Στη Βουλή σήμερα η τροπολογία για τους μετανάστες

Στη Βουλή σήμερα η τροπολογία για τους μετανάστες Facebook Twitter
Φωτ: EUROKINISSI
0

Στην Ολομέλεια της Βουλής θα εισαχθεί σήμερα συζήτηση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Yπουργείου Εργασίας, στο οποίο περιλαμβάνεται και η τροπολογία για τους μετανάστες.

Αναλυτικότερα θα συζητηθεί η τροπολογία του υπουργoύ Μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη, που χορηγεί σε μετανάστες άδειες παραμονής για εργασία. Αύριο αναμένεται να διεξαχθεί στη Βουλή και η ψηφοφορία της.

Η τροπολογία για τους μετανάστες, γεγονός που έχει δημιουργήσει διάσταση απόψεων στην κυβέρνηση, δίνει τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής για εργασία σε παράνομους μετανάστες που εργάζονται τα τελευταία 3 χρόνια και ως τις 30 Νοεμβρίου στη χώρα, φέρουν βεβαίωση εργοδότη και έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Καιρίδης: Η τροπολογία αυστηροποιεί τη ρύθμιση Σαμαρά

Για την τροπολογία της χορήγησης άδειας παραμονής και εργασίας σε παράτυπους μετανάστες, μίλησε ο Δημήτρης Καιρίδης, κάνοντας αναφορά και στην έντονη αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά για αυτή τη ρύθμιση.

Μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του, ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι η ρύθμιση θα αποτελέσει «φάρο προσέλκυσης λαθρομεταναστών στην Ελλάδα» και ζήτησε να αποσυρθεί. Ο αρμόδιος υπουργός, Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, δήλωσε πως «δεν νομίζει να αλλάξει κάτι», απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Είναι θέμα του πρωθυπουργού μια αλλαγή στην ρύθμιση, αλλά δεν το θεωρώ σκόπιμο, διότι η ρύθμιση απαντά προκαταβολικά στις όποιες ενστάσεις. Μελετήσαμε επί εβδομάδες τα στοιχεία», τόνισε.

«Ακατανόητη η αντίδραση Σαμαρά»

«Δεν υιοθετώ τον όρο λαθρομετανάστες, γιατί η πλειοψηφία όσων έρχονται παράνομα στην χώρα αιτούνται άσυλο και σύμφωνα με τον διεθνή νόμο είναι φιλοξενούμενοι της χώρας. Όποιος όρος και αν υιοθετηθεί: παράνομοι μετανάστες ή παράτυποι μετανάστες ή λαθρομετανάστες, η ουσία είναι πως όσοι διαμένουν μη νόμιμα στην Ελλάδα είναι επιστρεπτέοι, είμαστε κάθετοι σε αυτό, πρέπει να γυρίζουν κατά το δυνατόν στην χώρα προέλευσης τους», ανέφερε αρχικά ο υπουργός.

«Ο Αντώνης Σαμαράς ως πρώην πρωθυπουργός δικαιούται και οφείλει να ομιλεί και εμείς να τον ακούμε, έχει και μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα αυτά. Όμως, η ρύθμιση δεν ελαστικοποιεί, αλλά αυστηροποιεί και συνδέει με την εργασία την ρύθμιση του 2014, την ρύθμιση του κ. Σαμαρά, που είναι ένας μηχανισμός που δίνει χαρτιά στον “λαθρομετανάστη”. Το θεωρώ απολύτως ακατανόητο γιατί αντιδρά ο κ. Σαμαράς», συμπλήρωσε για τον πρώην πρωθυπουργό.

Ο κ. Καιρίδης, επεσήμανε ωστόσο και ποιους αφορά αυτή η ρύθμιση. «Η ρύθμιση αφορά όσους είναι παρανόμως στην Ελλάδα, κυρίως άνθρωποι που ήρθαν νόμιμα και εκ των υστέρων βρέθηκαν σε παρανομία. Είναι περίπου 30.000 άνθρωποι, κυρίως από την Αλβανία και την Γεωργία. Οι περισσότεροι που έρχονται στην Ελλάδα, φεύγουν από την Ελλάδα. Υπάρχει φάρος, υπάρχει μαγνήτης, υπάρχει πόλος έλξης, αλλά δεν είναι η Ελλάδα, είναι η Γερμανία και η βόρεια Ευρώπη και εκεί πηγαίνουν, η Ελλάδα είναι χώρα διέλευσης», σημείωσε.

«Είναι διογκούμενο το πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών, έχω αιτήματα για εργάτες γης και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε άμεσα, έχω συνεχή αιτήματα από βουλευτές από πολλές περιοχές. Δεν είναι νομιμοποίηση, παίρνουν χαρτιά για δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και το χάνουν όταν σταματούν να εργάζονται και επιστρέφουν στο καθεστώς το προηγούμενο.

«Δεν το κάνουμε μόνο για την αγορά εργασίας, αλλά και για την δημόσια ασφάλεια, για να είναι καταγεγραμμένοι όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελλάδα. Θα υπάρξει και πλατφόρμα για την αναζήτηση των εργατών αυτών με την τροπολογία, αλλά ήδη οι συνεταιρισμοί είναι στην αναζήτηση και κατά βάση τους έχουν ήδη βρει αυτούς που θέλουν», κατέληξε.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Νομοθετική πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό Ελλήνων γιατρών από τις ΗΠΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης: Νομοθετική πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό Ελλήνων γιατρών από τις ΗΠΑ

Η νομοθετική ρύθμιση που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός επιλύει το πρόβλημα της αναγνώρισης τίτλου ειδικότητας και συνακόλουθα της εξειδίκευσης που απέκτησαν Ελληνες γιατροί σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο Άδωνις Γεωργιάδης διαψεύδει ΟΕΝΓΕ και σύζυγο της γιατρού: «Δεν προερχόταν από 36ωρη εφημερία»

Πολιτική / Ο Άδωνις Γεωργιάδης διαψεύδει ΟΕΝΓΕ και σύζυγο της γιατρού: «Δεν προερχόταν από 36ωρη εφημερία»

«Σας ενημερώνω ότι μετά από έρευνα αποδεικνύεται, ότι δεν προερχόταν από 36 ώρες εφημερία, όπως ψευδώς και κατά κόρον γράφτηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για Πάπα Φραγκίσκο: Μακάρι η παρακαταθήκη της αγάπης που αφήνει να βρει την καλύτερη συνέχεια

Πολιτική / Μητσοτάκης για Πάπα Φραγκίσκο: Μακάρι η παρακαταθήκη της αγάπης που αφήνει να βρει την καλύτερη συνέχεια

«Η σκέψη μας στρέφεται στο ανά τον κόσμο ποίμνιο του Βατικανού. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στην ελληνική κοινότητα των Καθολικών» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM