Στη Bayer Ελλάς, η γυναικεία ενδυνάμωση δεν είναι απλά στόχος- όπως διαπιστώσαμε, εφαρμόζεται καθημερινά
«Είναι οι γυναίκες ίσες με τους άντρες στον χώρο εργασίας; Νομίζουμε πως ακόμα όχι. Μπορεί αυτό να αλλάξει; Ναι»! Και η Bayer Ελλάς φαίνεται να το γνωρίζει και να το εφαρμόζει.
ADVERTORIAL
Για να αποκτήσουν οι γυναίκες ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην εργασία μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2095 κι αυτό δεν είναι απλά μια ακόμη ζοφερή πρόβλεψη, αλλά μια άκρως ρεαλιστική εξέλιξη αν συνεχιστούν οι σημερινοί ρυθμοί εξάλειψης των ανισοτήτων. Γιατί μπορεί τα Ηνωμένα Έθνη (UN Women) να όρισαν το 2030 ως έτος-ορόσημο, στο οποίο θα πρέπει να έχει επιτευχθεί, παγκοσμίως, η πλήρης ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα (Planet 50-50 for gender equality), αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα εξελίσσεται πολύ διαφορετικά.
Τα στερεότυπα υπάρχουν, όμως, για να καταρρίπτονται και η Bayer Ελλάς έρχεται τώρα να κάνει τη διαφορά σε μία κοινωνία που μοιάζει να «αγκομαχάει» σε ζητήματα σεβασμού απέναντι στις γυναίκες, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως τα έμφυλα στερεότυπα στον χώρο εργασίας πρέπει και κυρίως μπορούν να ξεπεραστούν. Βασικό ρόλο σε αυτό παίζει η ενδυνάμωση των γυναικών. Κι αυτό πρακτικά δεν σημαίνει τίποτα άλλο, παρά ελπίδα- ελπίδα πως το gender diversity σταδιακά παύει να είναι ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» που προσποιούμαστε πως δεν βλέπουμε.
Επομένως το ερώτημα που τελικά προκύπτει είναι ένα: «Είναι οι γυναίκες ίσες με τους άντρες στον χώρο εργασίας; Ακόμα όχι. Μπορεί αυτό να αλλάξει; Ναι». Η Bayer Ελλάς εφαρμόζει ακριβώς αυτό μέσα από πρωτοβουλίες που ενδυναμώνουν τις γυναίκες στον χώρο εργασίας, προστατεύουν τη μητρότητα και τις στηρίζουν σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους εντός και εκτός του εργασιακού περιβάλλοντος.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει η Αγγέλικα Τζέμου, Head of HR & Μέλος ΔΣ της Bayer Ελλάς, «Μέσω πολιτικών, πρακτικών και συνεργασιών εγγυώμεθα τη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος που προάγει την ισότητα των φύλων, προωθεί τη συμμετοχή των γυναικών στη λήψη αποφάσεων και διασφαλίζει τη διαφάνεια. Αποτέλεσμα των προσπάθειών μας είναι η ισότητα στα μισθολογικά κριτήρια, που επέδειξε πρόσφατη έρευνα αμοιβών και παροχών που πραγματοποιήσαμε, καθώς και το 45% της γυναικείας εκπροσώπησης στις ανώτερες διοικητικές μας θέσεις έναντι του 32% που καταγράφεται σήμερα στη χώρα μας. Στόχος μας, η δημιουργία ενός βιώσιμου κόσμου με ίσες ευκαιρίες για όλους».
Παράλληλα, η εταιρεία τρέχει και ένα ειδικό πρόγραμμα το Women Mentorship @ Bayer, που στηρίζει την ατομική ενδυνάμωση των γυναικών στη διαδρομή τους για να αναρριχηθούν σε ηγετικές θέσεις με σημαντική ήδη αποτελεσματικότητα. Γι' αυτό ακριβώς η Bayer Ελλάς έχει αποφασίσει να παρέχει ίσες ευκαιρίες για εκπαίδευση και κατάρτιση που ενισχύουν τις δεξιότητες και την εμπειρία όλων των εργαζομένων, τηρώντας πιστά μια διαφανή και ισότιμη διαδικασία πρόσληψης και προαγωγών.
Επιπλέον, γενικότερα η εταιρεία, εφαρμόζει καθημερινά στοχευμένες πολιτικές κι ενέργειες που παρέχουν ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς:
— Συμβούλιο για τη Συμπερίληψη και τη Διαφορετικότητα: Το λεγόμενο DE&I Council, που έχει συστήσει η εταιρεία και έχει ως κύριο στόχο την προώθηση των θεμάτων Συμπερίληψης και Διαφορετικότητας, καθώς και την ανάπτυξη και εφαρμογή τοπικών σχεδίων δράσης. Στο πλαίσιο της δράσης του οργανώνει ενημερωτικές ημερίδες ενώ, παράλληλα, αρθρογραφεί και μοιράζεται με τους εργαζόμενους νέα δεδομένα και πληροφορίες ή και προσωπικές ιστορίες διαφορετικότητας και συμπερίληψης.
— Πολιτική για γονεϊκή άδεια πέραν του νόμου: Άλλη μία πρωτοβουλία της Bayer Ελλάς που μετρά ήδη τρία χρόνια με στόχο να εξαλείψει το άγχος των γυναικών που επιστρέφουν ξανά στην εργασία, μετά την τεκνοποίηση ή υιοθεσία. Εκτός, λοιπόν, από τις διατάξεις για την άδεια μητρότητας, που προβλέπει η εργατική νομοθεσία και τους 9 μήνες άδειας ΔΥΠΑ, οι εργαζόμενες μητέρες της εταιρείας που τεκνοποιούν ή – όπως ειδικά προβλέπει η Bayer- και εάν υιοθετούν, μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλους 2 μήνες, πλήρως αμειβόμενους από την εταιρεία.
Και να σημειωθεί εδώ, πως η πρωτοπορία της παροχής αυτής είναι πως δε σταματά στις γυναίκες, αφού δίνει επίσης και στους άνδρες συναδέλφους τους την ευκαιρία να είναι με την οικογένειά τους όσο περισσότερο χρόνο γίνεται σ’ αυτήν την τόσο σημαντική στιγμή στη ζωή τους. Με την αυξημένη άδεια πατρότητας, ένας πατέρας μπορεί να πάρει έως και 2 μήνες άδεια, με πλήρεις αποδοχές, μετά τη γέννηση ή υιοθεσία ενός παιδιού. Επιπρόσθετα, προσφέρει στους νέους γονείς και 10 ώρες Συμβουλευτικής υποστήριξης γονέων.
— Ευέλικτα ωράρια εργασίας: Οι εργαζόμενοι καλούνται σήμερα να διαχειριστούν πολλαπλούς ρόλους τόσο στην εργασία τους όσο και στην προσωπική τους ζωή. Γι' αυτό η Bayer Hellas τούς δίνει τη δυνατότητα να διαλέξουν πότε τους εξυπηρετεί και για πόσο χρόνο να εργαστούν από τον χώρο του γραφείο ή του σπιτιού τους, προάγοντας ταυτόχρονα με αυτόν τον τρόπο τη συνεργασία, την ενδυνάμωση, την εμπιστοσύνη και την ισότητα.
— Ασφάλεια και καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης: Ένας από τους πυλώνες της φιλοσοφίας της Bayer Ελλάς είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων και του εκφοβισμού. Λογικό κι επόμενο, λοιπόν, να έχει θεσπίσει μεταξύ άλλων σαφείς πολιτικές και διαδικασίες για να προάγει την ισότητα και τον σεβασμό προς όλους στην εργασία (Fairness & Respect at work policy). Παράλληλα, παρέχει, επίσης, μια ανώνυμη 24ωρη γραμμή επικοινωνίας που ονομάζεται Speak-up για τους εργαζόμενους που είτε έχουν δει, αντιμετωπίζουν ή έχουν δεχθεί οποιασδήποτε μορφή παρενόχληση ώστε να ζητήσουν βοήθεια.
— Πολιτική ευημερίας: Η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι κατά κανόνα ένας δυσεπίλυτος γρίφος. Γι' αυτό η Bayer Hellas δημιούργησε ένα Wellbeing Manual που αναδεικνύει όλες τις παροχές της εταιρείας με στόχο την ενδυνάμωση αυτής της ισορροπίας αλλά κι έναν Οδηγό Συμπεριληπτικής Επικοινωνίας ώστε να ενθαρρύνει έναν τρόπο επικοινωνίας που σέβεται και αποδέχεται τον καθένα από εμάς.
— Εργαστήρια «DE&I Labs»: Προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους εργαζομένους της και να τους κάνει πρεσβευτές σε έναν καλύτερο, πιο ισότιμο και συμπεριληπτικό κόσμο, η Bayer Ελλάς οργανώνει εργαστήρια με ευρεία θεματολογία πάνω στη Γυναικεία Ενδυνάμωση, τον Σεξουαλικό Προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.
— #IAmRemarkable: Διαδραστικό σεμινάριο, με την υποστήριξη της Google, που στόχο έχει να αλλάξει την αντίληψη γύρω από την αυτοπροβολή και να βοηθήσει τους εργαζόμενους να αγκαλιάσουν τις μοναδικές τους ικανότητες, ενθαρρύνοντάς τους να απελευθερωθούν από τα εμπόδια, που μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξη και την επιτυχία του.
Με ευρεία και ολοκληρωμένη προσέγγιση, στην Bayer Ελλάς, η ισότητα σε όλα τα επίπεδα δεν είναι απλά στόχος, είναι πραγματικότητα που ζει καθημερινά μέσα από τις πρακτικές και τις πρωτοβουλίες της αλλά και της στήριξης των ανθρώπων της σε κάθε πτυχή της ζωής τους, εντός και εκτός του εργασιακού περιβάλλοντος.