Σουδάν: 18 εκατ. άνθρωποι σε οξύ λιμό, πάνω από 5 σε έκτακτη ανάγκη

Σουδάν: Εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Εκατομμύρια άνθρωποι στο Σουδάν πεθαίνουν από την πείνα σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).

Σχεδόν 18 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο το Σουδάν βρίσκονται αντιμέτωποι με οξύ λιμό και περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια βιώνουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της πείνας σε περιοχές που έχουν πληγεί χειρότερα από τη σύγκρουση. Ο αριθμός των ανθρώπων που λιμοκτονούν στο Σουδάν έχει διπλασιαστεί μετά την έναρξη του πολέμου τον Απρίλιο, καθώς εμποδίζεται η παροχή βοήθειας στους αμάχους. 

Το WFP απηύθυνε επείγουσα έκκληση στα εμπόλεμα μέρη της χώρας, τις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις και τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, να παράσχουν αμέσως εγγυήσεις για την ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας. Το WFP ανέφερε σε δήλωσή του πως μπόρεσε να παραδώσει βοήθεια σε μόλις έναν στους 10 ανθρώπους σε αυτές τις περιοχές, στις οποίες περιλαμβάνονται η πρωτεύουσα Χαρτούμ, η δυτική περιφέρεια Νταρφούρ και το κρατίδιο Ελ Γκεζίρα, όπου προωθήθηκαν πρόσφατα οι RSF. 

«Καθίσταται σχεδόν αδύνατο για τις υπηρεσίες αρωγής να μπουν στις περιοχές αυτές εξαιτίας απειλών για την ασφάλεια, αποκλεισμών δρόμων και αιτημάτων για διόδια και τέλη», αναφέρεται στη δήλωση του WFP. Το WFP αναφέρει πως προσπαθεί να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας για να επαναλάβει τις επιχειρήσεις στο Ελ Γκεζίρα, το οποίο ήταν προηγουμένως ένας κόμβος αρωγής στον οποίο είχαν καταφύγει πολλοί κάτοικοι του Χαρτούμ. 

Οι παραδόσεις βοήθειας στο Σουδάν είναι περιορισμένες επειδή 70 φορτηγά παραμένουν για πάνω από δύο εβδομάδες αποκλεισμένα στο Πορτ Σουδάν και άλλα 31 είναι αποκλεισμένα εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες στο Ελ Ομπέιντ, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία. Και οι δύο αυτές πόλεις ελέγχονται από τις ένοπλες δυνάμεις. 

«Κάθε ένα από τα φορτηγά μας είναι ανάγκη να βρίσκεται στο δρόμο κάθε ημέρα όλες τις ημέρες για να παραδίδει τρόφιμα στο σουδανικό λαό», δήλωσε ο Έντι Ρόου, αντιπρόσωπος του WFP στο Σουδάν. «Ωστόσο βοήθεια που μπορεί να σώσει ζωές δεν φθάνει σ' αυτούς που την χρειάζονται περισσότερο και λαμβάνουμε ήδη πληροφορίες για ανθρώπους που πεθαίνουν από την πείνα», πρόσθεσε. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εάν έχει κλαπεί ο χρυσός των ΗΠΑ από το Φορτ Νοξ, ρωτούν Τραμπ και Μασκ

Διεθνή / Εάν έχει κλαπεί ο χρυσός των ΗΠΑ από το Φορτ Νοξ, ρωτούν Τραμπ και Μασκ

Πρέπει να πάμε εκεί και να διαπιστώσουμε εάν είναι εκεί όντως ο χρυσός, επιμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο - «Ίσως ο Μάσκ θέλει να δει πώς μοιάζει ο πλούτος του στην πραγματικότητα»
LIFO NEWSROOM
Φράχτη μήκους 8,5 χλμ. κατασκευάζει στον Έβρο και η Τουρκία

Διεθνή / Φράχτη μήκους 8,5 χλμ. κατασκευάζει στον Έβρο και η Τουρκία

Ο νομάρχης της Αδριανούπολης, Γιουνούς Σεζέρ, ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαγωνισμών και τα έργα προχωρούν με την υποστήριξη του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Άμυνας
LIFO NEWSROOM
Επτά σημεία από την ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο: «Ο πρόεδρος ακόμη δεν άρχισε»

Διεθνή / Επτά σημεία από την ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο: «Ο πρόεδρος ακόμη δεν άρχισε»

Εκστασιασμένοι Ρεπουμπλικανοί και αποσβολωμένοι Δημοκρατικοί παρακολούθησαν τον Τραμπ να αναφέρεται στην Ουκρανία, τους δασμούς, τη Γροιλανδία και τον Παναμά, τις πολιτικές DEI και, φυσικά, στον Έλον Μασκ
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα απαντά στους δασμούς Τραμπ: Αν οι ΗΠΑ θέλουν πόλεμο, θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους

Διεθνή / Η Κίνα απαντά στους δασμούς Τραμπ: Αν οι ΗΠΑ θέλουν πόλεμο, θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους

Είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε είδος πολέμου, απαντά το Πεκίνο, αποδεικνύοντας ότι μία υπερδύναμη είναι σαν τη γυναίκα του Καίσαρα: πρέπει και να είναι ισχυρή και να φαίνεται
LIFO NEWSROOM