Σημάδια οικονομικής κατάρρευσης βλέπει στην Ελλάδα η Wall Street Journal λόγω των εκλογών αλλά και των αντιδράσεων των πολιτών που δεν θέλουν τα επώδυνα μέτρα. Η εφημερίδα σε εκτενές ρεπορτάζ της, κάνει λόγο για κατακερματισμό της χώρας μπροστά στις εθνικές εκλογές με κίνδυνο να μην είναι σε θέση να κάνει τις θυσίες που απαιτούνται για να παραμείνει στο ευρώ. Επισημαίνει επίσης ότι «οι εκλογές διαμορφώνονται ως δημόσια εξέγερση εναντίον του πολιτικού κατεστημένου που έχει στηρίξει τις πολιτικές λιτότητας, με τα δύο μεγάλα κόμματα που έχουν υποσχεθεί τις περικοπές σαν αγωνίζονται για την υποστήριξη των πολιτών». Στην άλλη πλευρά, η WSJ βλέπει ριζοσπαστικές ομάδες που κυμαίνονται από σοβιετικού τύπου κομμουνιστές μέχρι νεοναζί και κάνει λόγο για κίνδυνο πολιτικής αστάθειας που θα υπονομεύσει τις αλλαγές.
Στο ρεπορτάζ στο οποίο περιλαμβάνονται και γνώμες Ελλήνων πολιτών, ειδικών και πολιτικών για την κατάσταση περιλαμβάνεται και μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας όπου «τα σημάδια της οικονομικής κατάρρευσης είναι περισσότερο ορατά με τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό αστέγων χωμένων κάτω από κουβέρτες, μπροστά σε κλειστά καταστήματα, τις προσόψεις των οποίων εκτός από τα «ενοικιάζεται», στολίζουν και σπασμένα μάρμαρα.»
Στη συνέχεια γίνεται ανάλυση της πολιτικής των κομμάτων και των τάσεων που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις αλλά και παράθεση των υψηλών ποσοστών ανεργίας, πτωχεύσεων, ασθενειών και αυτοκτονιών. Η εφημερίδα στέκεται ακόμη στα επεισόδια που έγιναν σε διάφορες παρελάσεις της 25ης Μαρτίου και στις χιλιάδες αστυνομικούς που «κλείδωσαν» το Σύνταγμα για την παρέλαση.
Στο Βερολίνο αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σημειώνει η WSJ, οι πολιτικοί ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι οι Έλληνες πολιτικοί δεν θα μπορέσουν να εφαρμόσουν τα αντιλαϊκά διαρθρωτικά μέτρα. «Πολλοί φοβούνται ότι αν η Αθήνα δεν μπορέσει να τηρήσεις τις δεσμεύσεις της τότε ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση θα είναι η επΙστροφή και πάλι στην δραχμή, μια διέξοδο που βλέπουν ως το πιο πιθανό σενάριο οικονομολόγοι και πολιτικοί αναλυτές». «Αν αυτό συμβεί, τότε θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τον οικονομικό πανικό σε όλη την Ευρώπη και να βάλει δυνητικά σε κίνδυνο Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία», καταλήγει η αμερικανική εφημερίδα.
σχόλια