ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Κανένα κράτος της ΕΕ δεν έχει πετύχει την ισότητα των φύλων - Η θέση της Ελλάδας

Κανένα κράτος της ΕΕ δεν έχει πετύχει την ισότητα των φύλων- Η θέση της Ελλάδος Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Κανένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεν έχει πετύχει την απόλυτη και πλήρη ισότητα των φύλων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόλις το 8% των διευθύνοντων συμβούλων στην ενωμένη Ευρώπη είναι γυναίκες, οι οποίες καλύπτουν μόνο το 33% στις θέσεις των διοικητικών συμβουλίων. 

Τα παραπάνω για την ισότητα των φύλων επισήμανε από τη Θεσσαλονίκη η Επίτροπος για την Ισότητα, Χέλενα Ντάλι μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ). Σύμφωνα με την ίδια, την τελευταία τριετία σημειώνεται στην Ελλάδα πρόοδος στο πεδίο των ίσων ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών, αφού αναρριχήθηκε κατά τρεις θέσεις στον Δείκτη για την Ισότητα των Φύλων στην ΕΕ. Ωστόσο, παραμένει στην 24η θέση του δείκτη, μεταξύ 27 χωρών. Ενδεικτικό είναι ότι στην Ελλάδα απασχολούνται μόλις οι μισές, περίπου, γυναίκες ηλικίας 20-65 ετών (έναντι 70% στην ΕΕ), ενώ στην περίπτωση των ανδρών το αντίστοιχο ποσοστό είναι 75%.

Η κυρία Ντάλι υπογράμμισε ότι ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της ισότητας των φύλων στην αγορά εργασίας, καθώς οι ίσες ευκαιρίες δεν μπορούν να προαχθούν αποκλειστικά μέσω της νομοθεσίας. Πρόσθεσε δε, ότι η ισότητα δεν είναι ζήτημα μόνο ένταξης των γυναικών στην αγορά εργασίας, αλλά και ίσων ευκαιριών ανέλιξης, αντικειμενικής αξιολόγησης της απόδοσής τους και πρόσβασης σε ανώτερες θέσεις διοίκησης. 

Ζαχαράκη: Στόχος η μείωση της μισθολογικής διαφοράς ανδρών- γυναικών στο 3% έως το 2030

Η υπουργός Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση της μισθολογικής διαφοράς μεταξύ ανδρών και γυναικών στο 3% έως το 2030, έναντι ποσοστού άνω του 10% σήμερα.  

Η υπουργός τόνισε ακόμα ότι η κυβέρνηση εισάγει μέτρα όπως η άδεια μητρότητας για τις αυταπασχολούμενες και τις αγρότισσες και η αύξηση του επιδόματος μητρότητας, τα οποία, για να λειτουργήσουν, χρειάζεται και η συμμετοχή των ανδρών. Αναφερόμενη ειδικά στο επίδομα μητρότητας, η κυρία Ζαχαράκη υπογράμμισε ότι απλώνεται δίχτυ προστασίας για τις γυναίκες και στον ιδιωτικό τομέα. «Δίνουμε βοηθήματα στα ζευγάρια και στις γυναίκες που αποκτούν παιδιά, για να διευκολύνουμε την επαγγελματική τους δραστηριοποίηση» τόνισε.

«Η Ελλάδα κατέχει χαμηλή θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη ως προς τη συμμετοχή της γυναίκας στην εργασία. Ακόμη και τώρα, που για τον επιχειρηματικό μας κόσμο η εξεύρεση προσωπικού έχει καταστεί ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στην ανάπτυξη. Αυτό το δεδομένο και μόνο θα δικαιολογούσε απόλυτα την ανάδειξη, από τον επιχειρηματικό κόσμο, της ισότητας των φύλων στην Ελλάδα ως κυρίαρχο θέμα» επισήμανε η επιχειρηματίας Λουκία Σαράντη, πρόεδρος του ΣΒΕ και οικοδέσποινα της εκδήλωσης. 

