Το Netflix δεν φημίζεται για τη γενναιοδωρία του απέναντι στους παραγωγούς. Κι, όμως, αυτή τη φορά, ήταν περίεργα χαλαρό με τα 55 εκατομμύρια δολάρια που έδωσε στον σκηνοθέτη Carl Rinsch, ο οποίος σπατάλησε μέρος αυτών σε κρυπτονομίσματα και Rolls-Royce.
Ο λόγος, μάλιστα, για τον οποίο το Netflix κυνήγησε το έργο του παραμένει ασαφής. Αν και είχε μερικά επιτεύγματα σε διαφημίσεις και ταινίες μικρού μήκους, το σκηνοθετικό του ντεμπούτο σε μεγάλου μήκους ταινία, το «47 Ronin» με τον Κιάνου Ριβς, ήταν μια τεράστια αποτυχία. Οι κριτικοί κατακεραύνωσαν την ταινία και τη θεώρησαν ως μία από τις πιο καταστροφικές εισπρακτικές αποτυχίες του 2013. Επιπλέον, προέκυψαν αναφορές ότι η παραγωγή ήταν προβληματική λόγω της σύγκρουσης του Rinsch με τα στελέχη του στούντιο.
Η πλατφόρμα πλήρωσε το ιλιγγιώδες ποσό των 55 εκατομμυρίων δολαρίων στον σκηνοθέτη για να δημιουργήσει μια σειρά επιστημονικής φαντασίας. Ωστόσο, η μεγάλου προϋπολογισμού σειρά δεν έγινε ποτέ. Ο Rinsch ξόδεψε τα χρήματα και το Netflix έχασε 55 εκατομμύρια δολάρια χωρίς να έχει να επιδείξει ούτε ένα επεισόδιο.
Το Netflix πλήρωσε εκατομμύρια για μια σειρά από έναν ριψοκίνδυνο σκηνοθέτη
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η «οδύσσεια» του Netflix με τον Rinsch ξεκίνησε το 2018. Εκείνη την εποχή αυτός και η τότε σύζυγός του Gabriela Rosés Bentancor εργάζονταν πάνω σε μια σειρά επιστημονικής φαντασίας.
Έχοντας ανάγκη από χρηματοδότηση, άρχισαν να προωθούν την ιδέα σε στούντιο με την ελπίδα να «βγουν» έστω και για μια σεζόν. Η σειρά αφορούσε τη δημιουργία μιας φυλής ανθρωπόμορφων όντων που ονομάζονταν Organic Intelligent. Εκείνη την εποχή, η πλατφόρμα βρισκόταν σε έξαρση και αναζητούσε απεγνωσμένα τέτοιο περιεχόμενο.
Ως εκ τούτου, το έργο του ξεκίνησε έναν πόλεμο προσφορών, με πολυάριθμους streamers να προσπαθούν να αρπάξουν το έργο. Τελικά, το Netflix κέρδισε αφού συμφώνησε να πληρώσει 61,2 εκατομμύρια δολάρια για τα δικαιώματα της σειράς.
Το Netflix όχι μόνο ξόδεψε εκατομμύρια για να αποκτήσει τη σειρά του, αλλά του έδωσε και τον απόλυτο έλεγχο της δημιουργικής διαδικασίας και του προϋπολογισμού.Του έδωσε ακόμη και το τελικό κόψιμο, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε επεξεργασία ή αλλαγή έπρεπε να εγκριθεί ρητά από τον ίδιο.Ο σκηνοθέτης ουσιαστικά πήρε την ευκαιρία και τα δικαιώματα να δημιουργήσει το όραμά του, κάτι που ακόμα και καταξιωμένοι και βραβευμένοι σκηνοθέτες δεν έχουν συχνά. Αυτό ήταν ένα μεγάλο ρίσκο, δεδομένου του παρελθόντος του.Παρόλα αυτά, η σειρά πήρε επίσημα τον τίτλο «Conquest» και κατευθύνθηκε στη Βραζιλία για γυρίσματα. Στη συνέχεια, όλα κατέρρευσαν.
Μέχρι το 2020, η σύζυγός του είχε καταθέσει αίτηση διαζυγίου λόγω της συμπεριφοράς του που φέρεται να είχε γίνει επιθετική απέναντί της.Η ψυχική του υγεία επιδεινώθηκε τόσο πολύ που κάποια στιγμή υπήρξε παρέμβαση για να οδηγηθεί σε κέντρο αποτοξίνωσης. Εν τω μεταξύ, η εταιρεία δεν είχε καν το τελικό σενάριο για την σειρά Conquest. Το Netflix του είχε στείλει 44,3 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία εν τέλει ξοδεύτηκαν και οδήγησαν τον Rinsch να απαιτήσει περισσότερα χρήματα.
Παρά τα προβλήματα και την έλλειψη προόδου, το Netflix του έδωσε επιπλέον 11 εκατομμύρια δολάρια.Από το ποσό αυτό, μετέφερε 10,5 εκατομμύρια δολάρια στον προσωπικό του λογαριασμό και ξόδεψε τα περισσότερα σε ριψοκίνδυνα στοιχήματα, μετοχές και κρυπτονομίσματα.Αγόρασε επίσης έναν ολόκληρο «στόλο από Rolls-Royce». Το αποκορύφωμα είναι ότι ο δημιουργός ζητά ακόμα και σήμερα 14 εκατομμύρια δολάρια.
Ο Thomas Cherian, εκπρόσωπος του Netflix, δήλωσε ότι η εταιρεία είχε παράσχει σημαντική χρηματοδότηση και άλλη υποστήριξη στη σειρά του Rinsch, αλλά «μετά από πολύ χρόνο και προσπάθεια, κατέστη σαφές ότι δεν επρόκειτο ποτέ να ολοκληρώσει το έργο που συμφώνησε να κάνει, και έτσι διαγράψαμε το έργο».
Με πληροφορίες από New York Times, themarysue