Οι διάλογοι του αδιεξόδου-μέρος Β'

Οι διάλογοι του αδιεξόδου-μέρος Β' Facebook Twitter
0

ΤΣΙΠΡΑΣ: Από εκεί και πέρα, εμείς καταθέσαμε ένα πλαίσιο πέντε αξόνων. Δεν θέλω να τους επαναλάβω. Σε κάποια σημεία από αυτούς τους πέντε άξονες, είδα με μεγάλο ενδιαφέρον ότι συμπίπτει η Δημοκρατική Αριστερά με το Φώτη Κουβέλη, με την τοποθέτησή του.

Υπάρχει, όμως, μία βασική και ριζική διαφορά που κατά τη γνώμη μας δεν μπορούμε να μην την εντοπίσουμε και να μην την αναλύσουμε. Η διαφορά είναι στο αν η κυβέρνηση η οποία θα σχηματιστεί –στην οποία ζητείται να υπάρχει και η συμμετοχή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- θα θέσει ως προαπαιτούμενο το «πάγωμα» της εφαρμογής ενός προγράμματος που μας οδηγεί στην καταστροφή ή θα έχει ως προγραμματικό πλαίσιο την εφαρμογή του με προοπτική επανεξέτασης.

Εμείς επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά ότι η δεύτερη εκδοχή δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι δεν δικαιούμαστε να εξετάσουμε αυτή την εκδοχή, διότι οφείλουμε να μην είμαστε αναντίστοιχοι με όσα είπαμε προεκλογικά και με όσα λέμε μετεκλογικά. Διότι εμάς, αγαπητοί κύριοι Πρόεδροι και κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, μας δεσμεύει η ψήφος του ενός εκατομμυρίου εξήντα χιλιάδων πολιτών που μας ψήφισαν στη βάση αυτών των προεκλογικών εξαγγελιών. Δεν μας αφήνει αδιάφορους το ενδεχόμενο αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης και γι’ αυτό αναλάβαμε τις ευθύνες μας, γι’ αυτό και προσπαθήσαμε στα πλαίσια των δυνατοτήτων που το Σύνταγμα μας παρείχε και γι’ αυτό και βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Όμως, θεωρούμε πρωτοφανές και αδιανόητο να ζητείται από ένα πολιτικό κόμμα στο όνομα του ότι έχει μια σημαντική εκλογική και κοινωνική καταγραφή, να αλλάξει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις μετά τις εκλογές και να μπει σε μια κυβέρνηση, δίχως να έχει τα εχέγγυα ή την εμπιστοσύνη ότι αυτή η κυβέρνηση θα μπορέσει να έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Υπό αυτήν την έννοια, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα ειλικρινά να σας πω ότι δεν έχει περαιτέρω νόημα να ταλαιπωρούμε τον ελληνικό λαό για το αν μπορεί να σχηματιστεί μια κυβέρνηση οικουμενική ή ειδικού σκοπού με τη συμμετοχή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Επαναλαμβάνω ότι εμείς από όποια θέση και αν βρεθούμε, θα τηρήσουμε υπεύθυνη στάση. Εάν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση η οποία θα επιδιώξει αυτά τα οποία ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης και θα καταφέρει να κερδίσει κάτι προς όφελος του ελληνικού λαού, εμείς αυτό θα το χαιρετίσουμε.

Εάν αυτή η κυβέρνηση δεν καταφέρει -μακάρι να διαψευστώ, αλλά οφείλω να σας πω ότι εμείς αυτό πιστεύουμε- να έχει οφέλη σ’ αυτές της τις επιδιώξεις, εμείς θα υπενθυμίσουμε την κριτική μας και θα πούμε ότι αυτή ήταν και η αιτία που δεν συμμετείχαμε.

Εάν παρ’ όλα αυτά, διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα -δεδομένης και της τοποθέτησης του κ. Καμμένου- για το σχηματισμό ούτε καν αυτής της κυβέρνησης, τότε νομίζω ότι η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και θα πρέπει να ακολουθήσουμε αυτά που ορίζει και προβλέπει το Σύνταγμα.

Σε κάθε περίπτωση –και κλείνω μ’ αυτό- μετά το πέρας και της σημερινής συνάντησης, αλλά και της χθεσινής και προχθεσινής διαδικασίας, έχετε και τη συνταγματική ευχέρεια να αξιολογήσετε τα πολιτικά και αριθμητικά δεδομένα για το αν υπάρχει δυνατότητα να δώσετε την εντολή ή για το αν δεν προκύπτει αυτό, οπότε θα πρέπει να σχηματιστεί υπηρεσιακή, αν δεν κάνω λάθος, κυβέρνηση με επικεφαλής έναν εκ των ανωτάτων δικαστικών.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Αυτό θα το συναποφασίσετε.

ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Όμως, έχω την αίσθηση ότι εσείς, κύριε Πρόεδρε, έχετε τη συνταγματική ευχέρεια να το αξιολογήσετε.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Σας ευχαριστώ.

Το λόγο έχει ο κ. Βενιζέλος.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Κύριε Πρόεδρε, είπε ο κ. Τσίπρας ότι μίλησα με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές. Η στάση μου, η στάση του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ καθαρή. Είμαστε κατά της επανάληψης των εκλογών και υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης για τη 18

 

διαχείριση της εθνικής κρίσης με τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, μνημονιακών και αντιμνημονιακών. Το είπα από την πρώτη στιγμή. Και προφανώς συμφωνώ με την πρόταση του κ. Κουβέλη, την οποία επανέφερε. Όμως, η πρόταση αυτή έχει έναν απαράβατο όρο, που είναι η συμμετοχή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Άρα, στην πραγματικότητα έχει απορριφθεί αυτή η πρόταση.

Δεν μιλάω με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές. Μιλάω με το βλέμμα στραμμένο στην ιστορία, γιατί πιστεύω πως ό,τι λέμε και ό,τι κάνουμε εδώ, θα κριθεί ιστορικά αργά ή γρήγορα.

Εάν, όμως, πάμε λόγω της ευθύνης άλλων σε εκλογές, στις εκλογές θα πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό με όλη τη δύναμη των επιχειρημάτων μας. Δεν θα φοβηθούμε να ανοίξουμε μέτωπο με ανεύθυνες και επικίνδυνες στάσεις.

ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Δεν την είπαμε, κύριε Βενιζέλο, στις προηγούμενες εκλογές την αλήθεια;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Βεβαίως. Θα την πούμε, λοιπόν, ξανά, εάν το θέλετε.

Τώρα, λοιπόν, επειδή δεν πρέπει να μείνει τίποτα αναπάντητο, λέω το εξής: Η στάση του κ. Τσίπρα σχολιάστηκε από μένα. Είναι προφανές ότι επανέρχεται στο σενάριο της καταγγελίας της δανειακής σύμβασης. Άρα, δεν ισχύει η επιστολή του, δεν ισχύει το νέο πλαίσιο συμφραζομένων το οποίο μας παρουσίασε…

ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Θα προκαλέσετε και τρίτο γύρο μ’ αυτό που λέτε.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Ναι, να προκαλέσει. Δεν με πειράζει καθόλου. Καθόλου, μα καθόλου. Και τρίτο και τέταρτο.

ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Απλώς το επισημαίνω.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς): Χρόνου φείδου!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Όχι, όχι. Δεν πρόκειται να λυπηθώ μερικά λεπτά της ώρας, όταν παίζεται η ιστορία του έθνους εδώ.

Συνάγω, λοιπόν, ότι αυτή τη στιγμή απαράβατος όρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι η καταγγελία της δανειακής σύμβασης και ότι εντός του πλαισίου της δανειακής 19

 

σύμβασης, ανεξαρτήτως του πώς διαμορφώνονται οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί, δεν θέλετε να κάνετε τίποτα. Διότι οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί πώς έχουν διαμορφωθεί; Επειδή εξελέγη ο κ. Ολάντ Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, αυτό αυτομάτως οδηγεί σε αλλαγή των συσχετισμών σε όλες τις χώρες; Θέλει πολύ μεγάλη δουλειά και πολύ μεγάλη υπομονή για να αλλάξουν οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί και για να πορευθεί η χώρα με ασφάλεια.

Και όσον αφορά αυτό που είπε ο κ. Κουβέλης -με τα οποία ως δυνατότητα διεκδίκησης, θα συμφωνούσα- πρέπει να σας πω ότι τα ακούω σαν να παραβιάζονται ανοιχτές θύρες.

Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι και ο Πρωθυπουργός και εγώ τότε ως Αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών και ο Υπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης και όλοι οι συνεργάτες μας δώσαμε μάχη για να μη θιγούν τα εργασιακά δικαιώματα. Δώσαμε μάχη με γνωμοδοτήσεις, με επιχειρήματα, με επιχειρηματολογία βασισμένη στο ευρωπαϊκό κοινοτικό εργατικό δίκαιο για να μην καταργηθεί η μετενέργεια. Δώσαμε μάχη σε σχέση με τον κατώτερο μισθό και κάναμε μία στάθμιση και ένα συμβιβασμό σε γνώση όλου του ελληνικού λαού, γιατί τα είχαμε πει όλα αυτά. Δεχθήκαμε να γίνουν ορισμένα πράγματα, για να μπορέσουμε να πάρουμε το δάνειο, για να μπορέσουμε να κάνουμε τη μείωση του χρέους, για να μπορούμε τώρα να μιλάμε έχοντας άλλα δημοσιονομικά δεδομένα και όντας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχω μιλήσει πολύ αναλυτικά προεκλογικά για το αναπτυξιακό πακέτο, για το κοινωνικό πακέτο, για τη διευθέτηση των δανείων, για το πώς πρέπει να πορευθεί η χώρα στην οριστική υπέρβαση του Μνημονίου. Άρα, τα δέχομαι όλα αυτά, υπό την έννοια ότι όλα αυτά εναρμονίζονται με μια δική μας επιδίωξη, αλλά εντός του συσχετισμού των δυνάμεων. «Συσχετισμός των δυνάμεων» σημαίνει διαπραγματεύομαι. Δεν δρω μονομερώς. Διότι όταν δρω μονομερώς, τότε αντιμετωπίζω και μονομερείς ενέργειες από την άλλη πλευρά.

Το νέο στοιχείο της συζήτησης είναι η πρόταση του κ. Καμμένου να στηρίξουμε μια δική του κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, δεν μπορεί να στηρίξει μια τέτοια κυβέρνηση του κ. Καμμένου.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων».

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων», φαντάζομαι με εσάς Πρωθυπουργό. 20

 

Γι’ αυτό είπα «κυβέρνηση του κ. Καμμένου». Επειδή οι κυβερνήσεις προσδιορίζονται…

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Θα το δούμε. Τα πρόσωπα είναι άλλο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Ωραία. Εάν δεν θα είστε ο Πρωθυπουργός, δέχομαι των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων». Το δέχομαι.

Θέλω να πω για ποιο λόγο. Διότι θεωρώ ότι ο όρος που θέτει να προχωρήσουμε σε καταγγελία του Μνημονίου, δηλαδή σε μια μονομερή ενέργεια, είναι εξαιρετικά βλαπτικός για τη χώρα. Θα οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή, θα την οδηγήσει όχι σε πτώχευση με την τυπική έννοια του όρου, αλλά στη μαζική και αθεράπευτη φτώχεια. Θα την κάνει Αλβανία του 1960.

Θέλω, λοιπόν, να του πω αναφερόμενος στις επτά θέσεις του τα εξής.

