Η Ρωσία εντείνει τις στρατιωτικές της προετοιμασίες με την κατασκευή νέων στρατιωτικών βάσεων και την αύξηση των στρατευμάτων κοντά στα σύνορά της με χώρες του ΝΑΤΟ, δημιουργώντας νέες ανησυχίες στην Ευρώπη.
Η στρατηγική της Ρωσίας φαίνεται να έχει σκοπό να αντιμετωπίσει την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας της Δύσης στην περιοχή και να προετοιμάσει τη Ρωσία για μια πιθανή σύγκρουση με τις νατοϊκές δυνάμεις.
Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική ενίσχυσης των στρατιωτικών υποδομών, της στρατολόγησης και της παραγωγής όπλων.
Ρωσία: Κατασκευή στρατιωτικών βάσεων κοντά στα σύνορα
Στη ρωσική πόλη Πετρόζαβοντσκ, 100 μίλια ανατολικά από τα σύνορα με τη Φινλανδία, στρατιωτικοί μηχανικοί κατασκευάζουν νέες στρατιωτικές βάσεις. Το Κρεμλίνο σχεδιάζει να δημιουργήσει μια κεντρική στρατηγική διοίκηση που θα επιβλέπει τις δραστηριότητες δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών. Αυτοί οι στρατιώτες, οι οποίοι πολλοί από αυτούς βρίσκονται τώρα στην Ουκρανία, θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας κατά μήκος των νατοϊκών συνόρων.

Η Ρωσία δεν περιορίζεται μόνο στην ενίσχυση των στρατιωτικών βάσεων. Στρατιωτικοί αναλυτές από τη Δύση υποστηρίζουν ότι η στρατηγική του Κρεμλίνου περιλαμβάνει και την αύξηση της στρατολόγησης, την ενίσχυση της παραγωγής όπλων, και τη βελτίωση των υποδομών μεταφορών για γρήγορη μετακίνηση των στρατευμάτων. Η Ρωσία είναι αποφασισμένη να προετοιμαστεί για έναν πιθανό πόλεμο με το ΝΑΤΟ, με στόχο την αποτροπή οποιασδήποτε δυτικής επιρροής στην περιοχή.

Η αντίδραση της Φινλανδίας και άλλων βαλτικών κρατών
Φινλανδία, η οποία αναγκάστηκε να παραχωρήσει έδαφος στη Σοβιετική Ένωση το 1940, προσπαθεί να αποφύγει την κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία. Ωστόσο, μετά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ λόγω της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία, η χώρα ενισχύει τα σύνορά της με ηλεκτρονική άμυνα και συρματοπλέγματα. Παράλληλα, άλλες χώρες της Βαλτικής, όπως η Λετονία, η Εσθονία και η Λιθουανία, έχουν λάβει μέτρα για την ενίσχυση της άμυνάς τους, ενόψει μιας ενδεχόμενης απειλής από τη Ρωσία.
Η στρατιωτική αναδιάρθρωση της Ρωσίας και προετοιμασία για πιθανή σύγκρουση στην Ευρώπη
Η Ρωσία φαίνεται να ενισχύει τις στρατιωτικές της δυνάμεις μέσω μιας επιθετικής στρατολογικής πολιτικής. Οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υπολογίζουν ότι η Ρωσία καταφέρνει να στρατολογεί περίπου 30.000 νέους στρατιώτες τον μήνα, ενώ σε ορισμένες περιφέρειες το ποσοστό αυτό φτάνει τους 40.000. Οι στρατιώτες αυτοί, πολλοί από τους οποίους έρχονται με μεγάλα μπόνους, βοηθούν στην ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων και στην ανανέωση των μονάδων που υπηρετούν ήδη στην Ουκρανία.
Αυτό το νέο κύμα στρατιωτών έρχεται παράλληλα με την εκρηκτική αύξηση της παραγωγής όπλων στη Ρωσία. Οι ρωσικές βιομηχανίες όπλων αυξάνουν την παραγωγή τανκς, πυροβόλων και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού, με τον αριθμό των νέων τανκς T-90M να φτάνει σχεδόν τα 300 τον χρόνο, από 40 πριν την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία. Οι δυτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο στρατιωτικός εξοπλισμός αυτός δεν αποστέλλεται στην Ουκρανία, αλλά παραμένει εντός Ρωσίας για μελλοντική χρήση.
Στρατιωτικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η Ρωσία μπορεί να προχωρήσει σε περιορισμένες επιθέσεις εναντίον χωρών του ΝΑΤΟ, όπως η Εσθονία, και να χρησιμοποιήσει αυτή τη στρατηγική για να δοκιμάσει τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία μπορεί να είναι έτοιμη για μεγαλύτερης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη μέσα σε μια πενταετία, αν το ΝΑΤΟ εμφανιστεί να χάνει την ισχύ του.
Η Ρωσία φαίνεται να στηρίζεται στην ιστορική στρατιωτική της δύναμη για να δικαιολογήσει τις επιθέσεις στην Ουκρανία και την επέκταση της επιρροής της στην Ευρώπη. Από την καταστροφή του Ναπολέοντα μέχρι την ήττα του Χίτλερ, η ρωσική στρατιωτική κληρονομιά είναι βαθιά ριζωμένη στο εθνικό φαντασιακό, και ο Πρόεδρος Πούτιν φαίνεται να στοχεύει στο να αναβιώσει αυτή τη στρατηγική δυναμική. Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκει να αναγκάσει τη Δύση να επαναπροσεγγίσει τη Ρωσία, έχοντας στο τραπέζι τη στρατιωτική ισχύ της ως μέσο πίεσης.
Με πληροφορίες από Wall Street Journal