Το Ισραήλ έλαβε τη λίστα των ομήρων που θα απελευθερώσει η Χαμάς σήμερα, δεύτερη ημέρα της εκεχειρίας.
Η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς τέθηκε σε ισχύ χθες και απελευθερώθηκαν 24 όμηροι. Η συμφωνία προβλέπει ότι η εκεχειρία θα διαρκέσεις τέσσερις ημέρες.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό τι ώρα θα απελευθερωθούν σήμερα οι επόμενοι όμηροι, ούτε ο αριθμός τους. Συνολικά, η συμφωνία προβλέπει ότι κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας θα αφεθούν συνολικά 50 από τους ανθρώπους που κρατά ομήρους η Χαμάς και 150 Παλαιστίνιοι που βρίσκονται σε ισραηλινές φυλακές.
Οι όμηροι που απελευθερώθηκαν χθες- 13 Ισραηλινοί, από τους οποίους κάποιοι έχουν διπλή υπηκοότητα, 10 Ταϊλανδοί και ένα άτομο από τις Φιλιππίνες- παραδόθηκαν στις αιγυπτιακές αρχές στο πέρασμα της Ράφα. Από εκεί, μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ προκειμένου να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια να συναντηθούν με τους συγγενείς τους.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, χθες απελευθερώθηκαν και 39 Παλαιστίνιες γυναίκες και ανήλικοι, που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές. Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι υπάρχει μια ρεαλιστική πιθανότητα να παραταθεί η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, συμπληρώνοντας πως η κατάπαυση του πυρός αποτελεί κρίσιμης σημασίας ευκαιρία για να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, 196 φορτηγά με τρόφιμα, νερό και ιατρικές προμήθειες μπήκαν στη Λωρίδα της Γάζας από τη Ράφα την Παρασκευή. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κονβόι αυτού του είδους, από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.
Συγκίνηση και αγωνία για τους ομήρους
Στην πρόσοψη του μουσείου Τέχνης του Τελ Αβίβ προβάλλονταν χθες το βράδυ φωτογραφίες χαμογελαστών προσώπων των ομήρων που αφέθηκαν ελεύθεροι, με τις λέξεις «γυρίζω σπίτι».
Κοντά στο νοσοκομείο Πέταχ Τικβά, σε προάστιο του Τελ Αβίβ, άνθρωποι επευφημούσαν με σημαίες του Ισραήλ στα χέρια, την ώρα που πλησίαζαν τα δύο ελικόπτερα με τους ομήρους.
«Είμαι ευτυχής που ξαναβρήκα την οικογένειά μου. Επιτρέπεται να αισθάνεσαι χαρά, επιτρέπεται να δακρύσεις. Είναι ανθρώπινο», είπε ο Γιόνι Άσερ, που υποδέχθηκε τη σύζυγό του Ντορόν και τις δυο κόρες τους, δύο και τεσσάρων ετών. «Αλλά δεν θα το γιορτάσω, δεν θα γιορτάσω προτού και οι τελευταίοι όμηροι να έχουν γυρίσει στα σπίτια τους», συμπλήρωσε.
Η μητέρα της συζύγου του σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Ο αδελφός του και ο σύντροφος της πεθεράς του κρατούνται ακόμη όμηροι. «Μας περιμένουν ακόμη δύσκολες μέρες», δήλωσε ακόμη ο Άσερ.
Σκηνές χαράς εκτυλίχθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου επέστρεψαν οι Παλαιστίνιοι που αποφυλακίστηκαν. Συγκεντρωμένοι τους υποδέχθηκαν με συνθήματα και σημαίες της Παλαιστίνης και κινημάτων, ενώ τα άτομα που αφέθηκαν ελεύθεροι αγκάλιαζαν την οικογένειά τους και αρκετοί έκλαιγαν στην αγκαλιά τους.
«Είμαι ευτυχής, αλλά η απελευθέρωσή μου έγινε με τίμημα το αίμα των μαρτύρων», είπε η 24χρονη Μάρα Μπακίρ, που έμεινε οχτώ χρόνια στη φυλακή για απόπειρα δολοφονίας Ισραηλινού συνοριοφύλακα.
«Πέρασα το τέλος της παιδικής μου ηλικίας και την εφηβεία μου στη φυλακή, μακριά από τους γονείς μου (...) αλλά έτσι είναι τα πράγματα με το κράτος που μας καταπιέζει και δεν αφήνει κανέναν μας ήσυχο», συμπλήρωσε.
Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ/ AFP