Όσον αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η οποία προβλέπεται ως εθνικό κυριαρχικό δικαίωμα από το Δίκαιο της Θάλασσας, έχει διακηρυχθεί από την Ελλάδα δια του τελευταίου νόμου που προβλέπει τα σχετικά με την έρευνα των υδρογονανθράκων.

Το Δίκαιο της Θάλασσας δεν προβλέπει απλά διακήρυξη. Προβλέπει οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Οι συζητήσεις που κάνει η Ελλάδα με χώρες, όπως η Αλβανία, η Αίγυπτος και η Λιβύη, περιλαμβάνουν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και δική μου θέση είναι ότι «ναι» και στις συζητήσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία πρέπει να προστεθούν και οι άλλες θαλάσσιες ζώνες.

Ξέρετε ότι τέταρτος υποψήφιος Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ είναι ο καθηγητής κ. Καρυώτης, ο βασικός ειδικός που υπάρχει στον ελληνόφωνο χώρο για τα θέματα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην προετοιμασία της Διεθνούς Σύμβασης του Μοντέγκο Μπέι για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ξέρετε, επίσης, ότι το σχέδιο συμφωνίας το οποίο υπεγράφη με την Αλβανία και το οποίο κυρώθηκε από την αλβανική βουλή, αλλά ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο για εσωτερικούς αλβανικούς λόγους, προβλέπει οριοθέτηση και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Και αυτό, μάλιστα, είχε γίνει από κυβέρνηση της οποίας ήσασταν μέλος, κύριε Καμμένο. Ήσασταν Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας όταν υπεγράφη αυτή η Σύμβαση, την οποία αποδεχόμαστε 21

 

και η οποία θέλουμε να κυρωθεί. Και το ίδιο ζητάμε και από χώρες που είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την Ανατολική Μεσόγειο, για το Καστελόριζο, όπως είναι η Αίγυπτος και η Λιβύη, δύο χώρες οι οποίες τους περασμένους μήνες, τα περασμένα δύο χρόνια, δυστυχώς, ήταν σε βαθιά κρίση και δεν ήταν δυνατόν να γίνουν οι συνομιλίες με την Ελλάδα, όπως ακριβώς θα θέλαμε, στο κλίμα που θα θέλαμε.

Δεύτερο σημείο είναι η Τράπεζα της Ελλάδας. Ως Υπουργός Οικονομικών έχω τοποθετηθεί δια μακρόν και στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής και στην Ολομέλεια για την ανάγκη η Τράπεζα της Ελλάδας να καταστεί αποκλειστική εκδοτική τράπεζα και όχι ανώνυμη εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο.

Έχω απαντήσει σε σχετική πρόταση της κας Βάσως Παπανδρέου, Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στην προηγούμενη Βουλή, και μετέφερα ότι αυτό που λέτε, ήταν και είναι η επιθυμία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό που λέτε εσείς και αυτό που είπα και εγώ, γιατί το πιστεύω, το είπε πρώτος απευθυνόμενος σε μένα, μόλις ορκίστηκα Υπουργός Οικονομικών, το τότε αρμόδιο μέλος της Διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Στάρκ, ο οποίος καταγράφεται στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ως γνωστό «γεράκι».

Πράγματι, λοιπόν, είμαστε οι μόνες χώρες, η Ελλάδα και το Βέλγιο, που έχουν Κεντρική Τράπεζα ανώνυμη εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο με ιδιώτες μετόχους, αλλά υπό τον απόλυτο και ασφαλή έλεγχο του δημοσίου, υπό τον απόλυτο, καθαρό έλεγχο του δημοσίου.

Ξέρετε γιατί έγινε αυτό; Έγινε αυτό, όπως έχει εξηγήσει δια μακρόν με έγγραφό της προς τη Βουλή η Τράπεζα της Ελλάδας, διότι κάποτε, το 1929 δηλαδή, έκριναν ότι για λόγους έλλειψης εμπιστοσύνης προς το δημόσιο, έπρεπε η Τράπεζα της Ελλάδας να είναι ανώνυμη εταιρεία. Αυτοί οι λόγοι έχουν εκλείψει. Η εξαγορά των μετοχών των ιδιωτών μετόχων δεν είναι μία ασφαλής μέθοδος. Γι’ αυτό και έχουμε επιλέξει ασφαλή μέθοδο σταδιακής αλλαγής της μορφής της Τράπεζας της Ελλάδας με αλλαγή του καταστατικού της. Όμως πάντως, αυτό που λέτε δεν είναι ούτε νέο ούτε πρωτότυπο. Το έχω πει, το έχω προτείνει, το αναζητά και η Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας.

Σημείο τρίτο. Λέτε να κάνουμε Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του χρέους μετά το 2009; Και γιατί όχι από το ’74;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Από το ’74. 22

 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Μάλιστα.

Θέλω να σας πω ποιο είναι το δημόσιο χρέος της χώρας σήμερα για να το ξέρετε και για να γραφτεί και στα Πρακτικά.

Το δημόσιο χρέος της χώρας σήμερα συγκροτείται από δύο μόνο ποσά. Από 70 δισεκατομμύρια ομολόγων που έχουμε εκδώσει μετά το PSI και κατέχουν ιδιώτες -αυτό είναι το χρέος μας σε ιδιώτες διεθνώς, 70 δισεκατομμύρια αντί για τα 206 που ήταν- και 150 δισεκατομμύρια που έχει εισπράξει η Ελλάδα από τους θεσμικούς της εταίρους, από τα δύο δάνεια, το αρχικό διακρατικό και το δεύτερο μέσω του EFCF και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έναντι των 240. Δηλαδή από τα 240 του αθροίσματος των δύο δανεικών συμβάσεων, έχουμε εισπράξει 150, για να κάνουμε το PSI, για τα 18 δισεκατομμύρια που είναι για την άμεση ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, για την κάλυψη των αναγκών του ελλείμματος και για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Άρα, αυτή τη στιγμή το σύνολο του δημοσίου χρέους είναι 150 συν 70. Δηλαδή είναι 220 δισεκατομμύρια. Δηλαδή, είναι 105% του Α.Ε.Π. Είμαστε πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Το ζήτημα που έχει η Ελλάδα είναι εάν θέλει να πάρει και τα υπόλοιπα 90 δισεκατομμύρια του δανείου, τα οποία αφορούν την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, δηλαδή την προστασία των καταθέσεων των Ελλήνων πολιτών, γιατί περί αυτού πρόκειται, αν θέλουμε να προστατεύσουμε τις εναπομείνασες καταθέσεις, τα 165 περίπου δισεκατομμύρια και αν θέλουμε να οργανώσουμε την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους μας χωρίς να είμαστε σε «default».

Όσον αφορά την καταγγελία του Μνημονίου, σας απάντησα.

Όσον αφορά το άρθρο 86 του Συντάγματος, παραβιάζετε ανοιχτές θύρες, γιατί έχουμε μιλήσει όλοι για αναθεώρηση αυτού του άρθρου, αλλά αποδεικνύεται από τη σωστή πρακτική που εφαρμόζει η δικαιοσύνη ότι όταν υπάρχει δωροδοκία, όταν υπάρχει «ξέπλυμα», δεν υπάρχει καμία παραγραφή, δεν υπάρχει τίποτα που να αφορά το άρθρο 86. Κινούμαστε εκτός του πεδίου του άρθρου 86.

Ζητάτε ενημέρωση της Βουλής για τα πεπραγμένα από το 2009. Γιατί όχι πριν; Γιατί όχι από το 1974; Τι πεπραγμένα; Δεν υπάρχουν, λοιπόν, μυστικά έγγραφα ή συμφωνίες. Και βεβαίως να έρθουν όλα στην επιφάνεια.

Και σας θυμίζω ότι η δεύτερη δανειακή σύμβαση υπεγράφη ως σύμβαση, αφού είχε κυρωθεί ως σχέδιο από τη Βουλή. 23

 

Δηλαδή υπεγράφη σε εκτέλεση νόμου του κράτους. Ζητάτε την έρευνα της Blackrock; Να την δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος παντού την έρευνα. Να τη δώσει. Δεν υπάρχει κανένα κώλυμα να δοθεί η έρευνα της Blackrock. Άλλωστε, οι τράπεζες περιέρχονται στο χαρτοφυλάκιο μετοχών του Δημοσίου, ο οποίος είναι και ο στρατηγικός μέτοχος και εταίρος όλων των τραπεζών και έχει τον πλήρη έλεγχο. Και λέτε επίσης: «Πολεμικές αποζημιώσεις με τη Γερμανία». Ναι, αλλά εντός της νομολογίας της Χάγης φαντάζομαι, την οποία νομολογία της Χάγης την ξέρετε ποια είναι σε σχέση με τη δωσιδικία των κρατών.

Λοιπόν, αυτά θα ήθελα να είναι γραμμένα στα πρακτικά ως απάντηση, έτσι; Διότι η δική μας Κυβέρνηση πήγε στη Χάγη και παρενέβη υπέρ της Ιταλικής Κυβέρνησης και ξέρετε ποια είναι η απόφαση που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης πριν από δύο-τρεις μήνες.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Για την Ιταλία.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Όχι. Για όλα τα παρεμβάντα μέρη. Και εν πάση περιπτώσει, η νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης δεν νομίζω ότι αλλάζει με τόση ευκολία, έτσι;

Κατόπιν αυτού, κύριε Πρόεδρε, δεν νομίζω ότι υπάρχει δυνατότητα να στηρίξουμε την κυβέρνηση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Δεν γίνεται δεκτή η πρόταση του κ. Κουβέλη για οικουμενική κυβέρνηση, διότι δεν πληρούται η προϋπόθεση της συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν συγκροτείται πλειοψηφία η οποία να μπορεί να στηρίξει άλλη κυβέρνηση και με πολύ μεγάλη θλίψη μου βλέπω ότι οδηγούμαστε σε ένα αδιέξοδο, το οποίο βεβαίως θα αξιολογηθεί από τον ελληνικό λαό. Εμείς κάναμε τα πάντα και είμαστε πάντα στη διάθεσή σας.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Το λόγο έχει ο κ. Καμμένος.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κατ’ αρχήν, να πω ότι λυπάμαι που από την μεριά του κ. Σαμαρά δεν υπάρχει θέση απέναντι στις βασικές πολιτικές θέσεις των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που τις προτείναμε σαν βάση συζήτησης για τη δημιουργία κυβερνήσεως. Και λυπάμαι γιατί αναφέρεται σε σενάριο 2 χωρίς να απαντά.. 24

 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Σενάριο β’.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): ...χωρίς να απαντά...

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Τι εννοείτε «σενάριο β’»;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Δεν υπάρχει σενάριο β’. Οι προτάσεις μας είναι συγκεκριμένες.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Πώς δεν υπάρχει; Δεν υπάρχει αυτή η επιστολή που στείλατε;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Καμία επιστολή δεν υπάρχει. Σας είπα, κύριε Σαμαρά...

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Μα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε επιστολές σε όλους μας.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Δεν είναι ανάγκη να κάνουμε μικροπολιτική. Το έχω διευκρινίσει. Είναι τα επτά σημεία που είναι στα πρακτικά...

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Αυτό που σου στέλνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποτελεί μικροπολιτική;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Και είναι και αναρτημένα στο site μας. Δεν είμαστε «ΖΑΠΕΙΟ 2», «ΖΑΠΕΙΟ 3». Σας παρακαλώ.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Αποτελεί μικροπολιτική αυτό που μας έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Σας παρακαλώ. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν επιθυμείτε με κανέναν τρόπο να συζητήσετε καν προτάσεις. Επιθυμείτε να είστε πρωθυπουργός. Επιθυμείτε την καρέκλα. Εμείς επιθυμούμε να υπάρχει κυβέρνηση στον τόπο.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Το τελευταίο που επιθυμώ και το απέδειξα.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Επιθυμούμε να υπάρχει λύση στον τόπο.

