Για την Ελλάδα που έχει γίνει αποδιοπομπαίος τράγος ώστε η Ευρώπη να κρυφτεί πίσω πίσω από ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, γράφει η Μonde. (Μόνο που από τη χαρά για το φιλελληνικό του κειμένου δεν προσέξαμε ότι το υπέγραφε ο Χάρης Παμπούκης).
Οπότε τώρα το βάζουμε στη σωστή του διάσταση, διότι είναι ο πρώην υπουργός που προσπαθεί αρθρογραφώντας στη γαλλική εφημερίδα να αντιστρέψει το δυσμενές κλίμα για τη χώρα μας.
Γράφει ο Χάρης Παμπούκης στη Μonde: “Της επιβλήθηκαν δημοσιονομικά σχέδια ανάκαμψης καταδικασμένα από την αρχή, επειδή δεν είχαν σχεδιαστεί σωστά, δεν ήταν καλά προετοιμασμένα και φυσικά εκτελέστηκαν ανεπαρκώς”.
Σημειώνει ότι η Ελλάδα βαφτίστηκε «ειδική περίπτωση» για να "φυλακίσει" η Ευρώπη το πρόβλημα σε μια περιορισμένη περιοχή επειδή, δεν είχε τα όπλα για να το αντιμετωπίσει. Χαρακτηρίζει δε αυτή τη ρητορική, το να αντιμετωπίζεις τον άλλο σαν λεπρό «απαράδεκτη, διότι είναι λάθος, άδικη και επικίνδυνη».
Επισημαίνει ότι είναι λάθος πως οι Έλληνες δεν έκαναν τίποτα. «Η Ελλάδα έχει κάνει μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια το 2010, μειώνοντας το έλλειμμά της κατά 5% μέσα σε ένα χρόνο. Σίγουρα η χώρα χρειάζεται διαρθρωτική μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος, της δημόσιας διοίκησης, της φορολογίας κλπ. Αλλά μπορεί μέσα σε δύο χρόνια να τα φτιάξει όλα μια χώρα που ήταν περιπλανώμενη για 30 χρόνια; Και υπό τις παρούσες συνθήκες με την επιλεγείσα μορφή ανάπτυξης, με την κοινωνική αστάθεια, το πολιτικό χάος, τη σοβαρή κατάθλιψη, για τι πράγμα μπορεί κάποιος να κατηγορήσει την Ελλάδα;».
«Προβάλλεται ο ισχυρισμός0-σημείωνει ο κ. Παμπούκης-ότι οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών δεν πρέπει να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματα της Ελλάδας. Βεβαίως…Όμως τα ελλείμματα του ενός δεν είναι τα πλεονάσματα του άλλου;. Και δεν θα έπρεπε οι ευρωπαίοι με τα χρήματα που χορηγούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της Ελλάδας ώστε να απελευθερωθούν από το βάρος της αλληλεγγύης;»
Είναι επικίνδυνο-γράφει στη Monde- να χαρακτηρίζεται μια χώρα ως παρίας. «Είναι μια ηθική ήττα. Σήμερα η Ελλάδα, αύριο ποιος θα είναι ο επόμενος; Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μοναδική ιστορία που «γέννησε» την Ευρώπη. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να τονιστεί η ελληνική συμβολή στη φιλοσοφία, τη δημοκρατία και η επιρροή της στην Ευρώπη και στον κόσμο.
Στη διάρκεια της μακράς ιστορίας της ήταν πάντα το σταυροδρόμι διαφόρων μαχών. Το Βυζάντιο ήταν το προπύργιο για τον εξ Ανατολής κίνδυνο και ήταν η ελληνική αντίδραση που συνετέλεσε στην ήττα της ναζιστικής Γερμανίας, για να αναφέρουμε μερικές από αυτές τις μάχες.
Στην πρώτη σύγκρουση της εποχής της παγκοσμιοποίησης η Ελλάδα είναι και πάλι στην πρώτη γραμμή. Εάν η Ευρώπη αντιμετωπίσει με αξιοπρέπεια την Ελλάδα, αυτό δεν θα είναι μόνο προς το συμφέρον της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να είναι ένας παρίας της Ευρώπης.»
σχόλια