«Όλοι θέλουμε να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Να αφεθεί η Δικαιοσύνη να επιτελέσει απερίσπαστη το έργο της» επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.
«Δεν πάσχουμε από πολιτική δυσχρωματοψία ώστε να διακρίνουμε καλή ή κακή απονομή Δικαιοσύνης» συνέχισε ο Νίκος Δένδιας και υπογράμμισε: «Και παραλείψεις και αστοχίες συνέτειναν σ' αυτή την τραγωδία».
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην ομιλία του δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στις πιθανές ή εικαζόμενες πολιτικές ευθύνες του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ.Καραμανλή ή στην χθεσινή του ομιλία ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας όπου ανέφερε ότι δεν προτίθεται να κρυφτεί πίσω από τη βουλευτική του ασυλία.
Σχολιάζοντας αναφορά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη σχετικά με δημοσιεύματα για το ποιοι πήραν τα ηχητικά αρχεία των συνομιλιών της μοιραίας νύχτας στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 από τον ΟΣΕ, ο Νίκος Δένδιας αναρωτήθηκε: «Γιατί δεν κατατέθηκαν στη Βουλή και δεν εμφανίστηκαν ενώπιον των ανακριτικών αρχών; Αυτό συνιστά έλλειψη εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη». Επικάλεστηκε μάλιστα γνωστή φράση που υποστήριξε ότι ελέχθη στη Γερμανία αιώνες πίσω και την παράφρασε τονίζοντας: «Υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα και υπάρχουν δικαστές στη Λάρισα και να τους αφήσουμε να κάνουν τη δουλειά τους!».
«Δεν είμαι εγώ που θα κρίνω την αντιπολίτευση, η κοινωνία θα το κάνει» είπε στην πρωτολογία του ο Νίκος Δένδιας κάνοντας λόγο για «ανέξοδη κριτική».
«Η καταγγελία είναι η πιο απλή διαδικασία. Δεν ισχυρίζομαι ότι η κυβέρνηση είναι αλάνθαστη. Το αντίθετο. Όμως αποζητούμε την πρόταση και το επιχείρημα μαζί με την κριτική. Είμαστε απέναντι στην πολιτικάντικη ηθικολογία και απέναντι σ' εναν πολιτικό διάλογο που μετατρέπει τη συζήτηση σ' αυτή την αίθουσα σε κυνήγι μαγισσών. Είμαστε πάντοτε απέναντι σε κάθε λαϊκισμό. Η στοιχειοθέτηση ενός λαϊκιστικού αφηγήματος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα» είπε στην πρωτολογία του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
«Αν υπάρχει ένα μεγάλο επίτευγμα της μεταπολίτευσης» συνέχισε ο Νίκος Δένδιας και επισήμανε «είναι ότι η Ελλάδα έχει καταστεί μια ευρωπαϊκή δημοκρατία. Τέλεια; Όχι. Με προβλήματα; Βεβαίως. Αλλά στην περίοδο του ελληνικού κράτους μετά την μεταπολίτευση η σημερινή είναι η καλύτερη περίοδος λειτουργίας των θεσμών. Πρέπει αυτό το μεγάλο κέρδος αυτή την μεγάλη θεσμική κατάκτηση να την προστατεύσουμε».