Είναι απόλυτα σαφές δε ότι σε κυβερνητικό πρόγραμμα και ένα-ένα, όπως απάντησε ο κ. Βενιζέλος, δεν απάντησε ο κ. Σαμαράς. Λυπάμαι γι' αυτό. 25

 

Είναι σαφές δε στο τέλος ότι η λύση η μόνη που υπάρχει είναι το μνημόνιο. Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία επιμένουν...

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Κύριε Καμμένο, έχετε την καταγγελία της δανειακής σύμβασης. Τι θέλετε να απαντήσω; Για την καταγγελία της δανειακής σύμβασης;

Το σενάριο 2 το οποίο μας έχετε δώσει λέει ότι, αν κάποιος διαφωνεί με ορισμένα, όπως θα ήταν η καταγγελία, με την οποία εγώ κυρίως διαφωνώ, θα μπορούσατε μετά να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση, που μάλιστα ζητάτε να μπει και Υπουργός Εθνικής Αμύνης.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Δεν υπάρχει σενάριο δύο. Αυτό το διαβάζετε σε συγκεκριμένα site τα οποία είναι φίλοι σας. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Δικών μου φίλων;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Διευκρίνισα από την αρχή ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις …

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Ο κύριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας …

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Σας παρακαλώ τώρα, μην το γελοιοποιούμε το θέμα. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις κατατεθειμένες στα πρακτικά. Σε αυτές έπρεπε να επιμείνετε.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ, πάρτε θέση σε αυτό. Με συγχωρείτε.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Όχι, μην διακόπτετε, κύριε Πρόεδρε.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Μα, δεν είναι δυνατόν.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Δεν είναι κακό να ακούσετε και να μιλήσετε. Είναι η σειρά μου. Έχετε σειρά να μιλήσετε.

Λοιπόν, ο κ. Σαμαράς επιθυμεί το μνημόνιο και επιθυμεί να είναι μόνο εκείνος πρωθυπουργός. Δεν απαντά ούτε στις προτάσεις που έχουμε, ούτε στις προτάσεις που κάναμε. Εμάς είναι μόνο αυτές οι επτά θέσεις μας και το πρόγραμμά μας που είναι αναρτημένο. Δεν βλέπω, λοιπόν, να υπάρχει λύση από τη μεριά -δυστυχώς- του κ. Σαμαρά. 26

 

Ο κ. Τσίπρας ήταν απόλυτα σαφής, αλλά δεν υπάρχουν δυνατότητες ουσιαστικά δημιουργίας -απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, από τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία επιμένουν στο μνημόνιο- μίας κυβέρνησης που θα καταγγείλει το μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Θα μου επιτρέψετε; Δεν σας διακόπτω, κύριε Καμμένο. Θα μου επιτρέψετε μετά, όταν τελειώσετε, να επανέλθω σε αυτό, γιατί δεν έγινε κατανοητή η άποψή μου περί καταγγελίας.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Όχι, άκουσα μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς: «Δεν μπορούμε μαζί να κυβερνήσουμε». Εμείς δεν μπορούμε. Εμείς θεωρούμε ότι μόνη λύση για την πατρίδα μας είναι η καταγγελία των μνημονίων και βεβαίως έχουμε αποκλείσει τη δυνατότητα συμμετοχής στην κυβέρνηση των δύο πρωταγωνιστών, του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου.

Θέλω να βάλω στο σημείο αυτό τα θέματα που έχουν να κάνουν με τα εθνικά θέματα. Έχουμε μπροστά μας τα Σκόπια, την απόφαση για τα Σκόπια. Εάν πρέπει να γίνει κυβέρνηση και να κυβερνηθεί ο τόπος, ένας από τους σοβαρούς λόγους είναι ότι σε λίγες ημέρες στο ΝΑΤΟ θα συζητηθεί το θέμα των Σκοπίων. Νομίζω ότι πρέπει να πάρουμε μία σαφή θέση σαν συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τη δική σας προεδρία, κύριε Πρόεδρε, προκειμένου να είναι απόλυτα σαφές και στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που πιθανώς θα σχηματισθεί και δεν θα είναι δυστυχώς μία κυβέρνηση εθνικής ενότητος για τη στάση της χώρας στη συγκεκριμένη σύμβαση. Και η πρότασή μας είναι να ακολουθηθεί η γραμμή η οποία είχε ακολουθηθεί στη συζήτηση για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Εκεί, λοιπόν, πιστεύουμε και το διατυπώνουμε ότι άποψή μας είναι να ακολουθηθεί το βέτο, το οποίο άσκησε η χώρα μας επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, ακόμα και από την υπηρεσιακή κυβέρνηση που πιθανώς να διαχειριστεί αυτό το θέμα.

Θέλω να συμφωνήσω εδώ με τον κ. Τσίπρα στο θέμα του άμεσου παγώματος των μέτρων του Μαΐου και του Ιουνίου. Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλέον σε αυτού του είδους την πίεση και τον εκβιασμό από την μεριά των δανειστών και της τρόικας και για να δοθεί οποιαδήποτε ομαλή λύση μέσα από εκλογές, θα πρέπει –ναι, συμφωνούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες- να παγώσουν όλα αυτά τα μέτρα, τα οποία ουσιαστικά θα κάνουν τον ελληνικό λαό να 27

 

μην αντέξει παραπάνω πίεση. Πιστεύουμε ότι και τα άλλα εθνικά θέματα θα πρέπει να μπουν στην ατζέντα και της υπηρεσιακής κυβερνήσεως.

