Νέα προειδοποίηση προς τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες απηύθυνε ο ΔΕΔΔΗΕ.
Συγκεκριμένα, ο ΔΕΔΔΗΕ κάλεσε τους πληγέντες από τις πλημμύρες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην πλησιάζουν αγωγούς, κολόνες ή άλλα στοιχεία του δικτύου τα οποία είτε βρίσκονται στο έδαφος είτε παρουσιάζουν εμφανείς ζημιές.
Την ίδια ώρα, οι περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel απειλούνται από έξαρση επιδημιών τροφιμογενών, υδατογενών και ζωονόσων νοσημάτων σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Τα νοσήματα που «απειλούν» τους πλημμυροπαθείς
Σε εγκύκλιο της γγ Δημόσιας Υγείας, αναφέρεται πως έπειτα από πλημμύρες, οι επιδημίες που αποτελούν τους πιθανότερους κινδύνους για την υγεία του πληθυσμού περιλαμβάνουν τις γαστρεντερίτιδες ιογενούς, βακτηριακής και παρασιτικής αιτιολογίας, ηπατίτιδα Α, νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος, όπως ο κορωνοϊός, η λεγεωνέλλα κ.ά, καθώς και τα νοσήματα που μεταδίδονται μέσω διαβιβαστών και μέσω τρωκτικών ή άλλων ζώων, όπως είναι η λεπτοσπείρωση, ο ιός Δυτικού Νείλου, η ελονοσία κ.ά.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για την έγκαιρη αναγνώριση και τον εργαστηριακό έλεγχο πιθανών κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης. Υπενθυμίζεται ότι η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη, που προκαλείται από τον μικροοργανισμό λεπτόσπειρα (Leptospira spp) και παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα. Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου. Η λεπτόσπειρα μπορεί να μεταδοθεί όταν ούρα ή ιστοί μολυσμένου ζώου έρθουν σε επαφή με βλεννογόνους (των οφθαλμών, της μύτης και του στόματος). Επίσης, η μετάδοση μπορεί να γίνει έμμεσα όταν ο άνθρωπος έρθει σε επαφή με μολυσμένο από ούρα περιβάλλον (κολύμπι ή έκθεση σε μολυσμένα νερά, κατάποση μολυσμένης τροφής).
Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από πυρετό, κεφαλαλγία, ρίγος, μυαλγίες, ένεση επιπεφυκότων και, λιγότερο συχνά, μηνιγγίτιδα, εξάνθημα, ίκτερο ή νεφρική ανεπάρκεια. Στα εργαστηριακά κριτήρια για τη διάγνωση περιλαμβάνονται:
- Απομόνωση της λεπτόσπειρας από κλινικό δείγμα του ασθενούς.
- Ανίχνευση της λεπτόσπειρας σε κλινικό δείγμα με ανοσοφθορισμό.
- Αύξηση του τίτλου συγκολλητινών κατά της λεπτόσπειρας.
- Ανίχνευση αντισωμάτων IgM έναντι της λεπτόσπειρας στον ορό του ασθενούς.
Η λεπτοσπείρωση θα πρέπει να περιλαμβάνεται στη διαφορική διάγνωση ασθενών με αιφνίδια εμφάνιση πυρετού, ρίγη, υπεραιμία επιπεφυκότων, πονοκέφαλο, μυαλγίες και ίκτερο. Η λεπτοσπείρωση αποτελεί υποχρεωτικώς δηλούμενο νόσημα που δηλώνεται στον ΕΟΔΥ.