Ισραήλ: Ο πόλεμος θα συνεχιστεί για «τουλάχιστον άλλους δύο μήνες»

Ισραήλ: Ο πόλεμος θα συνεχίσει για «τουλάχιστον άλλους δύο μήνες» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Τόσο ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, όσο και ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων διεμήνυσαν πως ο πόλεμος με τη Χαμάς θα συνεχιστεί μετά την εκεχειρία που θα τεθεί σε ισχύ στις 07:00 το πρωί της Παρασκευής

Ο μεν Γκάλαντ έκανε λόγο για «τουλάχιστον άλλους δύο μήνες» πολέμου με τη Χαμάς, ο δε εκπρόσωπος των IDF επεσήμανε πως ο έλεγχος του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας είναι μόνο η αρχή.

«Αυτή θα είναι μια σύντομη παύση. Όταν τερματιστεί, οι μάχες θα συνεχιστούν σθεναρά και θα δημιουργήσουν πίεση η οποία θα επιτρέψει την επιστροφή περισσότερων ομήρων», δήλωσε ο Γκάλαντ κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε στρατιώτες. «Αναμένονται μάχες για τουλάχιστον άλλους δύο μήνες», συμπλήρωσε. 

IDF: Θα προετοιμαστούμε για τις επόμενες φάσεις του πολέμου 

«Ο έλεγχος του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας είναι το πρώτο βήμα σε έναν μεγάλης διάρκειας πόλεμο και προετοιμαζόμαστε για τις επόμενες φάσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, Ντάνιελ Χαγκάρι. 

«Αυτή η συμφωνία δεν είναι το τέλος της διαδικασίας, αλλά απλά η αρχή της. Τις επόμενες ημέρες θα επικεντρωθούμε στις προετοιμασίες και την ολοκλήρωση των σχεδίων για τις επόμενες φάσεις», συμπλήρωσε. 

Ο εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι θα είναι περίπλοκη η διαδικασία παράδοσης των ομήρων και προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξουν αλλαγές ανά πάσα στιγμή. «Τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί μέχρι να συμβεί. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, μπορεί να προκύψουν αλλαγές ανά πάσα στιγμή», δήλωσε. 

Οι απελευθερώσεις ομήρων και κρατουμένων που θα γίνουν αύριο

Νωρίτερα σήμερα, το Κατάρ ανακοίνωσε πως η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα τεθεί σε ισχύ στις 07:00 το πρωί της Παρασκευής. Μερικές ώρες αργότερα, στις 16:00, η Χαμάς θα απελευθερώσει τους 13 πρώτους ομήρους, από τους συνολικά 50 που προβλέπει η συμφωνία. 

Μόλις βρεθούν σε ισραηλινό έδαφος, οι όμηροι θα μεταφερθούν με ελικόπτερο σε δύο νοσοκομεία κοντά στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το CNN. 

Αύριο θα απελευθερωθούν και 39 Παλαιστίνιοι που κρατούνται σε φυλακές στο Ισραήλ, ανέφερε η ίδια πηγή. Πρόκειται για άτομα που βρίσκονται σε δύο φυλακές νοτιοανατολικά της Χάιφα. 

Δεν είναι σαφές τι ώρα θα μεταφερθούν στη Δυτική Όχθη, αλλά ο αξιωματούχος δήλωσε ότι αυτό δεν θα γίνει προτού οι Ισραηλινοί παραλάβουν τους ομήρους.  

Αναφορές για πλήγμα σε σχολείο του ΟΗΕ 

Στην ενημέρωση που έκανε ο εκπρόσωπος των IDF νωρίς το βράδυ της Πέμπτης επεσήμανε πως οι ένοπλες δυνάμεις συνέχιζαν να επιχειρούν έως εκείνη την ώρα στη Λωρίδα της Γάζας. 

Λίγο αργότερα, υπήρξαν αναφορές για πλήγμα σε σχολείο του ΟΗΕ, στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια. Το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, έκανε λόγο για 27 νεκρούς και 93 τραυματίες. Τα διεθνή ΜΜΕ δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη από ανεξάρτητες πηγές τις πληροφορίες για πλήγμα στο σχολείο. 