Θεωρούμε ότι η καταγγελία την οποία εμείς πρεσβεύουμε -και απαντώ στον κ. Βενιζέλο- δεν θα οδηγήσει σε πτώχευση. Η καταγγελία για το επονείδιστο και το επαχθές χρέος δεν οδηγεί σε πτώχευση της χώρας, αλλά εδώ πέρα έτσι και αλλιώς είναι μία εσωτερική πτώχευση. Ο ελληνικός λαός έχει πτωχεύσει. Η αγορά έχει λυγίσει. Δεν υπάρχει ρευστότης. Κάθε μέρα που περνά δημιουργούνται χιλιάδες άνεργοι. Φτάσαμε στο μαγικό αριθμό του ενός εκατομμυρίου εκατό χιλιάδων ανέργων. Οικογένειες οι οποίες διαλύονται, παιδιά τα οποία έχουν φτάσει στην υψηλή λίστα, στις 385.000 -βάσει της τελευταίας έκθεσης της Unicef- που δεν έχουν να φάνε. Έχει πτωχεύσει, λοιπόν, η χώρα έτσι και έτσι. Αν δεν καταγγελθούν οι συμβάσεις, θα πτωχεύσουμε και οι υπόλοιποι και εν συνεχεία θα πάμε στη δήμευση από τους δανειστές και της δημόσιας περιουσίας, αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας. Και αν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θέλουμε κυβέρνηση και δεν μας νοιάζει η καρέκλα -βεβαίως είπαμε με την εξαίρεση των δύο πρωταγωνιστών- μας ενδιαφέρει η δημιουργία μιας κυβερνήσεως η οποία θα προστατεύσει αυτήν τη δημόσια περιουσία και την ιδιωτική περιουσία η οποία απειλείται και απειλείται σοβαρά.

Για το PSI, επειδή ανέφερε ο κ. Βενιζέλος ότι ήταν μία μεγάλη επιτυχία να έχει πάει το χρέος στα 70 δισεκατομμύρια προς τους ιδιώτες, θα πω ότι αυτοί οι οποίοι ουσιαστικά «κουρεύτηκαν» είναι οι Έλληνες πολίτες, οι ομολογιούχοι, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία. Και ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος και προσωπικά ο Διοικητής, ο οποίος δεν ήρθε εδώ, εξαπάτησε ουσιαστικά τα ταμεία, τα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία, μετέτρεψε τα μετρητά σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και αμέσως τα κούρεψε, ουσιαστικά είναι υπεύθυνος για το εσωτερικό κούρεμα που οδηγεί στην ύφεση και οδηγεί -φοβούμαι πολύ- σε πάρα πολύ δύσκολες εποχές και οικονομικά, αλλά και πολιτικά. Δεν είναι επιτυχές να κουρεύεις την πατρίδα σας και τον πλούτο της χώρας σου την ίδια στιγμή που αντιμετωπίζεις με άλλους όρους τους ξένους δανειστές.

Τέλος, κύριε Πρόεδρε, θέλω να πω ότι, εάν υπάρξει η δυνατότητα δημιουργίας μίας Κυβέρνησης, η οποία θα στηριχθεί έστω από βουλευτές που είναι αποφασισμένοι να καταργήσουν το μνημόνιο, ίσως πρέπει να γίνει μία τελευταία προσπάθεια σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Δεν το καταλαβαίνω αυτό πώς το σκέφτεστε.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Εννοώ να δούμε τις δυνατότητες να δημιουργηθεί μία τελευταία πρόταση κατά του μνημονίου με δυνάμεις οι οποίες δεν συγκροτούν τους εκατόν είκοσι βουλευτές, με την ανοχή πιθανώς των άλλων κομμάτων, να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο και να δούμε αν υπάρχει η κοινοβουλευτική αυτή πλειοψηφία.

Κύριε Πρόεδρε, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες απέδειξαν στις εκλογές αυτές ότι είναι κατά του μνημονίου. Εάν αποφασίσουμε να κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια για την καταγγελία του επονείδιστου και του επαχθούς χρέους της χώρας, νομίζω ότι αξίζει να την κάνουμε και εμείς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα είμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση θετικοί.

Ευχαριστώ.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Ευχαριστώ, κύριε Καμμένο.

Το λόγο έχει ο κ. Κουβέλης.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς): Κύριε Πρόεδρε, δεν είναι στις προθέσεις μου να εκθέσω το πρόγραμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς ούτε για την απαγκίστρωση από το μνημόνιο ούτε για την πολιτική που υπηρετεί την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη ούτε για την αντιμετώπιση όλων εκείνων των ζητημάτων που έχουν σχέση πράγματι με την τραγική κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής κοινωνίας συνολικά αλλά και τη χώρας. Δεν είναι στις προθέσεις μου στο πλαίσιο αυτής εδώ της συνάντησης υπό την προεδρία σας να πω τι προτείνω, τι διεκδικώ συνολικότερα, διότι αυτά αφορούν στον προηγούμενο αλλά απ’ ό,τι βλέπω και στον παρόντα προεκλογικό αγώνα των κομμάτων και δεν θέλω να προσθέσω τίποτε άλλο. Εκείνο που διαπιστώνω είναι ότι η πρόταση που έκανα δεν εξασφαλίζει τη συναίνεση των συναδέλφων, των Αρχηγών των κομμάτων, και κατά τούτο τελειώνω εδώ.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Το λόγο έχει ο κ. Σαμαράς.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Θα θέλατε, κύριε Πρόεδρε, προηγουμένως να μας πείτε την άποψή σας για το θέμα αυτό που έθεσε ο κ. Καμμένος, εάν απεστάλη ή όχι στους πολιτικούς αρχηγούς αυτή η επιστολή; 29

 

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Ναι, το έχει αναλάβει ο κ. Μπίτσιος και νομίζω ότι έκανε κάποια ανακοίνωση η Προεδρία.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Έκανε ανακοίνωση η Προεδρία. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε, να σας πω ότι εμένα προσωπικά με λυπεί το γεγονός ότι δείχνουμε μία αδυναμία αναφερόμενοι στο χθες. Το βλέμμα θα πρέπει να είναι στο αύριο. Είναι λάθος το βλέμμα μας στο χθες. Αισθάνομαι ότι και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος -και αυτή είναι η αλήθεια άλλωστε- επιζητούν την καταγγελία της δανειακής σύμβασης ουσιαστικά στην πράξη. Ο κ. Καμμένος έχει αποσύρει την πρόταση του σεναρίου 2.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Δεν υπήρχε ποτέ σενάριο δύο, για να γραφτεί στα πρακτικά. Είναι δικό σας φανταστικό σενάριο που μάλλον αντιλαμβάνομαι ότι εσείς το διοχετεύσατε.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Αφήστε το θέμα αυτό, εντάξει.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Να το δούμε αν θα λέει το ίδιο ο κ. Μπίτσιος στην ανακοίνωσή του, κύριε Καμμένο. Να δούμε αν θα λέει το ίδιο.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Και η δικαιοσύνη θα δούμε, κύριε Σαμαρά.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Δηλαδή εννοείτε ότι πλαστογράφησα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κείμενο;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Φοβούμαι πολύ ότι μπήκε ένα κείμενο με τρίτο χέρι μέσα στην Προεδρία της Δημοκρατίας που εγώ δεν κατέθεσα, δεν υπάρχει πουθενά στα πρακτικά και θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ να μην στηρίζετε μία προεκλογική εκστρατεία σε ένα κείμενο το οποίο αρνηθήκαμε δημοσίως και δεν υπάρχει και πουθενά.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Συνεχίστε, κύριε Σαμαρά.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Είναι απίστευτα αυτά που ακούγονται, κύριε Πρόεδρε. Εν πάση περιπτώσει, εγώ συνεχίζω, ασφαλώς.

Θέλω να πω ότι η πρόταση, η οποία υπήρχε και την οποία διαβάσαμε όλοι οι πολιτικοί Αρχηγοί, περί σεναρίου 2 τελικά μετετράπη σε πρόταση για κυβέρνηση 30

 

Καμμένου. Αυτό νομίζω επιτρέπει στον ελληνικό λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Βεβαίως, θέλω να πω επίσης ότι βλέπω καθαρά ότι δεν υπάρχει προοπτική, δεν υπάρχει εξέλιξη η οποία να δικαιώνει τις ελπίδες που είχαμε ότι θα μπορούσε να βρεθεί μία λύση, προκειμένου να δημιουργηθεί μία τέτοια κυβέρνηση εθνικής ευθύνης με χρόνο. Συμφωνώ με το Βαγγέλη το Βενιζέλο ότι απαιτείται ένας χρόνος συγκεκριμένος και όχι λίγοι μήνες, προκειμένου να μπορέσει να δημιουργηθεί αυτό το αποτέλεσμα το σημαντικό που θα πρέπει να πάρει στους ώμους της μια τέτοια κυβέρνηση.

Ο ελληνικός λαός, κύριε Πρόεδρε, θα βγάλει και τα συμπεράσματά του.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Ευχαριστώ.

Το λόγο έχει ο κ. Τσίπρας.

ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Κύριε Πρόεδρε, έχω την αίσθηση ότι η σημερινή σύσκεψη υπό την προεδρία σας δεν έχει νόημα για να αντιδικούμε σε προεκλογικούς τόνους και μάλιστα σε θέματα τα οποία είναι γνωστά. Ίσα-ίσα, θα έλεγα ότι η επιθετικότητα με την οποία αντιμετώπισε ο κ. Βενιζέλος τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά αναδεικνύει πόσο προσχηματική ήταν η στήριξη που με μεγάλη γαλαντομία μας παρείχε το προηγούμενο διάστημα για να φτιάξουμε εμείς κυβέρνηση της Αριστεράς την οποία θα στηρίξει με ψήφο στη βουλή, ψήφο εμπιστοσύνης ή ψήφο ανοχής, όπως ακούστηκε.

Εγώ θα ήθελα πράγματι να συμφωνήσω με αυτό που ακούστηκε, ότι πρέπει όλοι να πορευόμαστε με το βλέμμα στην ιστορία. Και ειλικρινά πιστεύω ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και η περήφανη στάση του λαού μας δύο χρόνια τώρα δίνει μια ιστορική ευκαιρία, μια ιστορική ευκαιρία να αποτρέψουμε το δρόμο προς την κοινωνική δυστυχία που μας επιβάλλει το μνημόνιο με τη σκληρή αυτή λιτότητα και την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης. Είναι κάτι το οποίο πριν από ένα χρόνο και ο κ. Σαμαράς έλεγε στις ομιλίες του, όταν ήμασταν στο πρώτο μνημόνιο ακόμα. Το άλλαξε στην πορεία.

Εγώ θα ήθελα να πω ότι ο κ. Βενιζέλος είχε αυτήν την ιστορική ευκαιρία, όταν επί ένα χρόνο ήταν Υπουργός των Οικονομικών και όταν μπορούσε να έχει αυτήν την ιστορική δυνατότητα να διαπραγματευθεί. Τότε όμως η κυρίαρχη άποψη της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και αργότερα της Κυβέρνησης των τριών κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, ήταν 31

 

ότι τις κόκκινες γραμμές τις βάζουν οι ισχυροί και ότι δεν υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης. Χαίρομαι που σήμερα διαπιστώνουν όλοι ότι υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης και ξαναμπαίνει στο τραπέζι η έννοια της επαναδιαπραγμάτευσης, αυτής που δεν έκανε όμως η Κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου ή δεν μπόρεσε να κάνει. Και αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν με εν ισχύ τις δεσμεύσεις που γραπτώς εδόθησαν από τα δύο κόμματα στην κ. Λανγκάρντ και στην κ. Μέρκελ να υπάρχουν περισσότερα περιθώρια διαπραγμάτευσης τώρα, ενώ δεν υπήρχαν χθες. Ενδεχομένως να αξιολογείται θετικά η λαϊκή ετυμηγορία -χαίρομαι γι’ αυτό- πράγμα που σημαίνει ότι η στάση του λαού μας ανοίγει δυνατότητες πραγματικής και ουσιαστικής διαπραγμάτευσης.

Εμείς –επαναλαμβάνω- όταν μιλάμε για διαπραγμάτευση πολιτική στην Ευρώπη, δεν εννοούμε διαπραγμάτευση του μνημονίου. Πρέπει να ξεκινήσουμε από μία κοινή αφετηρία όλοι στην Ευρώπη ότι τα προγράμματα λιτότητας οδηγούν την Ευρώπη στην καταστροφή. Και ξεκινώντας από αυτήν την αφετηρία, βεβαίως και θεωρούμε ότι έχουμε υποχρεώσεις στην Ευρώπη, έχουμε όμως και δικαιώματα τα οποία πρέπει να ασκήσουμε.

Δεν θέλω όμως να μακρηγορήσω, διότι πραγματικά –επαναλαμβάνω- τούτη την ώρα δεν έχει νόημα να κάνουμε παράλληλους μονολόγους. Παρ’ όλα αυτά, θα ήθελα να πω ότι διαπιστώνω -και δεν με ξαφνιάζει αυτό- πως υπάρχει μία ευθυγράμμιση -στο δια ταύτα εννοώ- του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου. Το συμπέρασμα είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης, διότι αυτή στο βαθμό που θα εφαρμόζει αυτήν την πολιτική δεν θα έχει δημοκρατική και κοινωνική νομιμοποίηση.

Είναι αληθές αυτό το συμπέρασμα, κύριε Πρόεδρε, και είναι αληθές ανεξαρτήτως της θέσης και της στάσης που θα είχε ο ΣΥΡΙΖΑ με την αξιόλογη αυτή δύναμη που του έδωσε ο λαός στις προηγούμενες εκλογές, διότι η κοινωνική και η δημοκρατική νομιμοποίηση έχει να κάνει με το περιεχόμενο της εφαρμοζόμενης πολιτικής και όχι με τη στάση ή τη θέση των κομμάτων. Υπό αυτήν την έννοια, θα ήθελα να καταλήξω λέγοντας ότι η ευθύνη βεβαίως είναι ιστορική για όλους. Η θέση και η στάση είναι ιστορική.&

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άμεση ανάλυση: Τι σημαίνει η δημόσια διαφωνία Γεραπετρίτη - Φιντάν για την υφαλοκρηπίδα

Πολιτική / Άμεση ανάλυση: Τι σημαίνει η δημόσια διαφωνία Γεραπετρίτη - Φιντάν για την υφαλοκρηπίδα

Η υφαλοκρηπίδα, το μόνο θέμα διαφωνίας με την Άγκυρα, είπε ο Γεραπετρίτης - «Δεν μπορούμε να περιορίσουμε τα προβλήματα μόνο στα θέματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ», απάντησε ο Φιντάν
ΜΑΚΗΣ ΠΟΛΛΑΤΟΣ
H Milliyet επιτίθεται σε Σαμαρά-Καραμανλή και λέει ότι δεν θέλουν ειρήνη όσοι βλέπουν το Αιγαίο ως ελληνική θάλασσα

Πολιτική / «Εθνικιστές της φακής»: H Milliyet επιτίθεται σε Σαμαρά-Καραμανλή και λέει πως «δεν θέλουν ειρήνη όσοι βλέπουν το Αιγαίο ως ελληνική θάλασσα»

Γιατί η Τουρκία δεν θέλει Πομπέο υπουργό στην κυβέρνηση Τραμπ - Τι γράφει ο διευθυντής της Milliyet από την Αθήνα για τη συνάντηση Φιντάν - Γεραπετρίτη για τα ακροδεξιά κόμματα στην Ελλάδα που επικρίνουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Ο Πολάκης κατήγγειλε τον Κασσελάκη για ψευδές Πόθεν Έσχες και συμμετοχή σε offshore- Η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική / Πολάκης εναντίον Κασσελάκη για «ψευδές Πόθεν Έσχες» και offshore- Η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά Κασσελάκη, η απάντηση αναφέρει ότι τα στοιχεία που επικαλείται ο Παύλος Πολάκης δεν είναι καινούργια και ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αποχωρήσει από όλες τις εταιρείες στις οποίες συμμετείχε
LIFO NEWSROOM
Κλέων Γρηγοριάδης κατά Ζωής Κωνσταντοπούλου: Τα κανάλια την παίζουν όλη μέρα ως «φασαριόζα και τσαμπουκαλού»

Ελλάδα / Κλέων Γρηγοριάδης κατά Ζωής Κωνσταντοπούλου: Τα κανάλια την παίζουν όλη μέρα ως «φασαριόζα και τσαμπουκαλού»

Επίθεση εναντίον της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, εξαπολύει μέσω του Χ, ο πρώην βουλευτής του ΜεΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης
LIFO NEWSROOM
«Ο Τραμπ είχε πρόθεση να φτιάξει 2-3 πύργους στο Ελληνικό» λέει ο Κοτζιάς

Πολιτική / «Ο Τραμπ είχε πρόθεση να φτιάξει 2-3 πύργους στο Ελληνικό» λέει ο Κοτζιάς

Ωστόσο -σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών- η ελληνική κυβέρνηση της εποχής (κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου) δεν υποστήριξε το εγχείρημα και ο Τραμπ στράφηκε στην Κωνσταντινούπολη για τις επενδύσεις του και κατέληξε στο συμπέρασμα πως για την κρίση φταίνε οι Έλληνες
LIFO NEWSROOM