O Έβρος μετά: Οι κάτοικοι και η ευρύτερη περιοχή μετά τις φωτιές του Αυγούστου

ΕΒΡΟΣ Facebook Twitter
Φωτ.: SOOC
0

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ έχει εστιάσει στην αναμφίβολα τεράστια καταστροφή που έχει σημειωθεί στη Θεσσαλία μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο δύσκολη παραμένει η κατάσταση στον Έβρο.

Περιουσίες χάθηκαν, παραγωγές κάηκαν και μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή σημειώθηκε στον Έβρο, με τους κατοίκους της ακριτικής περιοχής να αισθάνονται πως ήδη η υπόλοιπη χώρα τούς έχει ξεχάσει.

Σχεδόν λίγες εβδομάδες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν την περιοχή, μόνοι «αναμεταδότες» της ζωής «μετά» οι κάτοικοι, που μέσω των social media φροντίζουν να δίνουν εικόνα για το τι συνέβη και πώς είναι τώρα η κατάσταση εκεί. 

Η LiFO ήρθε σε επικοινωνία με τον εκδότη της τοπικής εφημερίδας «Γνώμη», Γιάννη Λασκαράκη, ο οποίος λόγω τόσο της εντοπιότητας όσο και του λειτουργήματός του στην εφημερίδα αντικρίζει καθημερινά την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον Έβρο, τρεις εβδομάδες περίπου μετά το σβήσιμο της καταστροφικής φωτιάς που έπληξε την περιοχή.

Η εικόνα που μας έδωσε ο κ. Λασκαράκης είναι αυτή μιας κοινωνίας που νιώθει παρατημένη και αφημένη στην τύχη της. «Ο κόσμος είναι απογοητευμένος εδώ γιατί περίμενε από τον πρωθυπουργό να πει πέντε πράγματα παραπάνω. Ήρθε εδώ και μίλησε μόνο για κάποιες επιδοτήσεις σε ασήμαντα και δευτερεύοντα θέματα.

Δυστυχώς όμως η καταστροφή εδώ είναι πολύ μεγάλη και χρειάζεται μια μεγάλη παρέμβαση από την πολιτεία, σε έργα υποδομής και σε αποζημιώσεις στους ανθρώπους που έχασαν όλη την περιουσία τους».

«Όλοι σχεδόν οι ελαιώνες στον Έβρο κάηκαν»

Σύμφωνα με τον Γιάννη Λασκαράκη, οι ζημιές στην τοπική παραγωγή, στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους είναι τεράστιες. «Στον Έβρο κάηκαν σχεδόν όλοι οι ελαιώνες, ενώ στο Σουφλί καταστράφηκε όλη η παραγωγή, ιδιαίτερα αυτή του μελιού».

Παράλληλα, να μην ξεχνάμε και τη μεγάλη οικολογική καταστροφή που σημειώθηκε στο εθνικό πάρκο στο δάσος της Δαδιάς, όπου σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΝ έγινε στάχτη το 57,74% της περιοχής.

«Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να σωθεί ό,τι απέμεινε εκεί και να αναπτυχθεί πάλι η περιοχή γιατί είναι ένας μοναδικός τόπος. Έχουν φύγει τα αποδημητικά πουλιά, κάποια έχουν γυρίσει πίσω, αλλά τα υπόλοιπα δεν βρίσκουν να κάνουν φωλιές γιατί πάνω από το μισό δάσος έχει καεί.

Πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια, η οποία σίγουρα θα είναι μακροχρόνια και δαπανηρή για το κράτος, αλλά ο κόσμος έχει απογοητευτεί γιατί δεν βλέπει να γίνεται απολύτως τίποτα», σημειώνει.

Μέχρι σήμερα, στις επιχειρήσεις καθαρισμού της περιοχής, βάσει μαρτυριών, αλλά και θλιβερών φωτογραφικών ντοκουμέντων, εντοπίζονται ακόμη νεκρά ζώα που πάλεψαν να σωθούν από τις πύρινες γλώσσες ανοίγοντας τρύπες στο χώμα, χωρίς όμως να τα καταφέρουν. Όπως εξηγεί μία κάτοικος, όλα αυτά –πέρα από τα οικονομικά δεδομένα της καταστροφής– αφήνουν σοβαρό ψυχολογικό αποτύπωμα στους κατοίκους κάθε ηλικίας. 

