Αρχάριος vegan; Ένας μίνι οδηγός για να το πάρεις απόφαση

Αρχάριος vegan; Ένας μίνι οδηγός για να το πάρεις απόφαση Facebook Twitter
Πάμε να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ξεκινώντας από το ότι η χορτοφαγία δεν είναι ένα πράγμα.
0


ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΙΣ το κρέας από τη διατροφή σου, αλλά ακόμα «δεν είσαι πολύ σίγουρος». Κι αν τελικά το κάνεις, τι είσαι; Vegeterian ή vegan; Ακόμα μπερδεύεις τους όρους. Ξέρεις ότι δεν είναι το ίδιο, αλλά δεν μπορείς να καταλάβεις ακριβώς τη διαφορά. Η αλήθεια είναι ότι ένα πολύ συχνό λάθος που κάνουμε σχεδόν όλοι είναι ότι πιστεύουμε πως βιγκανισμός (δηλαδή, αυστηρή ή ολική χορτοφαγία) σημαίνει να μην τρως τίποτε άλλο εκτός από λαχανικά, φρούτα και όσπρια.

Κι όμως, η αλήθεια είναι πως από καρυκεύματα μέχρι κέικ και από γλυκά μέχρι πίτσες, όλα τα αγαπημένα μας φαγητά μπορούν να γίνουν vegan. Το μόνο που χρειάζεται είναι plant-based υλικά: λαχανικά, φρούτα, όσπρια, σπόροι, δημητριακά και σιτηρά, αλλά και ξηροί καρποί που σε διάφορους συνδυασμούς και με ευφάνταστες παραλλαγές μπορούν να δημιουργήσουν μοναδικά πιάτα.

«Βιγκανισμός είναι ένας τρόπος ζωής που στοχεύει στο να αποκλείσει, στο μέτρο του δυνατού και εφικτού, όλες τις μορφές εκμετάλλευσης αλλά και βίας απέναντι στα ζώα για την παραγωγή τροφίμων, ειδών ένδυσης, αλλά και για κάθε άλλο σκοπό».

Πάμε, όμως, να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ξεκινώντας από το ότι η χορτοφαγία δεν είναι ένα πράγμα. Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τύποι. Vegan είναι αυτός που δεν καταναλώνει τίποτα ζωικό, ήτοι δεν τρώει κόκκινο κρέας, ψάρι ή πουλερικά, αυγά, γαλακτοκομικά, μέλι, ζελέ και γενικά οτιδήποτε έχει ζωική προέλευση. Και αυτή είναι η πιο μεγάλη διαφορά με τον vegetarian, που ενώ δεν τρώει καθόλου κρέας, μπορεί να έχει στη διατροφή του γαλακτοκομικά ή ακόμα και αυγά.

Ο pescatarian περιορίζει τη διατροφή του σε ψάρι και θαλασσινά, ο pollotarian τρώει μόνο πουλερικά και όχι κόκκινο κρέας, ψάρι ή θαλασσινά, ενώ, τέλος, flexitarian είναι εκείνος που ουσιαστικά επιχειρεί τη μετάβαση στον βιγκανισμό, μειώνοντας σταδιακά το κρέας και προσπαθώντας να αποκτήσει μια αμιγώς plant-based διατροφή. 

Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να επιλέξει να γίνει vegan ποικίλλουν, όπως και οι επιμέρους κατηγορίες της χορτοφαγίας: κάποιοι το κάνουν από απλή περιέργεια, άλλοι επειδή πιστεύουν (εσφαλμένα) πως με αυτόν τον τρόπο θα χάσουν βάρος και πολλοί απλώς για να ακολουθήσουν το trend της εποχής. Ωστόσο, όσοι αποφασίζουν να δουν σοβαρά τη συγκεκριμένη φιλοσοφία, το κάνουν για άλλους, βαθύτερους λόγους.

Άλλωστε, με βάση τον επίσημο ορισμό, όπως τον δίνει η αγγλική Vegan Society, «βιγκανισμός είναι ένας τρόπος ζωής που στοχεύει στο να αποκλείσει, στο μέτρο του δυνατού και εφικτού, όλες τις μορφές εκμετάλλευσης αλλά και βίας απέναντι στα ζώα για την παραγωγή τροφίμων, ειδών ένδυσης, αλλά και για κάθε άλλο σκοπό». Η στροφή σε έναν πιο πράσινο τρόπο ζωής είναι άλλος ένας σημαντικός λόγος, αφού η vegan διατροφή είναι ευεργετική και για το περιβάλλον, καθώς η παραγωγή φυτικών τροφών απαιτεί λιγότερο νερό και έχει χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από ό,τι η κτηνοτροφία. 

Φυσικά, ας μην παραγνωρίζουμε τα οφέλη για την υγεία, που, σύμφωνα με μελέτες, είναι πολλά και αποδεδειγμένα. Οι vegans παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης στο αίμα σε σύγκριση με όσους ακολουθούν διατροφή με ζωικά προϊόντα. Επιπλέον, η πρόσληψη φυτικών ινών και θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες και μέταλλα, είναι αυξημένη, ενώ η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών είναι σημαντικά περιορισμένη. Μοναδική προϋπόθεση η διατροφή να είναι πολύ καλά δομημένη, προκειμένου να εξασφαλίζει επαρκή ποσότητα ενέργειας, πρωτεΐνης και μικροθρεπτικών συστατικών για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Σε κάθε περίπτωση, να ξεκαθαρίσουμε πως το να γίνεις vegan δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα τρως πιο υγιεινά. Εκεί έξω υπάρχει πλέον αρκετό junk food με την ετικέτα «vegan», οπότε καλό είναι αυτά τα προϊόντα να τα απολαμβάνει κανείς με μέτρο. Μια σωστή vegan διατροφή πρέπει να είναι πλούσια σε ποικιλία τροφών και να περιλαμβάνει όλα τα είδη φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, δημητριακών, σπόρων, οσπρίων. Βέβαια, ειδικά σήμερα, που υπάρχει τεράστια ποικιλία προϊόντων σχετικών με τον βιγκανισμό, το να υιοθετήσεις ένα vegan lifestyle είναι μακράν πιο εύκολο. Από το 1944, όταν ο βιγκανισμός έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του, μέχρι σήμερα, που έχει αποκτήσει μέχρι και Παγκόσμια Ημέρα, την 1η Νοεμβρίου, πολλά έχουν αλλάξει. 

Οι άνθρωποι που υιοθετούν αυτό τον τρόπο ζωής αυξάνονται με όλο και πιο γοργούς ρυθμούς, ενώ παράλληλα εταιρείες κάθε είδους δημιουργούν vegan προϊόντα για να αντικαταστήσουν την παραδοσιακή χρήση ζωικών σε κάθε τομέα. Έτσι σήμερα βρίσκουμε από vegan καθαριστικά, καλλυντικά και παπούτσια μέχρι υποκατάστατα κρέατος, γαλακτοκομικών και αυγών – δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα που να μην υπάρχει και στη vegan εκδοχή του!

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