Καταρρέουν τα νοσοκομεία στη Γάζα– Πληροφορίες για θανάτους νεογνών στο Αλ-Σίφα

Καταρρέουν τα νοσοκομεία στη Γάζα– Πληροφορίες για θανάτους νεογνών στο Αλ-Σίφα Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Το νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και προμήθειες σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας και ανθρώπους που βρίσκονται παγιδευμένοι σε αυτό. 

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε στο X (πρώην Twitter) ότι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το Αλ Σίφα,  είναι χωρίς νερό εδώ και τρεις ημέρες και «δεν λειτουργεί πλέον ως νοσοκομείο». Αρκετές ανθρωπιστικές ομάδες δήλωσαν στο Associated Press ότι δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν το νοσοκομείο την Κυριακή.

Η τελευταία γεννήτρια έμεινε από καύσιμα το Σάββατο, με αποτέλεσμα να πεθάνουν τρία νεογνά και άλλοι τέσσερις ασθενείς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα που ελέγχεται από τη Χαμάς και επικαλείται ο Guardian. Τα δεκάδες πρόωρα νεογνά που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο Αλ Σίφα δεν μπορούν να μετακινηθούν με ασφάλεια, δήλωσε μια ανθρωπιστική οργάνωση.

Από την άλλη, ο Ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι τοποθέτησε 300 λίτρα καυσίμων κοντά στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της νύχτας για μια γεννήτρια έκτακτης ανάγκης που τροφοδοτεί τις θερμοκοιτίδες για πρόωρα μωρά και συντόνισε την παράδοση με τους αξιωματούχους του νοσοκομείου.

Ο Δρ Abu Saada, που εργάζεται στο νοσοκομείο, αναφέρει πως μια γεννήτρια καίει συνήθως 24.000 λίτρα καυσίμου την ημέρα για να λειτουργήσει τις γεννήτριές της. Ακόμη και με μία μόνο γεννήτρια σε λειτουργία, το νοσοκομείο εξακολουθεί να απαιτεί 9.000 έως 10.000 λίτρα, λέει.

Νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, ο ισραηλινός στρατός έδωσε μια ενημέρωση στα μέσα ενημέρωσης που έθιξε την κατάσταση στο νοσοκομείο Al-Shifa και τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στην περιοχή.

Οι IDF λένε ότι η Χαμάς εμποδίζει το προσωπικό του Αλ Σίφα να συλλέξει καύσιμα

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού, ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι το Ισραήλ «άνοιξε καθορισμένες διαδρομές» από νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα προς τα νότια και συνομιλούσε με αξιωματούχους του Αλ Σίφαγια να προσφέρει «βοήθεια για την ασφαλή μεταφορά των ασθενών και των τραυματιών».

Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ είναι «έτοιμο να βοηθήσει» να μεταφερθούν τα δεκάδες μωρά που φροντίζονται στο σημείο σε άλλο νοσοκομείο.

Επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό ότι ο Ισραηλινός Στρατός άφησε 300 λίτρα καυσίμωμ κοντά στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά ότι η Χαμάς «απέτρεπε και ασκούσε πίεση στο νοσοκομείο» να μην τα μαζέψει.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων από το υπουργείο Υγείας του θύλακα που ελέγχει η Χαμάς, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Κυριακή το βράδυ, τουλάχιστον 11.180 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 4.609 παιδιών, έχουν σκοτωθεί στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας αφότου ξέσπασε ο πόλεμος την 7η Οκτωβρίου.

Στην ισραηλινή πλευρά, οι αρχές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 1.200 νεκρούς, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχους, από την ημέρα της επίθεσης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο Ισραήλ.

Με πληροφορίες από Guardian, BBC

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επικρίσεις κατά των New York Times για την «αγιογραφία» Νασράλα: «Ήθελε 'ισότητα' για όλες τις θρησκείες»

Διεθνή / Επικρίσεις κατά των New York Times για την «αγιογραφία» Νασράλα: «Ήθελε "ισότητα" για όλες τις θρησκείες»

Στο άρθρο των New York Times δεν αναφέρεται τίποτα αρνητικό για τον Νασράλα, παρότι ήταν ο επικεφαλής μιας τρομοκρατικής οργάνωσης με πολύνεκρες επιθέσεις ανά τον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Πελικό: Το προφίλ των επτά βιαστών της Ζιζέλ που θα εξεταστούν αυτή την εβδομάδα

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Το προφίλ των επτά βιαστών της Ζιζέλ που θα εξεταστούν αυτή την εβδομάδα

Αυτή την εβδομάδα στο ποινικό δικαστήριο της Αβινιόν θα εξεταστούν επτά από τους 50 κατηγορούμενους για τους βιασμούς της Ζιζέλ Πελικό - Ένας από τους βιαστές της Ζιζέλ είναι ο γείτονας του ζεύγους Πελικό
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