ΕΒΡΟΣ Facebook Twitter
Φωτ.: SOOC

Μέσα στις καταστροφές, ο εθνικισμός και ο ρατσισμός στον Έβρο παραμένουν

Την ίδια στιγμή, κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής που επέλεξαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, για απολύτως κατανοητούς λόγους, επισημαίνουν ότι περισσότερο –ακόμα και από το θέμα των περιουσιών που καταστράφηκαν– επείγει η αντιμετώπιση των ρατσιστικών φαινομένων στην περιοχή, καθώς το περιστατικό με τον άνδρα που άρπαξε με το τρέιλέρ του μετανάστες είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε σύγχυση. Εδώ χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση, επισημαίνουν, γι' αυτό το φαινόμενο που τιμωρήθηκε μεν, δεν θεραπεύθηκε δε. Είναι κάτι περισσότερο από «έναν άνθρωπο και μία μεμονωμένη, ακραία και αντιανθρώπινη ιδεολογία». 

Από την πλευρά του ο κ. Λασκαράκης επισημαίνει ότι τα μακροχρόνια προβλήματα που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Έβρου έχουν ρίζα. «Έχουμε και το σημαντικό πρόβλημα με τους μετανάστες, με ανθρώπους εδώ να τους κυνηγούν στους δρόμους και στα χωράφια, νομίζοντας πως έτσι επιτελούν το καθήκον τους στην πατρίδα. Δυστυχώς, είναι τραγική η ιστορία αυτή και τρέφει έναν εθνικισμό και έναν ρατσισμό απερίγραπτο, για τον οποίο όμως κανείς δεν κάνει κάτι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εδώ είμαστε μια περιοχή παραμεθόριος, που υφίσταται τις συνέπειες των κακών σχέσεων με την Τουρκία και μας δημιουργείται η εντύπωση πως οι αρχές θα μας αφήσουν στη μοίρα μας».

 

Έβρος: Έγιναν στάχτη πάνω από 935.000 στρέμματα

Σε μια περιοχή που δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα από τις πολλές μεγάλες φωτιές που ξέσπασαν φέτος στην Ελλάδα, τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι αποκαρδιωτικά.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus, πάνω από 935.000 στρέμματα κάηκαν στον Έβρο, στη μεγαλύτερη δασική φωτιά που έχει ξεσπάσει σε ευρωπαϊκό έδαφος τα τελευταία χρόνια.

Όπως αναφέρουν τα εν λόγω στοιχεία, από τα συνολικά 935.000 στρέμματα καμένης έκτασης, προσεγγιστικά:

  • 440.180 στρέμματα αφορούν δασικές εκτάσεις (47%)
  • 318.700 στρέμματα ήταν θαμνώδεις εκτάσεις (34%)
  • 81.140 καμένα στρέμματα ήταν αγροτικές εκτάσεις (9%)
ΕΒΡΟΣ Facebook Twitter
Φωτ.: meteo.gr

Έβρος: Τραγικός ο απολογισμός και για τη φωτιά στο δάσος της Δαδιάς

Μόλις έσβησε η μεγάλη φωτιά στον Έβρο, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε πως θα προχωρούσε σε μια πρώτη αποτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την καταστροφή που σημειώθηκε στο εθνικό πάρκο δάσους Δαδιάς - Λευκίμης Σουφλίου, με τα νούμερα πραγματικά να συγκλονίζουν.

Σε μια περιοχή που έσφυζε από ζωή, ο έλεγχος που έκανε ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων αποτυπώνει μια κατάσταση αποκαρδιωτική.

Ειδικότερα, όπως έδειξαν τα στοιχεία από δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης, που επιβεβαιώθηκαν με επιτόπια επαλήθευση, πάνω από το μισό δάσος της Δαδιάς έχει γίνει στάχτη.

