Όλα στην Ελλάδα θυμίζουν εξαιρετικά, όσα συνέβαιναν στην Αργεντινή το 2001, γράφει ο Felix Salmon στο Reuters. «Το νέο πακέτο είναι απαραίτητο στη χώρα αλλά είναι επίσης και ανεπαρκές. Η ελληνική οικονομία έχει ήδη συρρικνωθεί κατά 16% και το ποσοστό αυτό συγκρίνεται μόνο με το 20% της Αργεντινής και το 29% των ΗΠΑ στη Μεγάλη Ύφεση».
Όπως γράφει, με την τρέχουσα πορεία το ελληνικό ΑΕΠ θα πέσει κατά 25-30%, κάτι που είναι ιστορικά πρωτοφανές. Κι αν δεν υπάρξει λίγο φως στο τούνελ , η κοινωνική αναταραχή θα επιδεινώνεται, η αξιοπιστία επίσης θα μειώνεται και οι εταίροι θα είναι όλο και πιο διστακτικοί να ρίχνουν χρήματα.
«Δεν θα πρέπει να επαναλαμβάνουμε τον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχει Plan B, όταν μια απαξιωμένη πολιτική οδηγεί τους Έλληνες να αντισταθούν σε μια ιστορία που δεν δουλεύει ή να επιλέξουν το χάος», σημειώνει ο Salmon. «Το μάθημα για το τι συνέβη στην Αργεντινή, θα πρέπει να είναι πάνω από το μυαλό»:
«Όταν το Αργεντινό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα ακόμη πακέτο λιτότητας, το ΔΝΤ συμφώνησε να αποδεσμεύσει δόση της χρηματοδότησης. Αλλά ήταν ήδη πολύ αργά καθώς επρόκειτο για ένα απαξιωμένο σχέδιο που υπονόμευσε τελικά το περαιτέρω κύρος του Ταμείου. Οι πολίτες της Αργεντινής απέσυραν τις καταθέσεις τους, η κυβέρνηση απέτυχε να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις και το πιο σημαντικό από όλα οι κοινωνικές και πολιτικές πιέσεις έφτασαν σε ένα οριακό σημείο».
Το περίεργο της ελληνικής κρίσης-τονίζει ο αρθρογράφος- είναι ότι οι Έλληνες εξακολουθούν να έχουν 150 δις στις τράπεζες αλλά αν η ιστορία επαναληφθεί, τότε οι καταθέτες θα πάρουν τα χρήματα τους και η βοήθεια που θα έρχεται στην Ελλάδα θα είναι μικρότερη από το ποσό που θα φεύγει από τις τράπεζες. «Η έλλειψη πιστώσεων και η ρευστότητα στη χώρα θα επιδεινώσουν την ύφεση και θα αυξήσουν τις κοινωνικές ταραχές. Τελικά, η Ελλάδα θα αφήσει το ευρώ με ένα χαοτικό τρόπο. Το υπολογίζω στα τέλη του καλοκαιριού».
«Και αυτό δεν είναι ένα Plan-B που επιθυμεί κάποιος πραγματικά. Το Δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα εξαφανιστεί με την έξοδο από το ευρώ, επομένως θα υπάρξει κλιμάκωση της υποτίμησης και του πληθωρισμού στην Ελλάδα».
Καταλήγοντας ο Salmon σημειώνει: «Η Ελλάδα δεν έχει το χρόνο που χρειάζεται για να εφαρμόσει τις αλλαγές που συνεπάγονται θεμελιώδη αναδιάρθρωση των παθογενειών του κράτους, όπως η απροθυμία των Ελλήνων να πληρώνουν φόρους. Αν δει κανείς τους διάφορους παράγοντες γύρω από την Ελλάδα , ομολογιούχους, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ελληνική κυβέρνηση, Έλληνες πολίτες, όλοι θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Πολύ φοβάμαι ότι πρόκειται να απογοητευτούν πάρα πολύ».