφαρμογής του: Λογοτεχνία, Φιλοσοφία, Τέχνες, Επιστήμες, Πολιτική
Συντονισμός: Χρήστος Καραγιαννάκης
7:00 μ.μ.
Νίκος Παπαχριστόπουλος: Ο Ντελέζ περί του σαδισμού-μαζοχισμού
Χλόη Κολύρη: Η υγεία της παράβασης
Συντονισμός: Κλάρα Βλαχοδημητροπούλου-Ροντρίγκεζ, Βασιλική Ρούσσου
9:00 μ.μ.
Μουσική εκδήλωση με τον Γιώργο Ιατρού (Βαρύτονος), τον Γιώργο Ζιάβρα (Μουσικοσυνθέτης) και με την Λητώ Βογιατζόγλου (Πιανίστα), τον Γιωργό Αρνή (Κοντραμπάσο) και τον Κώστα Αρνή (Κρουστά)
Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου
11:00 π.μ.
Δημήτρης Καργιώτης: Λογοτεχνία και Υγεία
Έλενα Τζελέπη: Κριτικές τροπικότητες, κειμενικά συμβάντα και ανατρεπτικές αφηγήσεις
Συντονισμός: Βασιλική Ρούσσου
7:00 μ.μ.
Dorothea Olkowsky: The End of the World
Γιώργος Σωτηρόπουλος: "Ας χαθεί ο κόσμος": Η (μετά)αποκαλυπτική λογοτεχνία ως φαντασίωση, επιθυμία και στοχασμός
Συντονισμός: Χάρης Καλαϊτζίδης, Χλόη Κολύρη
Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου
11:00 π.μ.
Γιώργος Βάρσος: Ξεκάρφωτη δύναμη ζωής. Για τη Γλώσσα στην ποίηση
Χάρης Καλαϊτζίδης: «Γράφουμε από ελπίδα σε ελπίδα»: Οι Ντελέζ-Γκατταρί και η Σιξού για τη δημιουργική διαδικασία
Συντονισμός: Dorothea Olkowsky, Χλόη Κολύρη
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 31 Αυγούστου και 3 Σεπτεμβρίου στη Βυζίτσα Πηλίου.
Θα ακολουθήσει γενική συζήτηση και ανασκόπηση του συνεδρίου.
Όλες οι εισηγήσεις διαρκούν 30 λεπτά.
Ακολουθεί συζήτηση με το κοινό.
Η συμμετοχή/παρακολούθηση είναι δωρεάν, δεν απαιτείται εγγραφή.
Δεν δίνονται βεβαιώσεις ή πιστοποιητικά παρακολούθησης.
Email επικοινωνίας: [email protected]
Οργανωτική επιτροπή: Λουίζα Αρκουμανέα, Νίκος Ζαφείρης, Χάρης Καλαϊτζίδης, Χρήστος Καραγιαννάκης, Χλόη Κολύρη, Βασιλική Ρούσσου
Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο εδώ.
Facebook: Ομιλίες στο Βουνό: Βυζίτσα Πηλίου
- Facebook
- Twitter
- E-mail
0