Το Netflix «κατέβασε» ταινία λίγες μέρες μετά την προβολή της- Ο λόγος

Το Netflix απέσυρε ταινία λίγες ημέρες μετά την πρώτη προβολή της στην πλατφόρμα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Αντιδράσεις και επικρίσεις για ταινία που ξεκίνησε να προβάλλεται στο Netflix, ανάγκασε την πλατφόρμα να την »κατεβάσει» λίγες ημέρες αργότερα.

Η ινδική δραματική ταινία του 2023 «Annapoorani: The Goddess of Food» ξεκίνησε στις 29 Δεκεμβρίου να προβάλλεται στο Netflix.  Όμως μετά από αντιδράσεις αλλά και επικρίσεις για το περιεχόμενό της, το οποίο όπως αναφέρθηκε πλήττει τα θρησκευτικά αισθήματα των Ινδουιστών, αφαιρέθηκε από το Netflix, λίγες ημέρες μετά την προβολή της. Συγκεκριμένα αφαιρέθηκε από το περιεχόμενο της πλατφόρμας μετά από σχετικό «αίτημα του δικαιοπαρόχου της».

Στην ταινία πρωταγωνιστεί η γνωστή Ινδή ηθοποιός Ναγιαντάρα, η οποία υποδύεται μία νεαρή ινδουίστρια Βραχμάνα που φιλοδοξεί να γίνει κάποια στιγμή σεφ. Η ίδια στην ταινία παρουσιάζεται να πηγαίνει ενάντια στις θρησκευτικές πεποιθήσεις της οικογένειάς της, να τρώει κρέας αλλά και να μαθαίνει να το μαγειρεύει. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι πολλοί Βραχμάνοι δεν τρώνε κρέας, ακολουθώντας τους αυστηρούς κανόνες της κάστας.

Μέλη σκληροπυρηνικών ινδουιστικών οργανώσεων έκαναν αισθητές τις αντιδράσεις τους κατά πολλών σκηνών της ταινίας, συμπεριλαμβανομένης μιας όπου η ηθοποιός εμφανίζεται να προσεύχεται πριν μαγειρέψει μπιριγιάνι, ένα πιάτο δηλαδή που περιέχει κοτόπουλο. Ορισμένοι ινδουιστές προσβλήθηκαν επίσης από μια σκηνή όπου αναφέρεται πως ο θεός Ραμα έφαγε κρέας. Η ινδική πολιτεία Μαντνιά Πραντές μάλιστα έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της ηθοποιού και άλλων δύο ατόμων που σχετίζονται με την ταινία.

Τα τελευταία χρόνια πλήθος υποστηρικτών σκληροπυρηνικών ινδουιστικών ομάδων, έχουν κατηγορήσει πολλές ταινίες και σειρές πως προσβάλλουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους. Το 2021 η εκπομπή Tandav του Amazon Prime ζήτησε συγγνώμη, έπειτα από κατηγορίες ότι χλεύασε ινδουιστές θεούς.

Η ταινία  ««Annapoorani: The Goddess of Food» κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες την 1η Δεκεμβρίου του 2023 και έλαβε ανάμεικτες κριτικές. Η ταινία αρχικά εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Πιστοποίησης Ταινιών της Ινδίας, το οποίο ελέγχει τις ταινίες που προορίζονται για δημόσια προβολή αλλά η διαμάχη ξεκίνησε εβδομάδες αργότερα, όταν ο κόσμος την παρακολούθησε στο Netflix.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, μέλη της ινδικής δεξιάς ινδουιστικής οργάνωσης Vishva Hindu Parishad, συγκεντρώθηκαν και φώναζαν συνθήματα έξω από τα γραφεία του Netflix στη Βομβάη. Την Πέμπτη, ένας εκπρόσωπος της VHP έλαβε απολογητική επιστολή από την Zee Entertainment Enterprises, η οποία ήταν συμπαραγωγός της ταινίας.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση ως συμπαραγωγοί της ταινίας να πληγώσουμε τα θρησκευτικά αισθήματα της κοινότητας των Ινδουιστών και των Βραχμάνων», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, ενώ τονίζεται πως οι παραγωγοί της ταινίας από κοινού με το Netflix αφαίρεσαν την ταινία από την πλατφόρμα «μέχρι να υποστεί επεξεργασία». Παρότι πολλοί ανέφεραν πως είναι χαρούμενοι για την αφαίρεση της ταινίας από το Netflix, άλλοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα  «επικίνδυνο προηγούμενο».

Με πληροφορίες από BBC

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΕΞ: Έβγαλε το νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Πολιτισμός / ΛΕΞ: Έβγαλε νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Τα χρόνια έχουν περάσει, οι καιροί έχουν αλλάξει και ο καλλιτέχνης της ραπ σκηνής με τα γεμάτα γήπεδα «σα να παίρνουμε πρωτάθλημα» φροντίζει να εξελίσσεται και να μην μένει στα παλιά
LIFO NEWSROOM
Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Πολιτισμός / Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Η έκθεση «Χέρι με χέρι: Γλυπτική και Χρώμα στην Ισπανική Χρυσή Εποχή», καταδεικνύει ότι ο δυτικός καλλιτεχνικός κανόνας δεν έκανε διακρίσεις σε βάρος ορισμένων καλλιτεχνών μόνο λόγω γεωγραφίας και φύλου, αλλά και λόγω των υλικών που χρησιμοποιούσαν
LIFO NEWSROOM