A Venetian Village in Andros

Το μικρό ενετικό «χωριό» στην Άνδρο που συνδυάζει αρμονικά το παλαιό με το σύγχρονο

Ένας ανακαινισμένος παραδοσιακός οικισμός, έτοιμος για άμεση χρήση και απόλαυση, όπου κάθε δωμάτιο είναι διαφορετικό και κάθε σπίτι μοναδικό

ADVERTORIAL

Άνδρος. Σοφιστικέ, αρχοντική και με μια σεμνή μεγαλοπρέπεια, η Άνδρος σίγουρα δεν είναι το τυπικό κυκλαδονήσι. Είναι ένα νησί τόσο μοναδικό, όσο η αρχιτεκτονική του που δεν υπακούει στους αυστηρούς κανόνες του κυκλαδίτικου παραδοσιακού χτισίματος, με αιγαιοπελαγίτικα καταλύματα να συνυπάρχουν σε απόλυτη αρμονία με νεοκλασικά αρχοντικά και πυργόσπιτα, όλα με φανερές επιρροές από τους Ενετούς και τους Βυζαντινούς.

 

Πλακόστρωτα, μονοπάτια μες στη φύση, ιδιαίτερες παραλίες, άγριες βουνοκορφές, κτηνοτροφικές κοιλάδες, καταρράκτες και παραδοσιακά χωριά απαράμιλλης ομορφιάς πλαισιώνουν και ολοκληρώνουν, λοιπόν, μια εικόνα που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει τις Κυκλάδες όπως τις έχουμε στο μυαλό μας. Κι αυτό ακριβώς είναι που κάνει την εμπειρία ανεξίτηλη σε κάθε επισκέπτη.

 

A Venetian Village in Andros

 

Ένα μικρό βενετικό χωριό με μεγάλη ιστορία

Αν υπάρχει, όμως, κάτι που επιβεβαιώνει περίτρανα την αρχιτεκτονική της ιδιαιτερότητα, αυτό είναι τα διάσπαρτα πυργόσπιτα σε πολλά χωριά και, φυσικά, οι οικισμοί της. 

 

Και μπορεί η Άνδρος να μετρά τους περισσότερους οικισμούς από όλα τα κυκλαδονήσια, αλλά υπάρχει ένας που αναμφίβολα ξεχωρίζει και ήταν το αποτέλεσμα μιας συστηματικής προσπάθειας ενός ειδήμονα και ενός ονείρου που κατέληξε στη δημιουργία ενός πανέμορφου ενετικού «χωριού», φωλιασμένου στο πιο αυθεντικό, ανδριώτικο τοπίο κι η ιστορία του είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή.

 

A Venetian Village in Andros

 

A Venetian Village in Andros

 

A Venetian Village in Andros

 

Κι αυτό γιατί για να φτάσει σήμερα να αποτελεί ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό αριστούργημα του 17ου αιώνα, χρειάστηκε η επίμονη προσπάθεια χρόνων προκειμένου να συγκεντρώσει τη συγκατάθεση περισσότερων από 70 ιδιοκτητών, η οποία ακολουθήθηκε από περαιτέρω χρόνια σκληρής δουλειάς για την αποκατάσταση των αρχαίων πέτρινων μονοπατιών του χωριού και των σπιτιών.

 

Αποτέλεσμα ένας ανακαινισμένος παραδοσιακός οικισμός, σε πολύ μικρή απόσταση από το παραθαλάσσιο χωριό Κόρθι, το «στολίδι της Άνδρου» όπως το αποκαλούν, που συνδυάζει την υψηλή αισθητική και την αρμονία με τη φύση, έτοιμος για άμεση χρήση και απόλαυση.

 

A Venetian Village in Andros

 

A Venetian Village in Andros

 

Κάθε δωμάτιο διαφορετικό, κάθε σπίτι μοναδικό

Η έκταση του οικοπέδου των 18.989 τ.μ. περιλαμβάνει κτίρια 1.111 τ.μ. που διαθέτουν 12 υπνοδωμάτια με ιδιωτικό μπάνιο και τα περισσότερα και καθιστικό, ενώ υπάρχει δυνατότητα να προστεθούν 1.000 τ.μ. οικοδομής για να μεγαλώσει το χωριό.

 

A Venetian Village in Andros

 

A Venetian Village in Andros

 

A Venetian Village in Andros

 

Τα κτίσματα τυπολογικά ανήκουν στη λεγόμενη «λιθόκτιστη αγροτική κατοικία της Άνδρου», κατασκευασμένα όλα κατά την τοπική παράδοση με ημιλαξευτή τοπική πέτρα, η οποία είναι εμφανής εξωτερικά αλλά και εσωτερικά με ένα από τα σπίτια να χρησιμεύει επίσης ως ο κύριος χώρος υποδοχής, διαθέτοντας ένα μεγάλο σαλόνι, μια τραπεζαρία, μια αίθουσα παιγνίων και ένα αναγνωστήριο-βιβλιοθήκη. 

 

Την ίδια στιγμή, τα παράθυρα κατασκευάστηκαν κι αυτά σύμφωνα με την τοπική παράδοση με το τζαμιλίκι από την εξωτερική πλευρά και το ξύλινο καρφωτό παντζούρι από μέσα, ενώ μεταξύ των κατοικιών αναπτύσσονται λιθόστρωτα, εν μέρει σκεπασμένα, μονοπάτια και μικρές αυλές. 

 

A Venetian Village in Andros

 

A Venetian Village in Andros

 

A Venetian Village in Andros

 

Όσο για τη θέα στη θάλασσα, αυτή απολαμβάνεται από πολλά σημεία του κήπου και τις βεράντες, με αμπέλια, ελιές, εσπεριδοειδή καθώς και 250 αμυγδαλιές να περιτριγυρίζουν το κτήμα.

 

A Venetian Village in Andros

 

Ένα πολυτελές συγκρότημα, που συνδυάζει αρμονικά το παλαιό με το σύγχρονο και αποτελεί και ιδανική επιλογή για όσους επιπλέον εκτιμούν την ιστορία και το στιλ, διατίθεται από τον οίκο Christie’s International Real Estate και την Πλουμής-Σωτηρόπουλος.

 

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon