Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Επίθεση με 70 drones από τη Ρωσία- Σκόπιμη τρομοκρατία

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Σκόπιμη τρομοκρατία η ευρεία ρωσική επίθεση με drones εναντίον της Ουκρανίας Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Για ενέργεια σκόπιμης τρομοκρατίας από την πλευρά της Ρωσίας έκανε λόγο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την επίθεση 70 drones Shahed ιρανικης κατασκευής εναντίον της Ουκρανίας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε ότι η επίθεση των 70 drones, τα περισσότερα από τα οποία καταρρίφθηκαν, σημειώθηκε την ημέρα κατά την οποία η χώρα θυμάται τον λιμό Χολοντόμορ του 1932-33, όταν έχασαν τη ζωή τους αρκετά εκατομμύρια Ουκρανοί. Ήταν μια ενέργεια «σκόπιμης τρομοκρατίας. Η ρωσική ηγεσία είναι υπερήφανη για το γεγονός ότι μπορεί να σκοτώσει».

Τα περισσότερα drones είχαν στόχο το Κίεβο και προκάλεσαν τον τραυματισμό τουλάχιστον πέντε ανθρώπων. Επρόκειτο για τη χειρότερη επίθεση που έχει εξαπολυθεί με drones από την αρχή του πολέμου. Ξεκίνησε νωρίς σήμερα το πρωί και είχε στόχο διάφορες συνοικίες του Κιέβου, ενώ συνεχιζόταν καθώς ξημέρωνε. Συνολικά διήρκεσε έξι ώρες.

Εκπρόσωπος των τοπικών αρχών της ουκρανικής πρωτεύουσας δήλωσε στον κρατικό σταθμό Suspile ότι τουλάχιστον 40 drones έχουν καταρριφθεί. Σύμφωνα με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, καταρρίφθηκαν 71 drones, «τα περισσότερα από τα οποία καταστράφηκαν στην περιοχή του Κιέβου», καθώς και ένας πύραυλος.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο επεσήμανε στο Telegram ότι από την επίθεση τραυματίστηκαν πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα 11χρονο κορίτσι, και προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε κτίρια σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας. Ο ίδιος πρόσθεσε πως συντρίμμια από ένα drone που καταρρίφθηκε προκάλεσαν πυρκαγιά σε παιδικό σταθμό.

Ο στόχος της επίθεσης δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρος, αλλά η Ουκρανία προειδοποιεί τις τελευταίες εβδομάδες ότι η Ρωσία θα επιδιώξει για μία ακόμη φορά να πλήξει τις ενεργειακές υποδομές της χώρας, όπως είχε κάνει και πέρυσι τον χειμώνα. Το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι σχεδόν 200 κτίρια στο Κίεβο, εκ των οποίων τα 77 είναι κτίρια κατοικιών, έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω της επίθεσης. «Φαίνεται ότι σήμερα ακούσαμε την εισαγωγή. Το πρελούδιο της χειμερινής περιόδου», σχολίασε ο Σέρχιι Φούρσα ένας γνωστός Ουκρανός οικονομολόγος στο Facebook.

Υπενθυμίζεται πως η ουκρανική ηγεσία έχει παρομοιάσει ξανά στο παρελθόν το Χολοντόμορ με την τρέχουσα ρωσική εισβολή. Να σημειωθεί πως η Ουκρανία και περισσότερες από 30 ακόμη χώρες αναγνωρίζουν το Χολοντόμορ ως γενοκτονία του ουκρανικού λαού από τη Σοβιετική Ένωση, στην οποία ανήκε τότε η Ουκρανία, καθώς προσπάθησε να καταστείλει την επιθυμία της για ανεξαρτησία.

Από την πλευρά της, η Μόσχα αρνείται ότι οι θάνατοι αυτοί προκλήθηκαν από μια σκόπιμη πολιτική γενοκτονίας και επισημαίνει ότι Ρώσοι αλλά και άλλες πολίτες άλλων εθνοτήτων υπέφεραν επίσης από τον λιμό.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Αυτές είναι οι τρεις «νίκες» που χρειάζεται η Ουκρανία στο διεθνές μέτωπο

Για τις τρεις βασικές «νίκες» που πρέπει να επιτύχει η Ουκρανία στο εξωτερικό έκανε λόγο χθες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πρόκειται για την έγκριση μεγάλων πακέτων βοήθειας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ και την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ουκρανίας στο ευρωπαϊκό μπλοκ. Ο Βολοντίμρ Ζελένσκι τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως «χρειαζόμαστε τρεις νίκες. Η πρώτη είναι η νίκη στο αμερικανικό Κογκρέσο. Είναι μια πρόκληση, δεν είναι εύκολο, αλλά η Ουκρανία κάνει τα πάντα».

Στη συνέχεια, Ουκρανός πρόεδρος, αναφερόμενος στη βοήθεια που έχει ανακοινώσει το μπλοκ, αλλά δεν έχει εγκριθεί, αφού προς το παρόν η Ουγγαρία εκφράζει την αντίθεσή της, είπε πως «το δεύτερο είναι ότι χρειαζόμαστε βοήθεια από την ΕΕ για το πακέτο των 50 δισεκ. ευρώ». Και τέλος, είπε πως το «τρίτο είναι να ξεκινήσουμε διάλογο για τη μελλοντική μας ένταξη».

Το Κίεβο ελπίζει οι ηγέτες των ΕΕ να συμφωνήσουν κατά τη σύνοδο κορυφής τους στις 14 και 15 Δεκεμβρίου να ξεκινήσει επισήμως η μακρά διαδικασία των διαπραγματεύσεων με στόχο την ένταξη της Ουκρανίας στο μπλοκ, κάτι που, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, θα είναι καλό για να αναπτερωθεί το ηθικό των Ουκρανών.

Οι εν λόγω δηλώσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγινα στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Λετονό πρόεδρο Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, ο οποίος δήλωσε πεπεισμένος ότι θα εγκριθεί το νέο πακέτο βοήθειας της ΕΕ, αν και πρόσθεσε ότι ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερος καιρός από όσος αναμενόταν.

Να σημειωθεί πως 20 μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αρχίσει να επικρατεί κούραση στις σχέσεις της Δύσης με το Κίεβο. Η Ουκρανία εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην παροχή στρατιωτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας από τους Δυτικούς συμμάχους.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε τον προηγούμενο μήνα από το Κογκρέσο να εγκρίνει βοήθεια ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο, αλλά η βοήθεια αυτή δεν περιελήφθη στον νομοσχέδιο που εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό εγείρει ανησυχίες ότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό. Την ίδια ώρα, ομάδα των Ρεπουμπλικάνων είναι αντίθετη στην αποστολή νέας βοήθειας στην Ουκρανία, καθώς εκτιμά ότι τα χρήματα αυτά θα πρέπει να δαπανηθούν για τους Αμερικανούς φορολογούμενους. Ωστόσο η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών εξακολουθούν να στηρίζουν την παροχή βοήθειας στο Κίεβο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM