Ανωτέρα Δραματική Σχολή Έκτη Τέχνη: Κρατώντας αναμμένο το κερί της τέχνης & της ανθρωπιάς

Κώστας Γάκης: Σχολές σαν την Έκτη Τέχνη κρατάνε αναμμένο το κεράκι της τέχνης και της ανθρωπιάς

Πώς είναι η καλλιτεχνική ζωή του μετά την παύση εξαιτίας της καραντίνας και γιατί επέλεξε να διδάξει στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή «Έκτη Τέχνη»

ADVERTORIAL

Ο Κώστας Γάκης είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης αλλά και δάσκαλος, καθώς διδάσκει Υποκριτική στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή «Έκτη Τέχνη». Πώς είναι, λοιπόν, η καλλιτεχνική ζωή ενός πολύπλευρου καλλιτέχνη μετά την παύση εξαιτίας της καραντίνας; «Μια διαρκής πολύπλευρη μαθητεία», εξηγεί ο ίδιος, σημειώνοντας πως η δουλειά με τις ομάδες, τους θιάσους, τα θεατρικά εργαστήρια και την καλλιτεχνική Συντροφιά των Ονειροπόλων, στην οποία ανήκει και απλώνεται φέτος στα θέατρα Άλφα και Αργώ «αφήνουν καθημερινά ένα πολύτιμο αποτύπωμα γνώσης και αίσθησης όχι μόνο για τη σκηνή αλλά και για το σύνολο του φαινομένου της ζωής».

 

Στην Έκτη Τέχνη βρίσκεται τα τελευταία δύο χρόνια, αν και μετρά πολλά ακόμη σε δραματικές σχολές. Ο λόγος που αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόταση να διδάξει εκεί, ήταν η Βάσια Αργέντη, καλλιτεχνική διευθύντρια της σχολής και «ένας άνθρωπος σπάνιας ευαισθησίας, μια γνήσια θεατράνθρωπος με όραμα, μεράκι, εμπειρία και εκπαιδευτικό χάρισμα», όπως λέει χαρακτηριστικά. 

 

«Ευαισθησία, συμπερίληψη, όραμα»- αυτές είναι άλλωστε οι τρεις λέξεις με τις οποίες θα χαρακτήριζε την Έκτη Τέχνη και την πολυπράγμονα διευθύντρια σπουδών Βάσια Αργέντη. «Έχει δημιουργήσει ήδη στα δύο χρόνια που λειτουργεί η σχολή ένα σπάνιο δημιουργικό μικροκλίμα στο οποίο καθηγητές και μαθητές ενθαρρύνονται να βγάλουν τις καλύτερες ποιότητές τους. Επίσης το θεατράκι της σχολής διαισθάνομαι ότι θα γίνει σημείο αναφοράς και κέντρο πολιτισμού όχι μόνο για το Περιστέρι αλλά για ολόκληρη την Αθήνα», προσθέτει.

 

Ανωτέρα Δραματική Σχολή Έκτη Τέχνη: Κρατώντας αναμμένο το κερί της τέχνης & της ανθρωπιάς

 

Αναφορικά με τις καταλήψεις και τις αποχές που κυριάρχησαν το προηγούμενο διάστημα, κάνει λόγο για δίκαιο αγώνα των ηθοποιών και των σπουδαστών, που πιστεύει ότι στο τέλος θα δικαιωθεί. «Δεν είναι δυνατόν σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που έχει δώσει τόσα υπέροχα δείγματα πολιτισμού να αντιμετωπίζονται οι καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών και οι μουσικοί ως απόφοιτοι Λυκείου. Φυσικά οι καλλιτέχνες ποτέ δεν ήταν αρεστοί στην πολιτική εξουσία. Επομένως πιστεύω στις μικρές ανήσυχες και στις καλλιτεχνικά "ανυπότακτες" μικρές εστίες οι οποίες συνεχίζουν πεισματάρικα να κρατάνε αναμμένο το κεράκι της τέχνης και της ανθρωπιάς. Μια τέτοια εστία είναι η σχολή Έκτη Τέχνη», τονίζει.

 

Όσο για το αν πιστεύει στο ταλέντο, θεωρεί ότι «κάθε άνθρωπος γεννιέται με ιδιαίτερες κάποια κλίση, ευκολία ή χαρίσματα (πχ ευλυγισία, καλλιφωνία, καλή μιμική, αίσθηση του χιούμορ κλπ). Αν ωστόσο αυτές οι επιμέρους κλίσεις δεν δουλευτούν συστηματικά και πολύπλευρα και αν δεν υπάρξει μελέτη κάθε είδους βιβλίου σχετικού και άσχετου με την υποκριτική ο ερμηνευτής πάντα θα μένει σε ένα πρώτο επίπεδο ανάγνωσης χωρίς δυνατότητα εμβάθυνσης».

 

Ανωτέρα Δραματική Σχολή Έκτη Τέχνη: Κρατώντας αναμμένο το κερί της τέχνης & της ανθρωπιάς

 

Αυτόν τον καιρό ο Κώστας Γάκης σκηνοθετεί και ταυτόχρονα γράφει τη μουσική στην παράσταση «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην» με τον Γιώργο Κωνσταντίνου στον ομώνυμο ρόλο και συμπαίκτη του τον Αποστόλη Τότσικα που θα ανέβει εντός του Οκτώβρη στο θέατρο Αργώ. Επίσης επαναλαμβάνεται η σκηνοθεσία του «Ο Αμπιγιέρ» στο θέατρο Τζένη Καρέζη με τους Ιεροκλή Μιχαηλίδη και Γεράσιμο Σκιαδαρέση στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ενώ από 1η Οκτωβρίου αρχίζει τα σεμινάριά του πάνω στο αρχαίο ελληνικό δράμα στο ανακαινισμένο θέατρο «Αργώ».

Εκπαίδευση
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon