Η απειλή των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε χρηματοπιστωτικές εταιρείες που συναλλάσσονται με τη Ρωσία έχει οδηγήσει σε «πάγωμα» του τουρκο-ρωσικού εμπορίου. Η εντολή είχε στόχο να καταστήσει δυσκολότερο για τη Ρωσία να χρηματοδοτήσει την κατοχή της Ουκρανίας και ο αντίκτυπός της είναι ιδιαίτερα αισθητός σε συγκεκριμένους τομείς, όπως στις προμήθειες πετρελαίου και πετρελαιοειδών.
Αυτό έχει περιπλέξει ορισμένες από τις πληρωμές της Τουρκίας για ρωσικό ακατέργαστο πετρέλαιο, καθώς και τις πληρωμές στη Ρωσία για ένα ευρύτερο φάσμα τουρκικών εξαγωγών.
Τα προβλήματα πληρωμών όπως αυτά που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχουν ήδη διαταράξει τις προμήθειες ρωσικού πετρελαίου στην Ινδία και παρεμπόδισαν τις προμήθειες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κίνα, δήλωσαν έμποροι πετρελαίου, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου και ντίζελ στην Τουρκία, μια ενεργειακά φτωχή χώρα του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία προμήθευσε την Τουρκία με 8,9 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου και 9,4 εκατομμύρια τόνους καυσίμου ντίζελ τον το 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2023. Τα προβλήματα πληρωμών σχετίζονται με το γεγονός ότι οι τουρκικές τράπεζες εξετάζουν εξονυχιστικά τις επιχειρήσεις και αυξάνουν τη συμμόρφωση με τους Ρώσους πελάτες.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, οι εξαγωγές της Τουρκίας προς τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 39%, στα 631 εκατ. δολάρια, τον Ιανουάριο. Πέρυσι, σε ετήσια βάση, είχαν αυξηθεί κατά 16,9% στα 10,9 δισ. δολάρια. Οι εισαγωγές από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 20,2% στα 4 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο, ενώ οι εισαγωγές από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 22,5% στα 45,6 δισ. δολάρια το 2023.
Πηγή σε ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία είπε στο Reuters ότι οι Ρώσοι εξαγωγείς πετρελαίου δεν είχαν λάβει πληρωμές από την Τουρκία για δύο έως τρεις εβδομάδες. Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε από πηγή στην Τουρκία.
Προηγουμένως, η USM ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επιβάλει νέες κυρώσεις κατά ενός δικτύου διεθνών εταιρειών που εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο της Rosneft.