Στο μεταξύ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν διοικητική των ναυτικών δυνάμεων της Χαμάς, τον Αμάρ Αμπού Τζαλάλα, σε αεροπορική επιδρομή στην Χαν Γιουνίς, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Γάζας.  

Με πληροφορίες από Guardian, CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Πελικό: «Λευκή πορεία» αλληλεγγύης στη Μαζάν για την Ζιζέλ

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: «Λευκή πορεία» αλληλεγγύης στη Μαζάν για την Ζιζέλ

Το Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί στη Μαζάν «Λευκή πορεία» αλληλεγγύης για τη στήριξη της Ζιζέλ Πελικό - Διαδηλωτές τραγούδησαν τον ύμνο του φεμινισμού «Le violeur, c'est toi» (Ο βιαστής είσαι εσύ) έξω από το δικαστήριο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αφγανιστάν: Νύφη - παιδί κέρδισε το δικαίωμα να χωρίσει αλλά οι Ταλιμπάν λένε ότι «δεν μετράει»

Διεθνή / Αφγανιστάν: Νύφη - παιδί κέρδισε το δικαίωμα να χωρίσει αλλά οι Ταλιμπάν λένε ότι «δεν μετράει»

Ο πατέρας της κανόνισε τον γάμο της με τον μέλλοντα σύζυγό της όταν το κορίτσι ήταν επτά ετών - Κατόρθωσε να χωρίσει, αλλά όταν οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία ακύρωσαν την απόφαση
LIFO NEWSROOM
Το Μιλάνο προσφεύγει κατά της «αηδιαστικής» απόφασης για μετονομασία του αεροδρομίου σε «Μπερλουσκόνι»

Διεθνή / Το Μιλάνο προσφεύγει κατά της «αηδιαστικής» απόφασης για μετονομασία του αεροδρομίου σε «Μπερλουσκόνι»

Ο δήμαρχος του Μιλάνου, Τζουζέπε Σάλα, ισχυρίστηκε ότι ο Σαλβίνι προχώρησε στην απόφαση χωρίς να εμπλέξει την SEA, την εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ ξεκίνησε χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο – «Με αμερικανική βόμβα Mark 84 εξοντώθηκε ο Νασράλα»

Διεθνή / Το Ισραήλ ξεκίνησε χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο – «Με αμερικανική βόμβα Mark 84 εξοντώθηκε ο Νασράλα»

Νωρίτερα, το λιβανέζικο Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι 14 διασώστες έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες δύο ημέρες σε ισραηλινές επιδρομές στα προπύργια της Χεζμπολάχ
LIFO NEWSROOM
Λίβανος: Καίριο πλήγμα στη Χεζμπολάχ από ισραηλινές επιθέσεις – Νεκροί άλλοι 20 αξιωματούχοι μαζί με τον Νασράλα

Διεθνή / Λίβανος: Καίριο πλήγμα στη Χεζμπολάχ από ισραηλινές επιθέσεις – Νεκροί άλλοι 20 αξιωματούχοι μαζί με τον Νασράλα

Παράλληλα, η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τον θάνατο του Ναμπίλ Καούκ, μέλους του κεντρικού συμβουλίου και διοικητή της μονάδας ασφαλείας της οργάνωσης, καθώς και του Άλι Καράκι, διοικητή του νότιου μετώπου της
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στην Αυστρία: Νίκη της ακροδεξιάς «δείχνουν» τα exit polls

Διεθνή / Εκλογές στην Αυστρία: Νίκη της ακροδεξιάς «δείχνουν» τα exit polls

Ο Χέρμπερτ Κικλ έχει προκαλέσει αντιδράσεις λόγω των θέσεών του για το προσφυγικό και τη χρήση του όρου "Volkskanzler" (καγκελάριος του λαού), που είχε χρησιμοποιηθεί από τους Ναζί για τον Αδόλφο Χίτλερ στη δεκαετία του 1930
LIFO NEWSROOM