Επιθέσεις του Ισραήλ στον ανατολικό Λίβανο μετά την κατάρριψη drone από τη Χεζμπολάχ

Επιθέσεις του Ισραήλ στον ανατολικό Λίβανο μετά την κατάρριψη drone από τη Χεζμπολάχ Facebook Twitter
Καπνός υψώνεται μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο νότιο Λίβανο - Φωτ. αρχείου: EPA
0

Το Ισραήλ δήλωσε ότι εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στον ανατολικό Λίβανο και έπληξε υποδομές της Χεζμπολάχ νωρίς την Κυριακή, αφού η σιιτική ένοπλη οργάνωση κατέρριψε ισραηλινό drone, καθώς οι δύο πλευρές συνεχίζουν να ανταλλάσσουν πυρά εν μέσω κλιμακούμενων περιφερειακών εντάσεων.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν ένα στρατιωτικό συγκρότημα και τρεις άλλες τοποθεσίες που ανήκουν στη Χεζμπολάχ στην ανατολική πόλη Μπααλμπέκ, στον Λίβανο.

Στόχος, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας που επικαλείται το Reuters, η ισραηλινή επίθεση στο Λίβανο είχε στόχο ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης που ανήκει στη Χεζμπολάχ στο χωριό Τζάντα κοντά στα σύνορα με τη Συρία και την πόλη Σάφρι κοντά στο Μπααλμπέκ.

Όπως δήλωσε ο ισραηλινός στρατός, η τελευταία επίθεση ήταν απάντηση στην κατάρριψη από την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους στον εναέριο χώρο του Λιβάνου, το οποίο η ομάδα αναγνώρισε ως το ισραηλινής κατασκευή.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι εκτόξευσε αργότερα δεκάδες ρουκέτες που έπληξαν μια βάση αεράμυνας στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν, σε αντίποινα για τις ισραηλινές επιδρομές στον ανατολικό Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ ανταλλάσσει πυρά με το Ισραήλ στα νότια σύνορα του Λιβάνου από τις 8 Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς κατά του Ισραήλ, η οποία προκάλεσε τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και οδήγησε σε κλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει περίπου 270 μαχητές της Χεζμπολάχ και περίπου 70 αμάχους, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας που επικαλείται το Reuters. Στο νότιο Λίβανο περίπου 90.000 άνθρωποι έχουν επίσης εκτοπιστεί, ενώ περισσότεροι από 96.000 Ισραηλινοί έχουν εκτοπιστεί από τη βόρεια συνοριακή περιοχή της χώρας, λένε αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές.

Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν επιδιώξει μια διπλωματική λύση στις ανταλλαγές πυρών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι δεν θα σταματήσει τα πυρά πριν εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Με πληροφορίες από Reuters


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΕ: Οποιαδήποτε γυναίκα από το Αφγανιστάν μπορεί να ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη

Διεθνή / ΕΕ: Οποιαδήποτε γυναίκα από το Αφγανιστάν μπορεί να ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη

Το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι τα μέτρα των Ταλιμπάν, που περιορίζουν τα δικαιώματα των γυναικών, συνιστούν διώξεις, αναγνωρίζοντας τη βαρύτητα των διακρίσεων εναντίον τους
LIFO NEWSROOM