Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα επισκεφτείς τη Θεσσαλονίκη και το φαγητό είναι σίγουρα ένας από αυτούς. Μόνο που εδώ δεν μιλάμε απλώς για την επιθυμία να γευτείς νόστιμα πιάτα αλλά για τη βαθύτερη επαφή που δημιουργούν οι γεύσεις της Ελλάδας με τον ίδιο τον πολιτισμό, την ιστορία, αλλά και το μέλλον αυτής της χώρας.
Η Νέα Διαγώνιος, λοιπόν, στη Θεμιστοκλή Σοφούλη πλέον στην Καλαμαριά, θα μπορούσε να μπει στη λίστα με τα must visit σημεία για λόγους όχι μόνο γαστρονομικούς αλλά και πολιτισμικούς. Ο σεφ Ιωάννης Χαντακής για τρίτη χρονιά βραβεύτηκε ως ένας από τους καλύτερους Head Chef της Ευρώπης και δημιουργεί συνταγές που φέρουν τις μνήμες του παρελθόντος, ενώ ταυτόχρονα τιμούν τη θέση της Ελλάδας στον σύγχρονο γαστρονομικό χάρτη διεθνώς.Βασισμένο σε παραδοσιακά πιάτα που συνδέονται με τη φιλοσοφία του ελληνικού τραπεζιού, το μενού σε αγγίζει σε όλα τα επίπεδα και οι γεύσεις είναι τέτοιες που τις απολαμβάνεις με συγκίνηση.
Ένα εξαιρετικό πιάτο δεν έχει να κάνει πάντα με την πολυπλοκότητα των παρασκευών ή το πάντρεμα των τεχνικών, σχετίζεται και με τη φρεσκάδα των υλικών, την εποχικότητα των προϊόντων και την εκλεκτή επιλογή κάθε λεπτομέρειας που κάνει τη διαφορά. Το καταλαβαίνεις όταν γεύεσαι μια τόσο basic επιλογή όπως η χωριάτικη σαλάτα ή οι τηγανητές πατάτες, χειροποίητες και αρτυμένες με αλάτι και άγρια ρίγανη. Έπειτα είναι όλοι εκείνοι οι εμπνευσμένοι συνδυασμοί που σε εκπλήσσουν, όπως τα αλμυρά κανταΐφια γεμιστά με ανθότυρο Μυκόνου που συνοδεύονται από μαρμελάδα δαμάσκηνο αρωματισμένη με τσίπουρο ή τα κρητικά bao buns, μια εκδοχή με τραγανό χειροποίητο κοτόπουλο απάκι Κρήτης, κρέμα tofu, μαρμελάδα cranberry και ιαπωνικό αλάτι.
Η Νέα Διαγώνιος έχει κατακτήσει το βραβείο του καλύτερου Luxury Grill Restaurant της Ευρώπης στα παγκόσμια Luxury Restaurant Awards και αυτή η διάκριση δεν είναι καθόλου τυχαία. Η χοιρινή σταβλίσια μπριζόλα που μαρινάρεται για 24 ώρες σε κρητικό πετιμέζι, το μπέργκερ με μπιφτέκι black angus και χειροποίητη κέτσαπ από ντομάτα Σαντορίνης, το μοσχαρίσιο rib eye ή η εξαιρετική μπριζόλα T-bone είναι κάποια από τα grilled πιάτα που θα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις. Φυσικά, παραμένουν must try τα φημισμένα σουτζουκάκια, αφράτα και νόστιμα, αλλά και ο χειροποίητος χοιρινός γύρος που επανασυστήνει την παραδοσιακή μας κουζίνα.
Δεν είναι μόνο οι γεύσεις, η εξυπηρέτηση, η φιλική ατμόσφαιρα και εκείνη η υπέροχη θέα στον Θερμαϊκό που συνθέτουν την εμπειρία στη Νέα Διαγώνιο. Είναι και όλη η φιλοσοφία περί βιωσιμότητας που επικρατεί σε κάθε πρόταση. Πολλές από τις πρώτες ύλες έρχονται από ιδιόκτητες φάρμες ή μικρούς παραγωγούς, ενώ τα κρασιά που παρουσιάζει η οινική λίστα παράγονται σε κοντινούς αμπελώνες. Είναι όλα αυτά που κάνουν τη Νέα Διαγώνιο ένα εστιατόριο που τιμά την ελληνική γαστρονομία και φροντίζει να μην ξεχαστούν ούτε οι γεύσεις ούτε και η φύση απ’ όπου προέρχονται.
Θεμιστοκλή Σοφούλη 64A,54655 Θεσσαλονίκη, +30 2310 029085
- Facebook
- Twitter
- E-mail
0