Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε πανίσχυρος καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε ισχυρός καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα Facebook Twitter
0

Ένας καρδινάλιος που καταδικάστηκε για οικονομικά εγκλήματα από το Βατικανό ισχυρίζεται ότι μπορεί να λάβει μέρος στο επερχόμενο κονκλάβιο για την εκλογή του διαδόχου του πάπα Φραγκίσκου, παρά το γεγονός ότι αναφέρεται ως «μη εκλέκτορας».

Ο καρδινάλιος Τζοβάνι Άντζελο Μπέτσιου, κάποτε μία από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες στο Βατικανό, διατάχθηκε από τον πάπα Φραγκίσκο το 2020 να παραιτηθεί από τα «δικαιώματα και τα προνόμια» ενός καρδιναλίου αφού ενεπλάκη σε οικονομικό σκάνδαλο του Βατικανού. 

Ο Σαρδηνός καρδινάλιος κατείχε προηγουμένως τη θέση του "sostituto" (αντικαταστάτη) στη Γραμματεία του Κράτους της Αγίας Έδρας - ένα αντίστοιχο παπικό επιτελείο. Ο ρόλος αυτός προσέφερε στον Μπέτσιου προνόμια για να βλέπει τον πάπα και διέθετε τεράστια εξουσία σε όλη την κεντρική κυβέρνηση της Καθολικής Εκκλησίας. Αργότερα μετακινήθηκε σε μια θέση που διηύθυνε το τμήμα του Βατικανού για τη δημιουργία αγίων.

Ο Τζοβάνι Άντζελο Μπέτσιου καταδικάστηκε για υπεξαίρεση και απάτη το 2023 και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης πεντέμισι ετών. Είναι ο πρώτος καρδινάλιος που καταδικάζεται από το ποινικό δικαστήριο του Βατικανού. Όμως ο καρδινάλιος, ο οποίος πάντοτε υποστήριζε την αθωότητά του, άσκησε έφεση η οποία προς το παρόν εξετάζεται ακόμη. Του επιτρέπεται να συνεχίσει να ζει σε διαμέρισμα του Βατικανού όσο διαρκεί αυτή η διαδικασία.

Ενώ το γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας τον έχει καταχωρίσει ως «μη εκλέκτορας», ο Τζοβάνι Άντζελο Μπέτσιου δήλωσε σε εφημερίδα της Σαρδηνίας την Τρίτη ότι «δεν υπήρξε ρητή βούληση να με αποκλείσουν από το κονκλάβιο ούτε αίτημα για ρητή γραπτή παραίτησή μου». Η απόφαση για τη συμμετοχή του θα ληφθεί πιθανότατα από τον κοσμήτορα του Κολλεγίου των Καρδιναλίων, Τζιοβάνι Μπατίστα Ρε, και τον καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, ο οποίος θα επιβλέπει τις εργασίες του κονκλαβίου μέσα στην Καπέλα Σιξτίνα.

Το οικονομικό σκάνδαλο του Βατικανού και η αντίδραση του πάπα Φραγκίσκου

Η έρευνα για τον Μπέτσιου επικεντρώθηκε στην καταστροφική επένδυση της Αγίας Έδρας σε ένα ακίνητο στο Λονδίνο, με αποτέλεσμα να χαθούν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

Κατά τη διάρκεια της παποσύνης του, ο Φραγκίσκος προσπάθησε να καθαρίσει τα οικονομικά του Βατικανού και άλλαξε τον νόμο για να διασφαλίσει ότι ο Becciu, ως καρδινάλιος, θα μπορούσε να δικαστεί από δικαστήριο του Βατικανού. Παρόλο που ο Μπέτσιου έχασε τα δικαιώματα και τα προνόμιά του ως καρδινάλιος, τεχνικά δεν απομακρύνθηκε ποτέ από το Κολέγιο των Καρδιναλίων. Του επιτρέπεται να συμμετέχει στις συζητήσεις πριν από το κονκλάβιο.

Μόνο οι καρδινάλιοι κάτω των 80 ετών επιτρέπεται να ψηφίσουν σε παπικές εκλογές. Με την παρούσα κατάσταση, υπάρχουν 135 καρδινάλιοι με δικαίωμα ψήφου που θα συμμετάσχουν στο κονκλάβιο. Ο Μπέτσιου είναι 76 ετών και εξακολουθεί να είναι επιλέξιμος όσον αφορά την ηλικία του.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Η εισαγγελέας Σάνον Λούσι παρουσίασε την υπόθεση με ιδιαίτερα γλαφυρές περιγραφές των περιστατικών, τονίζοντας ότι ο Γουάινσταϊν, επί δεκαετίες, δρούσε «ως πύλη του Χόλιγουντ» και εκμεταλλευόταν τη θέση του για να εξαναγκάζει γυναίκες σε σεξουαλικές πράξεις
LIFO NEWSROOM
Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Η πρόταση για κατάπαυση πυρός και εδαφικές παραχωρήσεις - Το Κρεμλίνο δεν θεωρεί τελεσίγραφο την αμερικανική στάση και ζητά διαπραγματεύσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
LIFO NEWSROOM