ΕΒΡΟΣ Facebook Twitter
Φωτ.: ΥΠΕΝ

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του ελέγχου:

Συνολική έκταση εθνικού πάρκου: 424.248 στρέμματα

  • Καμένη έκταση: 245.299 στρέμματα (57,74%)
  • Άκαυτη έκταση: 178.949 στρέμματα (42,26%)

Σφοδρότητα πυρκαγιάς σε όλο το πάρκο

  • Υψηλή σφοδρότητα: 23,30%
  • Χαμηλή/μέση σφοδρότητα 34,44%
  • Άκαυτη έκταση: 42,26%

Έκταση που καταλαμβάνουν οι δύο πυρήνες (Ζώνες Α)

  • Άκαυτη έκταση: 42.709 στρέμματα (55,46%)
  • Καμένη έκταση: 34.294 στρέμματα (44,54%)

Σφοδρότητα πυρκαγιάς στους δύο πυρήνες

  • Υψηλή σφοδρότητα: 14,44%
  • Χαμηλή/μέση σφοδρότητα: 30,10%
  • Άκαυτη έκταση: 55,46%

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, στην εν λόγω έρευνα η υψηλή σφοδρότητα σημαίνει, επί της ουσίας, πως κάηκε όλη σχεδόν η βλάστηση και όλα τα δέντρα. Αντίστοιχα, η χαμηλή/μέση σφοδρότητα σημαίνει πως κάηκε μόνον ο υπόροφος (δηλαδή χαμηλοί θάμνοι και πόες) και τα χαμηλά σημεία των δέντρων ως τα 3 μέτρα ύψος, αλλά με υψηλό ποσοστό άκαυτων φύλλων και βελονών.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

παπιγκο

Ρεπορτάζ / Μικρό Πάπιγκο: Μπορεί ένα περιβαλλοντικό έργο να βλάπτει το περιβάλλον;

Αυτό ισχυρίζονται οι κάτοικοι του Mικρού Παπίγκου που έχουν πάει στα δικαστήρια την Περιφέρεια Ηπείρου για τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων που σχεδιάζει να κατασκευάσει στον ιστορικό οικισμό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα: Οι μεγάλες φιλοδοξίες και τα αγκάθια

Ρεπορτάζ / Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα: Οι μεγάλες φιλοδοξίες και τα αγκάθια

Η ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, η άφθονη, φθηνή και πράσινη ενέργεια, αλλά και ένα πακέτο επενδύσεων-μαμούθ, που αναμένεται να αγγίξει το μισό τρισεκατομμύριο ευρώ από το 2025 έως το 2050, είναι οι φιλόδοξοι στόχοι που θέτει τo Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Τι είναι αυτό το σχέδιο και γιατί μας αφορά όλους;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ανησυχώντας για τις «αξίες»

Λοξή Ματιά / Ανησυχώντας για τις «αξίες»

Για τους ανήσυχους πατριώτες και ταγούς μιας Ευρώπης των εθνικών αξιών, η κρίση της «μέσης οικογένειας» συνδέεται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, με τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, τις πολιτικές δικαιωμάτων ή την κουλτούρα του «γουοκισμού».
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
alimos

Ρεπορτάζ / ΣτΕ: Ξεκινά η μεγάλη μάχη για τα ύψη των κτιρίων

Δήμοι, πολίτες και οργανώσεις θα βρεθούν απέναντι στο υπουργείο Περιβάλλοντος, σε κατασκευαστικές εταιρείες και στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Η επικείμενη κρίση του ΣτΕ θα είναι καθοριστική για το παρόν και το μέλλον του αστικού περιβάλλοντος.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
δουκας ανδρουλακης

Οπτική Γωνία / Οι προκλήσεις και τα αδύναμα σημεία των δύο υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ

Τα αδύναμα σημεία των δύο υποψηφίων που πέρασαν στον δεύτερο γύρο είναι αρκετά. Θα καταφέρουν να αλλάξουν και να διορθώσουν ό,τι χρειάζεται για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν τις προηγούμενες μέρες και να μη χάσουν άλλη μια ευκαιρία;  
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