«Το ότι για δεκαετίες δεν φάνηκε να μας απασχολεί ιδιαίτερα ότι έχουμε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής της γυναίκας στην εργασία στην ΕΕ σίγουρα συνέβαλε στη δημοσιονομική κρίση. Δημιουργήσαμε ένα σύστημα όπου η Ελληνίδα περιορίστηκε στον ρόλο της εργαζόμενης με χαμηλές φιλοδοξίες. Κάναμε αυτή την επιλογή, ώστε η Ελληνίδα να είναι σε θέση να είναι ο κύριος φροντιστής παιδιών, ηλικιωμένων και ασθενών, και δεν μεριμνήσαμε για την ύπαρξη των αντίστοιχων κοινωνικών δομών που θα βοηθούσαν τη γυναίκα να εργαστεί περισσότερες ώρες. Νομοθετήσαμε ένα σύστημα που έχει ως βάση τον λιγότερο χρόνο της γυναίκας στην εργασία και επιδοτήσαμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι» πρόσθεσε.

Όλοι πρέπει να μάθουμε να εργαζόμαστε σαν τις γυναίκες

«Όλοι πρέπει να μάθουμε να εργαζόμαστε σαν τις γυναίκες» είπε ο Πλάτων Τήνιος, καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι και οι άντρες θα πρέπει να δουν τον εαυτό τους σαν συνέταιρο σε όλα όσα αφορούν την οικογένεια και να μοιράζονται τις ευθύνες για το σπίτι και τα παιδιά. Υποστήριξε ακόμα ότι τα στοιχεία καταρρίπτουν την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη, ότι οι γυναίκες που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας κάνουν περισσότερα παιδιά. Πιο πολλά παιδιά, διευκρίνισε, κάνουν οι εργαζόμενες, βορειοευρωπαίες γυναίκες. 

Ο καθηγητής επισήμανε ακόμα ότι οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών παίρνουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις όταν αυτές βγαίνουν στη σύνταξη. Ουσιαστικά, σε ό,τι αφορά το εισόδημα, επιστρέφουν στα επίπεδα του 1930, καθώς το χάσμα στις αμοιβές μεγεθύνεται, λόγω δομικών ανισοτήτων. Θα πρέπει λοιπόν να εφαρμοστούν μέτρα για την αναστροφή αυτού του φαινομένου, όπως για παράδειγμα να καταβάλλονται εισφορές κατά τη διάρκεια απουσίας των γυναικών από την εργασία λόγω μητρότητας, κάτι, που όμως είναι θέμα πόρων και άσκησης κοινωνικής πολιτικής από το κράτος.

Η Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία των ποσοστώσεων. Τεκμηριώνοντας τη χρησιμότητά τους, ανέφερε το παλαιότερο παράδειγμα των διαγωνισμών για την πρόσληψη μουσικών στις μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες των ΗΠΑ. Όπως είπε, όταν οι διαγωνισμοί ήταν «τυφλοί», δηλαδή οι κριτές δεν έβλεπαν τους διαγωνιζόμενους, προσλαμβάνονταν πολύ περισσότερες γυναίκες, από ό,τι όταν γνώριζαν το φύλο τους. Η κα Λυμπεράκη επισήμανε ακόμα ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε η απασχόληση των γυναικών να μη στοιχίζει ακριβότερα στις επιχειρήσεις (λόγω πχ. της άδειας μητρότητας), ενώ πρόσθεσε ότι ο ηλικιακός ρατσισμός είναι εντονότερος για τις γυναίκες, καθώς μεταξύ άλλων προστίθεται στις διακρίσεις που ήδη υφίστανται λόγω του φύλου τους. Πρόσθεσε δε ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία και συντροφικότητα στην οικογένεια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ελλάδα
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ελλάδα / Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ποιοι και πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες - «Η σύσταση μας είναι ισχυρή, καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών» τονίζει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
LIFO NEWSROOM