Στην κοινή πρόταση Γερμανίας και Γαλλίας να επαναφέρουν προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορα ως μέσο «έσχατης ανάγκης» αναφέρεται σε άρθρο του το περιοδικό Spiegel. Το περιοδικό επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα καταστρέψει ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα της ευρωπαϊκής ενότητας και ίσως να συμβάλει ακόμη και στη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως γράφει το Spiegel, Γερμανία και Γαλλία δείχνουν να έχουν πάρει το θέμα πολύ σοβαρά αυτή τη φορά. Την περασμένη εβδομάδα στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι δύο χώρες αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια συζήτηση για την επαναφορά των εθνικών συνοριακών ελέγχων, εντός της Ζώνης Σένγκεν. Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, έγραψε ότι ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών κ. Hans-Peter Friedrich και ο Γάλλος ομόλογός του Claude Guéant, συνέταξαν μια επιστολή προς τους συναδέλφους τους με την οποία καλούν τις κυβερνήσεις να ελέγξουν τα σύνορα τους ως «ένα ύστατο μέτρο και για περιορισμένο χρονικό διάστημα».
Φυσικά, γράφει το περιοδικό, ακούγοντας κανείς για περιορισμένο χρονικό διάστημα υποθέτει ότι δεν κινδυνεύει μια σημαντική παράμετρος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Όμως, όπως σημειώνει, η σύσταση δεν είναι καθόλου ακίνδυνη και θα ρίξει την Ευρώπη δεκαετίες πίσω. Από το 1995 οι πολίτες των χωρών στη ζώνη της Σέγκεν έχουν συνηθίσει να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της Ε.Ε. Μετά το ευρώ, η ελεύθερη κυκλοφορία είναι ίσως το ισχυρότερο σύμβολο της ευρωπαϊκής ενότητας.
«Και το γεγονός ότι αυτή η πρόταση έρχεται στο μέσο της γαλλικής προεκλογικής εκστρατείας την καθιστά ακόμη πιο ύποπτη αφού ο Σαρκοζί με την πλάτη στον τοίχο «τρίζει τα δόντια» στους μετανάστες». Για το Spiegel όμως, ο Γερμανός υπουργός θα πρέπει να απαντήσει τι του προκάλεσε αυτή την αλλαγή. «Όταν η Δανία απειλούσε ότι θα επαναφέρει τους διασυνοριακούς ελέγχους αυτός ο ίδιος ήταν που προειδοποιούσε τους Δανούς. Τώρα παίζει αυτό το λαϊκίστικο παιχνίδι για τον εαυτό του».
Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το σύστημα Σένγκεν, δεν είναι τέλειο. «Με την προς ανατολάς διεύρυνση της ΕΕ, τα εξωτερικά σύνορα της έχουν γίνει πιο ευάλωτα. Οι προβληματικοί τομείς είναι γνωστοί: η Ελλάδα που δεν προφυλάσσει επαρκώς τα σύνορα της με την Τουρκία. Η Ιταλία που επιτρέπει στους πρόσφυγες να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε γειτονικές χώρες. Κάτι τέτοιο παραβιάζει τη Σέγκεν που προβλέπει ότι οι μετανάστες πρέπει να λαμβάνουν μέριμνα από τη χώρα στην οποία φτάνουν».
Σύμφωνα με το Spiegel, δύο αυτά προβλήματα είναι επιλύσιμα χωρίς να χρειαστεί να αποδυναμωθεί η ελεύθερη κυκλοφορία. «Μπορεί να ενισχυθεί η προστασία των συνόρων και να βρεθεί ένα καλύτερος τρόπος να μοιράζονται οι πρόσφυγες εντός της ΕΕ. Απαιτείται μόνο πολιτική βούληση. Δεν πρέπει να επιτραπούν λαϊκίστικοι χειρισμοί που με δεδομένη την κρίση του ευρώ, μπορούν να επιταχύνουν περαιτέρω την τάση επανεθνικοποίησης». Όπως υποστηρίζει το Spiegel οδηγείται κανείς στο συμπέρασμα ότι η επιστολή των δύο υπουργών είναι κάτι παραπάνω από συμβολική. «Θέλουν να καταστήσουν σαφές πως οι κυβερνήσεις φέρουν την ευθύνη για τα σύνορα τους και να τα σφραγίσουν για πάντα, αν είναι απαραίτητο.
Αυτό είναι και μια επίδειξη δύναμης κατά της Κομισιόν η οποία πρόσφατα υποστήριξε το δικαίωμα να έχει άποψη για τους διασυνοριακούς ελέγχους. Αλλά αυτή η συμβολική πράξη θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες. Πρόκειται για μια υποτροπή στον τύπο της εθνικιστικής σκέψης, μια επιστροφή στο παρελθόν. Και αυτό μας φέρνει στο νου μια χώρα που η ηπειρωτική Ευρώπη γελάει με την εμμονή της με τα σύνορα της… Τη Μεγάλη Βρετανία».
σχόλια